Hur man lär ett barn att äta en sked på egen hand - de bästa tipsen för unga föräldrar

När barn växer försöker de göra många saker utan att vuxna deltar. En av de första kompetenserna för självbetjäning och samtidigt ett viktigt steg i utveckling är förmågan att själv äta med en sked. Det är inte mindre ansvarigt för föräldrarna, vem bör tänka på hur man lär ett barn att äta med en sked ensam.

Vid vilken ålder kan du ge en baby en sked?

Först kommer vi att förstå när vi ska ge barnet en sked i händerna. Innan barnet lär sig färdigheten att själv använda en sked, ska han lära känna detta verktyg och studera det. För första gången är det möjligt att hålla besticket redan vid sex års ålder, när smulan redan sitter bra med stöd, och speciellt om det finns ett behov av att introducera de första kompletterande livsmedel .

Det är viktigt att berätta för barnet att en sked behövs för att äta, för att ge honom en klar uppfattning om att detta inte är ett föremål för spelet. Först när du matar kan du använda två skedar - en att mata, och en annan för att låta barnet arbeta som han eller hon vill. I det här fallet bör du följa regeln om att endast använda en sked under måltiden och inte ge det till ditt barn vid en annan tidpunkt.

När ska man lära sig ett barn att äta med en sked själv?

Autonomi i äterprocessen visas i barnet när han börjar äta kakor, kakor. Följ sedan försök att ta mat från plattan med händer, för vilket det inte i något fall kan skållas. När barnet redan har självförtroende att ta och hålla föremål mellan två fingrar, är det tillåtet att börja lära honom hur man använder skeden korrekt. Detta inträffar på cirka 7-8 månader.

En av de främsta tecknen på att carapace är redo att använda skeden i sig är en önskan att ta den från en vuxen. Då måste du ge barnet en sked med mat och hjälpa honom att rikta henne in i munnen. Först när barnet själv äter med en sked, läggs extra ansträngningar till för att städa i köket, tvätta, med vilket det är nödvändigt att förena och ha tålamod att passera detta skede. Hastigheten att behärska förmågan att självintaga mat från en sked är annorlunda för alla barn, men i de flesta fall redan i åldern 1-1.5 år använder de skickligt det första besticket.

Skedar för att mata barn

Har det ingen aning om hur man lär ett barn att äta med en sked ensam, har vilken enhet som erbjuds smulor. Den första skeden för barnet ska vara säkert, lätt, rymligt och lätt att greppa handtaget. Man borde veta att skedar med långa smala handtag inte är lämpliga för användning av ett barn, men är endast avsedda för matning av föräldrar.

Skedar för barn presenteras i ett brett sortiment, gjorda av olika material, har olika färger och kan dekoreras med färgglada ritningar som lockar uppmärksamhet och gör maten mer intressant. Tänk på de viktigaste typerna av skedar som kan användas av spädbarn:

Hur lär man ett barn att behålla en sked ordentligt?

Svårigheter för många uppstår i frågan om hur man lär ett barn för att hålla skeden korrekt. Det är värt att förstå att krummen fortfarande inte kan hålla skeden med fingrarna i den här tiden, så han tar den in i knytnäven. Här finns ingenting att oroa sig för, och så småningom kommer han att lära sig allt. Därför är det i början bara nödvändigt att hjälpa ett litet barn med en sked och rikta handtaget på plattan och munnen.

För att barn ska kunna utveckla snabbare samordning av rörelser är det viktigt att ägna mer tid åt spel för utveckling av motoriska färdigheter. Till exempel kan en utmärkt träning för framgång i köket vara ett spel i sandlådan med en spade. Bjud barnet att "mata" från sked (eller spatel) favoritleksaker. Det är användbart att dra med kritor eller pennor, leka med klappade händer.

Hur man lär ett barn att ta mat från en sked?

Om det är vanligt att ordna gemensamma måltider i en familj, är problem med hur man lär ett barn att äta med en sked väsentligen frånvarande. Caraboys gillar att kopiera beteende hos vuxna, därför tittar på sina föräldrar, de kommer att försöka använda bestick för sitt avsedda syfte. Det är inte nödvändigt under en måltid att distrahera ett barn med något annat (tecknad film, leksaker etc.). Det är viktigt att vana honom att använda en sked när han verkligen upplever hunger, vilket kommer att vara ett bra incitament.

Hur man lär ett barn att äta med en sked ensam?

En förutsättning för framgång när man bestämmer hur man ska lära sig ett barn är skeden i sig är samverkan av alla familjemedlemmar. Det är till exempel oacceptabelt när en mamma försöker införa en självbetjäningsförmåga i en smula, och mormor matar den från en sked. Ju längre ett barn är skyddat från försök och fel, desto senare kommer han att få självständighet, och inte bara med matintag. Därför är det värt att diskutera med hushållets medlemmar i förväg frågan om hur man ska lära ett barn att äta med en sked.

Ett barn vet hur man äter med en sked, men vill inte ha det

I frågan om hur man lär ett litet barn att äta med en sked ensam kan det uppstå en annan svårighet - barnet vägrar att använda en sked och äter med händerna eller kräver att vuxna matar honom. Samtidigt bör man inse att det är omöjligt att trycka på barnet och tvinga honom, för att uppnå man kan bara uppnås genom tålamod och välvilja. Om barnet inte vill äta från en sked kan du försöka tillämpa sådana tekniker:

  1. Bjud barnet att välja sig en vacker sked i butiken.
  2. Delta i barns grupper, där barn äter sina egna skedar.
  3. Istället för en sked ge en annan enhet - en speciell barns gaffel.