Järnbristanemi - symtom

Minskad hemoglobinkoncentration i erytrocyter uppstår ofta på grund av järnbrist. Ett sådant tillstånd kan vara tillfälligt, till exempel när man bär ett barn eller kränker en fullvärdig diet och utgör inte ett hot. Patologins långa kurs leder till utvecklingen av järnbristanemi - symtomen på sjukdomen i de tidiga stadierna är nästan osynliga, vilket gör det svårt att diagnostisera det.

Symtom och tecken på järnbristanemi hos vuxna

Brist på mikronäringsämnet i kroppen passerar genom 2 steg: latent och explicit.

Under latent tid reduceras hemoglobinnan som orsakar järnbristanemi kraftigt, men vävnaderna är inte skadade ännu. De viktigaste kliniska manifestationerna kan vara frånvarande eller uppstå så sällan att patienten inte uppmärksammar dem. Primärt symptom:

Tecken på öppen järnbristanemi med sideropenia (vävnadsbrist på mikroelement):

Blodtest för järnbristanemi

Först och främst är det nödvändigt att göra en klinisk studie av den biologiska vätskan. Analysen registrerar:

Dessutom utförs detaljerad laboratoriediagnostik av järnbristanemi genom att räkna normokroma, hyperkroma, hypokroma erytrocyter och polychromatofiler, liksom deras anisokromi.

Det är värt att notera att för att fastställa en noggrann diagnos är det nödvändigt att skilja den sanna järnbristen från andra sjukdomar, för vilka liknande symptom är karakteristiska. De viktigaste skillnaderna är i sådana faktorer:

  1. Nivån av järn i serumet kan förbli nära normal med minskad koncentration av röda blodkroppar och hemoglobin.
  2. Den totala järbindningsförmågan hos serumet kvarstår inom de erforderliga värdena.
  3. Koncentrationen av ferritin i blodserumet ökar, vilket utesluter glandulär svält av vävnader.

Sådana resultat följer ofta inflammatoriska processer, tuberkulos, sepsis, reumatoid artrit, onkologiska patologier, hepatologiska sjukdomar.