Meniscus skada - behandling och återvinning regler

En meniskskada är den vanligaste knäledsskadorna. Detta problem är ofta utsatt för idrottare och arbetare med tungt fysiskt arbete. Vid de första symtomen på ett brott i knäledsfunktionen bör du konsultera en läkare. Detta kommer att hjälpa till i tid för att börja behandlingen och undvika konsekvenser.

Funktionerna i knäledsmenisken

Det är faktiskt en broskig vävnad. Basen av menisken är 70% sammansatt av kollagenfibrer. Dessutom finns cirka 0,6% elastin och ca 13% speciella proteiner här. Det bruskiga fodret i sig består av sådana sektioner:

På grund av det faktum att brosket är anslutet till den gemensamma kapseln med tibial och femorala ledband ger detta rörlighet och hög hållfasthet. Det finns sådana sorter av menisken:

Sådan broskvävnad är av stor betydelse för muskuloskeletala systemet. Dess funktioner är som följer:

Typer av skador på knäleden menisk

Alla skador kan klassificeras enligt två egenskaper: omfattning och typ av brott. Att identifiera skadorna kommer att hjälpa MRI. Dessutom kan en knäskada, en meniskräkning, vara av denna typ:

Trauma av lateral menisk

Den främsta orsaken till denna bristning är en kombinerad skada, åtföljd av en vridning av skenan. Direkta skador på denna broskig bildning diagnostiseras sällan. Dessutom kan knäledets laterala meniskus deformeras under inverkan av en reumatisk sjukdom. Skada på den laterala broskyrbildningen uppträder emellertid 7-10 gånger mindre ofta än den inre.

Skada på medial knäledsmenisk

Orsakerna till skador på denna broskig bildning är många:

Den mediala menisken är oftare traumatiserad hos män än hos kvinnor. I zonen med hög risk är idrottare:

Skada på knäledsmenisken - symtom

Rupturen av broskig formning fortskrider i akuta och kroniska faser. Skada på menisken i knäleds symtom kan ha dessa:

För att se till att det finns en meniskskada, kommer sådana funktionella test att hjälpa till:

 1. Symtom Baikov - knäet bör böjas i rät vinkel. Efter palpation av det gemensamma utrymmet. Samtidigt är knäet passivt obehandlat. Om det var mycket smärta - det indikerar en paus i menisken.
 2. Landau symptom - patienten ska sitta med benen korsad. Om det finns svår smärta i knäet - detta är ett tecken på att menisken är skadad.
 3. Symtom McMurray - patienten behöver ligga på ryggen och knä böja sig. Därefter utförs rotationsrörelser. Kranen och smärtan med sådana manipuleringar talar om överträdelser.
 4. Symptom Polyakova - du måste ligga på ryggen och höja ditt hälsosamma ben upp. Samtidigt är det nödvändigt att luta sig på axelbladen och hälen på det andra benet, något för att höja stammen. Efter en sådan övning i området för brusk av den broskiga bildningen kommer det att finnas allvarlig smärta.

Grader av skador på menisken

Det finns flera grader av överträdelser. Det finns tre grupper av lesioner, när det finns en meniskusskada - symptomen är:

Skada på knäledsmenisken - behandling

Med hjälp av funktionella tester kan en erfaren traumatolog endast föreskriva en diagnos. För att identifiera skadans art och dess svårighetsgrad kommer läkaren att rekommendera en ytterligare undersökning till patienten. En enkel röntgen är inte särskilt informativ i det här fallet, eftersom det inte visar bruskbildning. Skador på medial meniskus horn eller andra sjukdomar kan hjälpa till med sådana diagnostiska metoder:

Baserat på de erhållna resultaten kommer traumaspecialisten att välja den optimala behandlingsregimen. Icke-kirurgisk behandling ordineras oftare om:

Kärnan i konservativ behandling är att eliminera blocket i knäleden. Sådan terapi representeras av följande steg:

 1. Punktera innehållet i den gemensamma väskan.
 2. Introducera 10 ml 1% Procan-lösning eller 20 ml 1% lösning av Novocain.
 3. Patienten ska sitta på en barnstol så att vinkeln mellan skaftet och låret är rakt.
 4. 15 minuter efter administrering av läkemedlet fortsätter läkaren direkt till manipulation.

