Matsmältningsenzymer

Huvudkomponenterna i all mat är proteiner, kolhydrater och fetter. För deras behandling utsöndrar organen i mag-tarmkanalen digestiva enzymer som kan splittra och omvandla komponenterna av produkter till substanser, vitaminer och aminosyror som är nödvändiga för kroppen.

Grundläggande enzymer i matsmältningssystemet

För behandling av varje matelement finns följande enzymgrupper:

  1. Karbohydraser. Är avsedda för hydrolys av kolhydrater, till exempel sockerarter och stärkelse upp till en glukosnivå.
  2. Proteas. Isolerad för klyvning av proteinföreningar till aminosyror och korta peptider.
  3. Lipas. Lipider bearbetas, vilket resulterar i bildning av fettsyror, glycerin.
  4. Nuclease. Används för att smälta nukleinsyror tills nukleotider erhålles.

Enzym i matsmältningsorganet isoleras i flera sektioner, börjar med munhålan, där salivkörtlarna producerar ptyalin (alfa-amylas), vilket är nödvändigt för klyvning av stärkelse med hög molekylvikt.

Pepsin och gelatinas produceras i magen. Det första nämnda enzymet är avsett för behandling av proteiner till nivån av peptider, den andra främjar uppslutning av kollagenfibrer och gelatin innehållet i kött.

Huvuddelen som är ansvarig för normal matsmältning är bukspottkörteln. Det identifierar följande enzymer:

I tunntarmen fortsätter processen att smälta mat med hjälp av sådana enzymföreningar:

Dessutom produceras matsmältningsenzymer av mikroorganismer som lever i tjocktarmen. I synnerhet bidrar E. coli och laktobaciller till nedbrytningen av laktos till mjölksyra.

Preparat av matsmältningsenzymer

Vissa sjukdomar i mag-tarmkanalen är förknippade med ett underskott i produktionen av de aktuella kemikalierna. Symtom på brist på matsmältningsenzymer orsakar många olägenheter i form av smärtsyndrom, halsbränna, illamående med kräkningar, flatulens , uppblåsthet och avföring. För att eliminera sådana kliniska manifestationer måste du ta sådana mediciner:

Det finns matsmältningsenzymer av vegetabiliskt ursprung, vanligtvis baserat på extrakt av ris svamp papain:

Inhibitorer av matsmältningsenzymer

Det motsatta patologiska tillståndet, överproduktionen av de beskrivna substanserna för digestion, kräver förtryck av deras produktion. För detta används de så kallade antiferberedningarna som minskar intensiteten i bukspottkörteln och undertrycker enzymens aktivitet: