Kvinnlig livmoder - Hur organet är ordnat, vilka storlekar och funktioner har det i olika perioder av livet?

Den kvinnliga livmodern är det centrala organet i reproduktionssystemet. Det är födelsen av ett nytt liv, fostrets utveckling och modning. Livmodern, tillsammans med bilagorna, utgör ett unikt komplex som reglerar arbetet hos andra organ och system i kroppen, bestämmer kvinnans övergripande välbefinnande.

Hur har livmodern gjorts?

Den inre strukturen hos kvinnlig livmoder är unik. Med början av puberteten, genomgår kroppen varje månad cykliska förändringar. Enligt den histologiska strukturen innehåller organet tre typer av vävnad:

 1. Toppskiktet är omkretsen. Det täcker organet från utsidan och förhindrar det från skada.
 2. Mellanlagret är myometrium. Det är representerat av buntar av muskler och bindfibrer, som är mycket elastiska. Denna egenskap förklarar möjligheten att ett könsorgan kommer att öka signifikant i storlek under graviditetsperioden. Fysiologer säger att myometriumfibrer är starkast i den kvinnliga kroppen med muskler som kan klara av tunga belastningar.
 3. Det inre skiktet är endometrial (funktionellt). Direkt detta skikt spelar en viktig roll i graviditeten - det införs i det och ett fosterägg växer i det. Om graviditet inte uppstår börjar endometrieceller att dö och lämna livmoderhålan tillsammans med menstruationsperioden.

Var är kvinnans livmoder?

Det bör noteras att kvinnornas reproduktiva organ, särskilt livmodern, har viss rörlighet. Med tanke på detta kan kroppens topografi variera något och beror på det specifika livssteget (förlossning, graviditet). Normalt är livmodern belägen i det lilla bäckens hålrum, mellan rektum och blåsan. Det är något lutat framåt och på båda sidor på sidorna stödjer ledband som förhindrar organs sänkning, vilket ger organets rörlighet.

Tack vare den ligamentapparaten, kan kvinnans livmoder lätt ändra sin plats. Så, med blåsan full, avviker orgelet tillbaka, och när ändtarmen är fylld, gå framåt. En signifikant förändring av livmoderns plats observeras när fostret är födt. Tillväxten av embryot leder inte bara till en ökning av könsorganets volym, utan också att det går utöver det lilla bäckens hålighet.

Hur ser livmodern ut?

Efter att ha kortfattat undersökt livmoderns struktur hos kvinnor, bör det noteras att orgelet själv ser ut som en inverterad päron. I kroppens struktur är det vanligt att allokera:

I botten är organs övre del konvex, belägen ovanför sammanflödeslinjen i livmoderns livmoder. Kroppen har en konisk form, är den mesta delen av orgeln. Den nedre delen av livmodern - nacken - är indelad i två avdelningar: den vaginala delen - den sticker ut i vaginalt hålrum och den supra-vaginala - den övre delen ligger ovanför vaginala hålrummet. På stället för övergång av kroppen i nacken finns en förträngning, som kallas isthmusen. Den vaginala delen har ett hål i livmoderhalsen.

Funktioner i livmodern

Uterus huvudfunktion är reproduktiv. Denna kropp är kontinuerligt förknippad med framväxtprocessen. Direkt i det utvecklas en liten organism från två sexceller. Dessutom finns det ett antal andra funktioner som livmodern utför:

 1. Skydds. Organet är ett hinder för spridningen av patogena mikroorganismer, virus från slidan till bilagorna.
 2. Rengöring - månadsvis, tillsammans med månadens självrengöring av livmoderhalsen, vagina med menstruationsflöde.
 3. Deltagande i fertiliseringsprocessen - är länken i vägen för spermatozoa från vaginalt hålrum till äggledaren.
 4. Delta i implantationsprocessen.
 5. Stärker bäckensgolvet tillsammans med sin egen ligamentapparat.

Kvicksjuka av kvinna - dimensioner

Det bör noteras att en sådan parameter som storleken hos den kvinnliga livmodern har ett speciellt diagnostiskt värde. Så, för att öka kroppens volym kan läkaren göra de första antagandena om patologi eller graviditet redan vid första undersökningsfasen, utan användning av utrustning. Storleken på livmodern kan variera och beror på flera faktorer:

Normal storlek av livmodern hos en nulliparös kvinna

Diagnos av livmoderns sjukdomar, upprättandet av kroppens storlek utförs med hjälp av ultraljud. Denna hårdmetodsmetod hjälper till att exakt fastställa strukturella förändringar i orgeln, för att fastställa den exakta platsen för dess plats. Storleken på livmodern är normal för en kvinna som inte har barn, följande:

Dimensioner av livmodern vid olika graviditetsstadier

Graviditet är en komplex och lång process, åtföljd av tillväxt och utveckling av fostret. Direkt ökar storleken på det framtida barnet och orsakar livmoderns tillväxt, dess volym. I detta fall observeras strukturella förändringar i organväggarnas sammansättning: inte bara den kvalitativa men också kvantitativa ökningen av muskelfibrer uppträder. I detta fall ökar kvinnlig livmoder under graviditeten.

Under de första veckorna av graviditeten behåller könsorganet sin päronformade form, praktiskt taget ändras inte storleken, eftersom embryot är fortfarande litet. Emellertid, vid den andra månaden köper orgelet en rundad form, och livmoderns storlek under graviditeten har ökat flera gånger vid denna tidpunkt. Uterusens massa ökar, och vid slutet av graviditeten når den nästan 1 kg! Vid varje undersökning av en gravid kvinna ställer läkaren höjden på uterus fundusens stående. Förändringen i denna parameter för graviditetsveckorna anges i tabellen nedan.

Mått på livmodern efter förlossning

Efter leverans börjar kvinnlig livmoder gradvis återhämta sig. Den minskar i storlek, dess vikt minskar. Denna process tar i genomsnitt 6-8 veckor. Processen går fort i snabb takt. Så vid slutet av den första veckan, på 6-7: e dagen efter födseln, vejer livmodern omkring 500-600 g och redan på den 10: e dagen efter att barnet har blivit utsatt för ljuset - 300-400 g. Normalt i slutet av den tredje veckan väger kroppen 200 stad

Det bör noteras att processen för involution har en individuell karaktär. Diagnostisera livmoderns storlek för ultraljud, vars norm anges nedan, dra läkare slutsatser om hur snabbt reproduktionssystemet återhämtar sig. Definiera faktorer i detta fall läkare ringa:

Storleken på livmodern i klimakteriet

Klimakteriet - period för uppsägning av menstruationsflödet, åtföljd av funktionella och strukturella förändringar i livmodern. Det hormonella systemet producerar mindre könshormoner, på grund av vilket endometrium upphör att mogna, bildas inte nya celler. Detta leder till en minskning av könsorganets storlek och storlek. Detta bekräftas av den mindre storleken av livmodern på ultraljud.

Så, under de första 5 åren från början av den klimakteriska perioden, enligt observationer av specialister, minskar kvinnornas volym med 35%. I detta fall minskar storleken i längd och bredd med 1-2 cm. Minskningen i könsorganets storlek stannar efter 20-25 år från det att klimakteriet börjar (vid 70-80 år). Vid denna tid har orgeln en längd på endast 3-4 cm.

Sjukdomar i livmoderlistan

Sjukdomar i livmodern hos kvinnor kan förekomma vid vilken ålder som helst. Men enligt observationerna av läkare är ofta utlösningsmekanismen för deras utveckling hormonella förändringar i kroppen. Detta bekräftar den höga frekvensen av utveckling av reproduktionssystemets patologier under puberteten, efter födseln och under klimakteriet. De flesta patologierna i livmodern är inflammatoriska och smittsamma processer i könsorganet. Bland de vanliga sjukdomarna i denna kropp kan identifieras:

 1. Inflammatoriska processer: metrit, endometrit , adnexit.
 2. Patologier i livmoderhalsen: erosion , ektopi, dysplasi, livmoderhalscancer.
 3. Akuta tillstånd som är förknippade med livmodern: ektopisk graviditet , ovariell apoplexi, spontan abort.
 4. Tumörprocesser: myom, fibroma.

