Klump i halsen - orsaker och behandling

Känslan av en klump i halsen är en mycket obehaglig och obekväm känsla där en person upplever att man klämmer i halsen eller struphuvudet, svårigheter att svälja och passera luft genom andningsorganen. Det kan också vara svårt tal, brännande, svettning, nacksmärta, torr mun, ökad salivation, kvävning och andra patologiska symptom. Ett sådant tillstånd kan uppstå plötsligt, kännas periodiskt eller permanent under lång tid. Låt oss överväga, av vilka skäl det kan vara en känsla av en klump i halsen, och vilken behandling sålunda krävs.

Sannolika orsaker till klump i halsen

Tänk på de faktorer som oftast provar utseendet på detta obehagliga symptom.

1. Stress, ett depressivt tillstånd

Allvarlig spänning, nervös uppdelning, rädsla, skräck - allt detta kan orsaka en klump i halsen. Oftast uppstår detta problem i känslomässigt instabila människor och är episodiskt. Denna känsla är förknippad med en spasm i musklerna i halsen som svar på en psykomotionell chock, medan personen också vanligtvis upplever torr mun, brist på luft och en kall svett framträder från honom.

2. Panikattack

En plötslig attack av oförklarlig svår ångest, rädsla, en känsla av inre spänning som kan uppstå av en oordning i det autonoma nervsystemet eller andra sjukdomar kan också åtföljas av en klump i halsen. Dessutom kan sådana manifestationer som hjärtklappning, domningar och stickningar i extremiteterna, illamående, förvirring av tankar, smärta i hjärtat, etc., också vara närvarande.

3. Sjukdomar i sköldkörteln

Utveckling eller progressiv dysfunktion i sköldkörteln, ofta orsakad av brist på jod i kroppen, kan uppenbaras av känslan av en klump eller främmande kropp i halsen. Det kan vara förknippat med en ökning i körteln i storlek, dess inflammation, bildandet av goiter , utseendet av maligna tumörer i dess vävnader. Andra manifestationer i detta fall kan innefatta: svettning, matsmältningsstörningar, plötsliga förändringar i kroppsvikt, irritabilitet etc.

4. Inflammatoriska patologier i halsen

Kronisk eller akut inflammation i slemhinnan, svalg, nasofarynx, tonsiller, epiglottis, etc., som utvecklas på grund av smittsamma och icke-infektiösa faktorer, åtföljs av svullnad i vävnaderna, vilket kan skapa en känsla av klumpar. Även liknande sjukdomar åtföljs av bildandet av slem, vilket kan tjockna och ackumuleras. Som regel finns det andra tecken på sjukdomen: ont i halsen, värre vid sväljning, feber, huvudvärk etc.

5. Neoplasmer

Godartade och maligna tumörer, papillom och vissa andra formationer är ofta lokaliserade i struphuvudet, orofarynx och luftstrupen. Deras karaktäristiska manifestationer är bara känslorna av en klump eller främmande kropp i halsen, andningssvårigheter och sväljning, ömhet.

6. Osteokondros av den cervikala ryggraden

Ofta är känslan av en klump i halsen associerad med problem med ryggraden, lokaliserad i livmoderhalsen och orsakar cirkulationssvårigheter. Vård måste också medföljande manifestationer: smärta i nacken, occipital del av huvudet, blodtryckssprängningar, yrsel, illamående etc.

5. Gastrointestinal patologi

Om känslan av en koma i halsen åtföljs av symtom som halsbränna, brännande känsla i munnen, en sur smak, böjning, obehag i buken, illamående, är det troligt att problemet ligger i gastroenterologiska störningar. I synnerhet kan det vara associerat med gastroøsofageal sjukdom.

Behandling med en känsla av koma i halsen

Med tanke på de olika faktorer som kan framkalla obehagssymtom i fråga finns det ingen allmän mekanism för behandling, och en noggrann diagnos behövs först. Så, behandling av en konstant klump i halsen på grund av osteokondros , inkluderar medicin och fysioterapi tekniker.

Behandling med en klumpig klump i halsen, vars orsaker är förknippade med inflammation och svullnad i halsen, kan baseras på användningen av antibakteriella, mukolytiska och antiinflammatoriska läkemedel.

Och om en klump i halsen orsakas av problem med sköldkörteln, rekommenderas det ofta långvarig behandling med hormonella droger, jodberedningar och ibland kirurgisk ingrepp.

Det viktigaste som det är värt att komma ihåg är att man inte borde leta efter orsaker självständigt och börja behandla en klump i halsen hemma, folkmetoder, det är bättre att omedelbart kontakta en kvalificerad specialist.