Hur man odlar en petunia - Undvik stora misstag

För att lösa problemet, hur man odlar en petunia måste en person möta en rad problem, från att studera tekniken för sådd och plockning av plantor , för att skydda gröna plantager från skadliga faktorer. Alla ansträngda ansträngningar betalar hundra gånger, för när det gäller dekorativitet har denna kultur en ledande position i världen.

Hur odlar man petunier i trädgården?

Om du är intresserad av frågan om hur man odlar petunia är det lämpligt att bekanta sig med blommans ursprung och dess populära sorter. Denna dekorativa buske hänvisar till familjen Solanaceae, europeiska forskare upptäckte först det i Brasilien. Närmaste släktingar till moderna petunia är tobak och tomater med potatis, i varma områden odlas den som flerårig. Vi har denna kultur odlas som en årlig för att dekorera bakgården, loggia eller balkonger.

Genom att uppfödas från vilda växter i många år har många hybridarter identifierats som är kända för sina dekorativa egenskaper. I frågan om hur man odlar petunia korrekt måste man först bestämma vilken form av buske som passar dig bäst att välja när man köper fröna av den mest optimala sorten. Det finns upp till tre dussin arter av petunier och många ursprungliga underarter:

  1. Cascade petunia - bildar jätte buskar, som kan ge långa laterala grenar. Om du inte har erfarenhet, hur man odlar en kaskad petunia, plantera inte mer än tre växter i en kruka. Populära sorter - Cherry, Typhoon, Duble Cascade, Silver, Gioconda, Ramblin.
  2. Ampelia petunia är en kraftig buske med långa lianatskott, täckt från sommar till frost med knoppar med en diameter på 50-10 cm. Vattenfall, Lilac Surf, Vit, Royal Magenta, Mystic Pink, Vit, Rosa, Lavendel, Blå, Wave, Typhoon Wave.
  3. Busk petunia - Lågväxande former med en höjd på busken till 30 cm. Perfekt för människor som löser problemet, hur man odlar petunia i krukor i ett begränsat utrymme. Rekommenderade sorter är Artist, Sonata, Valentine, Duo F1, Double Cascade Plum Wayne.
  4. Petunia floribunda - i katalogerna ligger den på mellanklassen mellan storblommiga och multiflora sorter. Blommorna formas i diameter upp till 10 cm, det ser bra ut när de dekorerar stora arrays. För odling i stugor rekommenderar experter följande serier av petunia floribunda - Sonya F1-serien, Celebrity Rong F1-serien, Madness F1-serien.

Petunia - odling från frön

Lös problemet med hur man odlar frodiga petunier från frön hemma, du kan enkelt och utan stor kostnad. De färska frön som förvärvas blandas med flodsand och såds i en lätt, fuktig mark på ytlig väg. Spruta lite vatten på toppen och täck behållaren med plåtglas, vid en temperatur på 23 ° C kommer petunia att stiga om en vecka. Luftfuktigheten upprätthåller en måttlig, för att inte provocera utvecklingen av ett svart ben . Val i växthuset vi producerar sedan april, i öppen mark petunia odlas med ankomsten av stabil värme.

Hur odlar man petunia från sticklingar?

Med fröuppfödning växer hälften av plantorna med enkla petuniablommor, så stekarna växer de flesta terryformerna för att bevara svampegenskaper. Uterine buskar under vintermånaderna hålls i växthus vid en temperatur av 12 ° C. I mars skär klipporna med 4-5 löv. Efter att ha tagit bort de två nedre bladen behandlas skotten med "Kornevin". Sedan placeras de i marken från sand, gräs och kompost. Vi fördjupa plantorna i koppar en och en halv centimeter ovanför knuten. Stänk petunia under glas vid en temperatur upp till 25 ° C, vilket ger en lätt dag upp till 16 timmar.

Hur odlar du vackra petunier från plantor?

Om plantering plantor är förtjockade, är växten sjuk och sträckt, med utseende av 2-3 löv är det möjligt att överföra skotten till en enskild kopp. I det fallet, hur man ska ta hand om hem petunier efter att ha plockats, är det viktigaste att ge dem bra belysning och hålla temperaturen 22 ° C. Vi matar stekarna med flytande komplexa gödselmedel för blommor var 10: e dag. Om spirorna är rotade, har petunia vuxit, växande plantor kan fortsätta i det öppna. Kryddade plantor överförs till trädgården eller till balkongen från början av maj och väljer att plantera kvällstimmar och molniga dagar.

Var kan man odla petunia?

Problemet med hur man odlar petunia är att det är bättre att lösa med hjälp av specialtillverkade eller köpta inplanterade plantor. Täck dem med glas eller genomskinliga plastlock, skapa ett optimalt mikroklimat inuti. En annan effektiv metod för att erhålla en petunia blomma plantor är att odla frön i torv tabletter. Med den här metoden kan du göra utan att plocka, utan traumatiserande ömskott, och transplantera dem direkt i marken eller en stor kruka.

