Mobilitet hos spermier - vad beror det på och hur man förbättrar manlig fertilitet?

Par som planerar att fylla på, men som inte kan bli gravid i mer än ett år, rekommenderas att genomgå en undersökning. Och problemet kan inte bara täckas av det kvinnliga reproduktionssystemet utan även med samma procentandel av sannolikhet som är förknippad med manlig fertilitet . Den minsta rollen i detta är brist på rörlighet hos spermier.

Bedömning av spermatozoas rörlighet

Endast de starkaste manliga könscellerna kan tränga in i honunget, vilket kan övervinna många hinder och nå äggledaren. För att bestämma sin aktivitet utförs speciella test för spermatozoas rörlighet, genomförd under laboratoriemikroskopisk undersökning av manlig ejakulat. En sådan analys kallas ett spermogram och innefattar upprättandet av flera indikatorer för att bedöma möjligheten att fatta ett barn för att identifiera vissa sjukdomar i reproduktionssystemet.

Spermatozoas rörlighet bedöms av rörelsens hastighet och riktning. Med denna term avses särdrag hos spermier att utföra translationella rätlinjiga rörelser med en hastighet som inte är lägre än normalt. Om cellerna utför vibrationella, cirkulära eller andra slags rörelse eller rör sig med låg hastighet, talar de om svag rörlighet. Mikroskopisk undersökning av spermier bör utföras av en laboratorie tekniker med tillräcklig erfarenhet inom detta område.

Spermobilitet är normen

Utför analysen av rörligheten för spermatozoa, graden av deras rörlighet fastställs i procent, med tanke på alla spermatozoa på bilden. Enligt denna indikator klassificeras manliga sexceller i fyra grupper:

I normala celler som hör till den första gruppen bör den vara mer än 25% och summan av den första och den andra - minst 50%. Absolut rörlösa spermieroser bör vara mindre än hälften av det totala antalet och celler med brist på rätlinjig rörelse - högst 2%. Dessutom beaktas antalet korrekt flyttbara celler, varaktigheten av deras rörlighet bestäms. För detta hålls provet i två timmar i en termostat och en andra visuell beräkning utförs. Under denna tid är försämringen av rörligheten index normalt inte mer än 20%.

Låg spermobilitet

Om analysen minskar rörligheten för spermatozoa kallas detta tillstånd astenozoospermi och är uppdelat i tre grader:

 1. Lätt - rörelseshastigheten för cellerna i kategorierna A och B, bestämd en timme efter utlösningen, observeras för uppfattningen i 50% spermatozoa.
 2. Måttlig - en timme efter provinsamling för analys, mer än 70% av cellerna i kategori D.
 3. Tungt ejakulat innehåller mer än 80% immobil och atypisk spermatozoa.

Baserat på de erhållna data bestäms terapeutisk taktik. Orsakerna till den dåliga rörligheten för spermatozoa är olika - från sjukdomar i reproduktionssystemet till strålningseffekter på könsorganen hos manliga tillbehör. I ett antal fall kan orsaksfaktorn inte fastställas, och asthenozoospermi anses vara ideopatisk (cirka 30% av patienterna).

Vad påverkar spermobilitet?

När man letar efter orsakerna till asthenozopermi och möjligheten att påverka ökningen av motiliteten hos spermatozoa, överväga ett antal viktiga provokationsfaktorer:

 1. Problem med det endokrina systemet - ofta är syndaren en reducerad nivå av hormonet testosteron på grund av åldersrelaterade förändringar, skador, tumörer etc. Dessutom kan andra hormoner - utsöndrade av sköldkörteln och hypofysen - påverka kvaliteten på ejakulatet.
 2. Arteriell hypertoni - med denna patologi bryter den normala blodtillförseln till könsorganen.
 3. Varicocele är en expansion av venerna i spermatkabeln, vilket medför en ökning av temperaturen i pungen.
 4. Termisk effekt på testiklarna, relaterade bland annat med bär av varma underkläder, professionella arbetsförhållanden etc.
 5. Otillräcklig mängd vitaminer och mikrodelar i kroppen, vilket leder till ett misslyckande av syntesen av proteinkonstruktioner hos könscellerna.
 6. Fördröjd utlösning, förknippad med sexuella problem, dåliga vanor etc.
 7. Urogenitala infektioner.
 8. Genetiska störningar i utvecklingen av könsorganen, i strukturen av flagellatapparaten från spermier.
 9. Ogynnsamma arbetsförhållanden (effekten av elektromagnetisk strålning, strålning, värme, kemikalier, etc.).
 10. Autoimmuna patologier .

Hur ökar spermierotiliteten?

Först efter att ha utfört alla undersökningar och fått en fullständig bild av de befintliga störningarna är det möjligt att bestämma hur man ökar spermobiliteten i varje enskilt fall. Skalan av medicinsk intervention kan vara annorlunda - från livsstilsjusteringar till långsiktiga farmakologiska behandlingar och kirurgiska ingrepp. I avsaknad av allvarliga patologier behöver du ofta bara ge upp illa vanor , spela sport, introducera nödvändiga ämnen i kosten och skydda dig mot stress.

Drog för motilitet hos spermier

Komplex terapi för detta problem kan innefatta tabletter för att öka rörligheten hos spermatozoa, relaterade till sådana grupper:

Dessutom kan män som vill ha en baby rekommenderas droger för att öka rörligheten hos spermatozoer relaterade till kosttillskott:

Vitaminer för motility av spermatozoa

Att ställa frågan hur man förbättrar spermiermotilitet är att man måste ta hand om ett tillräckligt intag av vitaminer, mikroelement, vitaminer i kroppen:

Nutrition för att öka aktiviteten hos spermatozoa

Det är bevisat att den lilla rörligheten hos spermatozoa ofta observeras hos män som inte följer principerna om hälsosam näring och har övervikt. Därför bör kosten korrigeras först och bör börja med avstötning av snabbmat, feta och stekta livsmedel, röka produkter. Förekomsten av följande livsmedel i kosten uppmuntras: