Avlägsnande av körtlarna

Tidigare var en mycket vanlig behandlingsmetod kirurgi för att avlägsna körtlar - tonsillektomi, som för närvarande sällan praktiseras.

Indikationer för avlägsnande av körtlar och orsaker till utnämning av operation:

Metoder för att avlägsna körtlar:

1. Kirurgisk excision. Antag incisionen av mjukvävnader över amygdala och dess efterföljande extraktion. Enkelt uttryckt är körteln dras ut med ett specialverktyg. Denna metod är mycket smärtsam och provar långvarig stor blödning. Dessutom finns risk för brist på blodpropp med stor blodförlust efter operationen. Har den längsta återhämtningsperioden.

2. Laseravlägsnande av körtlarna. Det finns flera typer av laserapparater för att utföra denna procedur. Trots de olika handlingsprinciperna fungerar de på samma sätt. Med hjälp av en laserstråle bränns amygdalaen fullständigt genom förångning av fukt i slemhinnorna. Laseravlägsnande av körtlar är säkrare och leder inte till förlust av blod, även om metoden också är ganska smärtsam.

3. Cautery av elektrocautery. Processen att avlägsna körtlar sker genom att bränna tonsilvävnaden med en elektrisk ström med hjälp av en anordning som liknar en tunn metallstav. Möjligheten att endast lokala effekter på tonsillerna utan att påverka intilliggande slemhinnor gör det möjligt att inte lämna stora skador. Det minskar även smärta efter utgången av anestesi.

4. Avlägsna körtlar med flytande kväve. Kryokirurgi är den säkraste metoden, men kräver 3-4 procedurer istället för en engångsoperation. Amygdala kyls med flytande kväve till en temperatur av -196 grader, vilket orsakar naturlig döende av vävnader. Upprepad frysning accelererar denna process och som ett resultat blir organismen självklart av med körtlar.

5. Ultraljud och radiovågsavlägsnande. En hög intensitet ultraljuds- eller radiovåguppvärmning värmer amygdala från insidan till mycket höga temperaturer. Som ett resultat förstörs celler i mjukvävnaderna i körtlarna, och det försvinner. Med den här metoden kan du utföra delvis avlägsnande av körtlarna, förstör endast de skadade delarna.

Återhämtning efter borttagning av körtlarna

Den första dagen efter operationen krävs vila och avkoppling. Sova helst på sidan för att undvika blod i luftvägarna. På denna dag är det också förbjudet att prata och svälja, äta. Det är nödvändigt att stanna på sjukhus i ungefär en vecka för tidiga undersökningar och minska risken för komplikationer.

Efter urladdning tar rehabilitering två veckor. Den här gången kan vara hemma, men att begränsa fysisk aktivitet och följa den rekommenderade kosten.

Diet efter avlägsnande av körtlarna:

Komplikationer efter borttagning av körtlarna:

  1. Allvarlig långvarig blödning.
  2. Inandning (aspiration) av dressing tampongen.
  3. Infektion av skadade slemhinnor.