Medfödda patologier i livmodern

Biverkningar i livmodern som uppkommer vid fostrets utveckling av embryonal utveckling, leggen av könsorganen, kallades medfödda. Bland de frekventa patologierna i detta släkt är det nödvändigt att notera följande:

 1. Dubbelhornad livmoder - bildas som ett resultat av att inte delar av Müllerian-kanalerna slås samman. I det här fallet utmärks följande typer av patologi:
 2. Sadel - fallet när endast botten av kroppen är uppdelad.
 3. Uterus med ofullständig eller full septum - formen förändras inte externt, men en septum uppträder i hålrummet, delvis eller helt delande den.
 4. En separat kropp med en gemensam nacke bildas när Müllerian-fusionerna slår samman i livmoderhalsområdet.
 5. Dubbling av livmodern - inte bara kroppens livmoder är uppdelad, men också nacken.

Smittsamma sjukdomar i livmodern

Smittsamma kvinnliga sjukdomar i livmodern är den vanligaste typen av patologi hos detta organ. De kan uppstå vid den banala icke-iakttagandet av reglerna för intim hygien. Ofta sker spridningen av ett infektiöst medel under sexuell kontakt, så kvinnor i reproduktiv ålder är mer benägna att drabbas av sjukdomar. Patologi följer nästan alltid av en förändring i mikrofloran, så det finns en ytterligare symptomatologi som gör det möjligt att identifiera en överträdelse (klåda, brännande i perineal regionen, hyperemi). Bland de vanligaste infektionerna hos kvinnor är:

Onkologiska sjukdomar i livmodern

Kvinnliga sjukdomar i livmodern, åtföljd av tumörliknande processer, skiljer sig från alla reproduktionssystemets patologier. I de flesta fall är en provocerande faktor för deras utveckling kroniska inflammatoriska och infektiösa processer, hormonella störningar. Komplexiteten att diagnostisera dessa patologier är avsaknaden av en uppenbar klinisk bild, trögt latent flöde. Ofta detekteras tumören genom oavsiktlig undersökning. Bland möjliga tumörliknande sjukdomar i livmodern är det nödvändigt att skilja:

Utseende av kvinnlig livmoder

Med ålder kan kvinnliga könsorgan, livmodern ändra sin plats. Ofta hos äldre kvinnor är det en minskning i livmodern som orsakas av en ligamentisk apparatstörning och åldersrelaterade förändringar. I de flesta fall förskjuts orgeln nedåt, i riktning mot vagina. Sjukdomen åtföljs av en specifik symptomatologi:

Faren för patologi är möjligheten till komplikationer av livmoderens prolapse från slidan. Denna situation kräver akut vård, så när du har de första symptomen behöver du se en läkare. Behandlingen består i kirurgisk återställning av integriteten hos bäckenbottens ligamentapparat, som suturerar musklerna i slidan.

Avlägsnande av livmodern

Avlägsnande av det födda orgeln hänvisas till av läkare som en hysterektomi. Denna radikala behandlingsmetod används för sjukdomar som inte är mottagliga för behandling, vars närvaro kan påverka kvinnors allmänna tillstånd negativt. Som bevis för hysterektomi identifierar läkare följande överträdelser:

Kvinnor som förbereder sig för en sådan operation är ofta intresserade av frågan om vilka konsekvenser efter livmoderhålan kan förekomma. I de flesta fall behöver sådana patienter konstant underhållsbehandling med hormonbehandling. Med korrekt funktion, efterlevnad av recept och läkarmedel, minimeras de negativa konsekvenserna efter livmodern.