Om den interna menisken är skadad elimineras blockaden i fyra steg:

 1. Traumatologen driver traktion av foten. Denna procedur kan utföras antingen med händer eller med hjälp av en tät vävnad som täcker benet.
 2. Läkaren avböjer skenet i motsatt riktning från den fasthållna menisken. Under sådan manipulation ökar det gemensamma utrymmet. Som ett resultat kan menisken även bli i sin ursprungliga position.
 3. Läkaren utför rotationsrörelserna på shinen och vrider den utåt eller inåt.
 4. Fri flexion och förlängning av knäleden utförs.

Ofta efter sådana manipuleringar elimineras blockaden. I detta fall applicerar doktorn en gipslångtid, som sträcker sig från fingrarna till den övre delen av låret. Håll patienten detta bandage i 5-6 veckor. Om du, efter den första manipuleringen, inte kan bli av med blockaden, bör den upprepas. Det maximala antalet sådana förfaranden är 3 gånger. Alla av dem borde ledas av en erfaren trauma läkare.

Därefter ger läkaren en konservativ behandling. Han vet vad man ska göra med en meniskskada, så han kommer att rekommendera de mest effektiva procedurerna. Ofta innefattar behandlingen följande manipuleringar:

Hundoprotektorerna har visat sig vara effektiva. Dessa läkemedel återställer broskvävnad. Sådana läkemedel kan ordinera:

Bandage på knä med meniscus skada

Detta medicinska knä är tillverkat av elastiskt tyg. Han har en delikat konsistens, så du kan bära ett bandage under dina kläder. Eftersom knäleden inte har några sömmar, gnuggar den inte. Bandage är differentierade enligt det tryck som utövas på benet:

 1. Knäskar i den 1: a kompressionsklassen används när en mindre knäledsmeniskskada diagnostiseras. Det pålagda trycket är 22 mm Hg. Ett sådant bandage förhindrar att manuskriptet riva.
 2. Knäkuddar 2 kompressionsklass - utsedda i efterkörningsperioden. De stimulerar funktionen av lymfatiska och cirkulationssystem, vilket påskyndar återhämtningsprocessen.

Menisk skada - operation

Kirurgisk ingrepp rekommenderas i sådana fall:

Eliminerar skador på knäets interna meniskus med hjälp av sådan teknik:

Menisk skada - återhämtning

Rehabilitering i den postoperativa perioden representeras av övningsterapi och fysioterapi. Dess längd beror på vad skadorna på menisken är och vilken kirurgisk teknik som användes för att eliminera den. Syftet med denna restaurering:

 1. Ta bort kontrakturer som har inträffat efter knämeniscusen har skadats.
 2. Återställ fogen och normalisera gången.
 3. Stärka musklerna som stabiliserar knäet.

LFK med meniskusskada

Det finns ett komplex av rehabiliteringsövningar. De måste utföras under ledning av en erfaren specialist. Han vet vad som är skönt med ett trauma eller en paus i menisken. Dessutom vet han vilken belastning som är tillåten vid det här eller det återställningsstadiet. Så, övningsterapi i knäledens meniskus trauma under den postoperativa perioden representeras av generella utvecklingsövningar som är inriktade på alla muskelgrupper. I ett sena stadium är träningsterapi representerad av följande komplexa:

Massage i knäleden efter en meniskusskada

Denna procedur används i både konservativ terapi och postoperativ period. Om en knäled meniskusskada diagnostiseras, hjälper behandling med massage till att uppnå detta resultat:

I första etappen representeras massagen av sträckning och mild knådning. Denna procedur varar inte längre än 3 minuter. Senare kopplas mer intensiva manipuleringar till exempel cirkulär och rätlinjig slipning. Sådana övningar utförs i 4-5 minuter. Slutföra massage med växlande aktiva och passiva benrörelser. Samtidigt kan elektrostimulering av höften användas.

Skada på knäledsmenisken - konsekvenser

Om du identifierar problemet i tid och börjar korrigera det i tid, kan du undvika allvarliga komplikationer. Det gamla trauman av knäledsmenisken är en smutsig skada. Det kan leda till sådana konsekvenser:

 1. Provoke utvecklingen av artros .
 2. För att skapa knäleds mekanisk instabilitet. När som helst under rörelsen kan blockaden inträffa.
 3. Bly till brott av ledband och jämn brott från ben.

Om maniscusskadorna tas under läkarens kontroll i tid, kommer patienten att återhämta sig på kort tid. Ja, och kirurgisk ingrepp förekommer ofta utan komplikationer. Men hos alla patienter över 40 år ökar chansen att utveckla negativa konsekvenser. Detta beror på det faktum att den ligamentapparaten vid denna ålder försvagas. En erfaren traumatolog hjälper till att klara det här problemet.