Hur bryr du dig om petunia i trädgården?

Om du sätter ett mål, hur man odlar en vacker petunia, under hela säsongen rikligt strös med känsliga blommor, plocka sedan upp för att plantera en ljus öppen gräsmatta med en lätt fuktabsorberande mark. Bäst av allt växer den på neutral mark, klädd med humus. När landet är förberedt och vi lyckades få en kraftfull och hälsosam plantage av petunia blommor, hur man bryr sig om det på det öppna marken?

Petunia landningsregler:

Hur man bryr sig om petunia på sommaren?

De mest nyckfulla är växtsorter med stora blommor, när de odlas i vått väder eller brist på belysning på dem, utvecklar ofta sjukdomar som leder till att tillväxten upphör. Fara presenterar för dekorativa plantager åskväder med starka squalls och hagel, som ofta förstör en stor andel av plantor. Det är önskvärt att plantera billiga sorter på en säng och att lägga dyra och sällsynta hybrider i en bärbar kruka. Odling av petunia i marken med keramikmetoden är mer fördelaktig, eftersom ägarna lätt kan ta bort behållarna i händelse av fara under en baldakin.

Hur bryr du sig om petunia så att den blommar rikligt?

I frågan om hur man bryr sig om petunia så att den blommar elegant och rikligt under den varma säsongen, kan byboret använda en snodd, vilket alltid ger en utmärkt effekt - prischipku skott. Denna metod orsakar förgrening av busken och stimulerar tillväxten av grön massa. På en ung planta utförs en nypa på den femte internoden, med tillväxten av beskärningen utförs på alla vuxna långa skott.

Hur man vattnar petunia?

När du planerar hur ofta du vill vattna petunia, försök att inte fylla jorden. Konstant fukt och stillastående vatten leder till förfall av rötterna. Bra dränering löser de flesta problem och hjälper till att rädda situationen. Vid varmt väder kan du göra upp till två petunier som vattnar per dag. Även om den här hårda kulturen är känd för sitt torkmotstånd, kan situationen inte leda till en fullständig torkning av jorden. Om kranvattnet är svårt, suger det något försurning före vattning.

Petunia utfodring

I den första fasen av tillväxt matas växten med flytande gödselmedel för blommor med formeln NPK 10-10-10. Vidare ökar innehållet av fosfor och kalium, föredragna preparat med en andel användbara substanser NPK 10-15-20 eller NPK 10-15-15. Bra recensioner är kända gödselmedel "Kemira", "Master" eller "Agricola" . Framgångsrikt används för petunia top dressing folk remedies - en njurinfusion av hemmaproduktion. Skurna växter läggs i ett fat och fylls med vatten, efter 3 dagar av fermentering dekanteras vätskan och utspädes i en andel av 1:20.

Hur bryr du sig om blommande petunia?

Prischipku skott fortsätter hela varma årstiden. Beskära längden på piska till en tredjedel, vilket hjälper plantan att slappna av, stimulera en ny våg av aktiv blomning. Skurna stammar kastas eller används för att sprida plantor, rota dem i vatten. I det fallet, hur man bryr sig om petunia i det öppna fältet spelas en stor roll genom regelbunden inspektion av sängar med blommande buskar. Lossa jorden, ta bort ogräset, var noga med att skära bort de dåligt skadade eller blöta knoppen. Grateful växt under odling kommer att börja satsa styrka inte på mognad av frön, men på blommande och tillväxten av nya skott.

De största misstagen i växande petunia

Denna växt är väl tolererade väderöverraskningar, men ofta blommar odlarna själva förstör petunia, vilket skapar förutsättningar för odling som inte är förenlig med dess existens. De första motgångarna ligger i väntan på sommaren bosatt vid såddstadiet. Om du inte vet några grundläggande regler kan du få sällsynta plantor eller svaga och sjuka plantor, som inte kan bilda sig i en stark buske.

Vanliga misstag vid växande petunia:

Petunia - skadedjur och sjukdomar

Byborna behöver förbereda sig bra under sommarsäsongen, det finns sjukdomar och skadedjur av petunia, förebyggande och kamp som kräver mycket arbete. Petunia tillhör familjen Solanaceae och lider därför av att växa gemensamt för denna grupp av växter svampinfektioner och skadliga insekter. Stora medel för kriget med skadedjur kommer inte att behöva spenderas, men med dålig vård kan de krossa mycket besvär på blombäddarna.

De viktigaste sjukdomar och skadedjur av petunia:

Roten besegras av Skorom, Maxim och biopreparationer. Mot senblåsning och spottning vid odling av petunier är välassisterad bearbetning "Oxihom", "Ridomil Gold", kopparoxiklorid. Insekterna förstörs med kemiska medel "Karate", "Decis", "Aktara", biologiska produkter. Du kan använda tvålinfusioner med tobak, avkok av varm peppar eller maskros, andra folkrecept.