Hur bader du en nyfödd och vad ska man ta hänsyn till under det första vattenförfarandet?

Unga föräldrar efter utseendet på den förstfödda möter många nya svårigheter, okunnighet om subtiliteten i att bry sig om barnet, vilket ser så bräckligt och hjälplöst ut. Ett av de första problemen är relaterat till hur man bader en nyfödd. Följande information hjälper dig att behärska reglerna för detta viktiga förfarande.

När kan jag bada en nyfödd?

För att bibehålla barnets hälsa krävs det från de första dagarna efter det att det har blivit föremål för hygienkrav, varav en av de förekommande förekommande utförandet av vattenprocedurer. Att bada ett barn med full nedsänkning av kroppen i vatten, rekommenderar många barnläkare inte tidigare än läkning av navel såret (när skorporna kommer av) - om den andra eller tredje veckan i livet.

Fram till den här tiden är det bättre att använda ett litet bad och tvätta barnet, försök att inte blöta området av den ohelade naveln (för att förhindra infektion). Alternativt kan du använda för att rengöra huden med mjuka fuktiga vävnader, blötläggs i vatten med en blöja eller svamp eller tvätta barnet under varmt rinnande vatten efter tömning. Om barnet har några hälsoproblem, så kanske startet av badning ska skjutas upp. I detta avseende bör du rådgöra med barnläkare eller neonatolog.

Förberedelse för att bada en nyfödd

Barnets första badning är en av de mest levande och ansvarsfulla händelserna, som ytterligare anpassning av smulor till vattenprocedurer kan bero på och föräldrarnas önskan att utföra denna viktiga "ritual" så ofta som den rekommenderas. För att processen skall vara bekväm och säker, bör allt tänkt igenom och planeras i förväg.

Beroende på levnadsvillkoren kan badning ske i ett rum eller i köket i ett babybad eller på ett badrum i ett vuxenbad fyllt med vatten. Det senare alternativet är mycket mer acceptabelt än de två första, eftersom krummen kommer då att ha mer utrymme för aktiva rörelser, och vatten kommer att behålla temperaturen längre. Det bör förstås att badning i ett stort bad inte bara är en tvätt, men ett förfarande som ger följande:

Eftersom badning är en slags belastning på kroppen är det önskvärt innan man gör en liten uppvärmning, som består av massage (sträckning, knådning) och lätt gymnastik (böjning av förlängningen av lederna). Sådan träning, som tar ungefär 20 minuter, kommer att stärka fördelarna med vattenprocedurer. Tja, om en av föräldrarna gör det här, medan den andra förbereder allt som behövs i badrummet.

Vad du behöver bada en nyfödd bebislista

Att simma en baby i ett stort bad bör du ta hand om temperaturregimen för vatten och luft i badrummet, badets renlighet, tillgången på olika tillbehör för att underlätta och förbättra bekvämligheten av proceduren, barnens tvättmedel. Det är nödvändigt att tvätta händerna och ta bort alla smycken från dem, för att inte skrapa barnet. Vi listar alla de mest nödvändiga för förfarandet:

Vad ska du tvätta badet innan du badar?

Varje gång du badar en nyfödd borde du noggrant rengöra badets yta. Då uppstår frågan: vad ska man tvätta badet för badande barn? Det är mest säkert att använda vanlig sodavatten och en svamp med en hård yta. Rensa väggarna och botten, skölj badet ordentligt med vatten från under duschen. Dessutom kan du använda som tvättmedel naturlig tvättmedel. Om det handlar om att bada ett nyfött barn i ett bad, är det inte nödvändigt att tvätta det före varje förfarande, med tanke på att det inte används för andra ändamål.

Ska jag koka vatten för att bada en nyfödd?

Många föräldrar är intresserade av om du behöver koka vatten för att bada en nyfödd. Man tror att barn, som redan har läkt såret på naveln, kan bada i vanligt kranvatten. Behovet av att använda kokt vatten är endast närvarande fram till denna period. Om det finns några tvivel om kranvattenkvaliteten är det bättre att använda ett filter för att rengöra och koka det.

Temperatur i badrummet för nyfödda

Åsikten att luften i rummet där barnet badar ska vara varmare än i andra rum, är felaktigt. Förskräckt av förkylning tror många föräldrar inte att nyfödda kan utveckla inte bara hypotermi utan även oönskad överhettning, vilket beror på oförmågan hos termoregulatoriska mekanismer. Tänk på temperaturen vid vilken en nyfödd ska badas, det är värt att överväga de allmänna normerna för luftparametrar som barnet andas inåt.

Den optimala lufttemperaturen för ett ungt barn bör alltid ligga mellan 18-22 ° C. Med tanke på detta är det inte nödvändigt att värma upp badrummet speciellt. Dessutom, efter att ha lämnat ångbadet, var det ingen plötslig förändring av luftfuktigheten, vilket är skadligt för kroppen, dörren ska lämnas öppen under badning.

Vattentemperaturen för badande spädbarn

En speciell fråga som exciterar alla vårdande föräldrar, utan undantag, gäller den temperatur vid vilken ett nyfött barn ska badas. I detta fall är det också värt att komma ihåg att regleringen av kroppstemperatur hos spädbarn är helt annorlunda än hos en vuxen. Med tanke på detta bör man tänka på vilken typ av vatten som ska bada en nyfödd, inte genom sina egna förnimmelser, utan av krummens fysiologiska egenskaper. Till barnet var bekvämt, och förfarandet var fördelaktigt bör vattnet i badet motsvara en temperaturgräns på 33-34 ° C.

Det första badet i ett stort bad bör utföras vid en temperatur av 34 ° C. Efter en vecka behöver du lite - en grad - för att sänka temperaturen, och fortsätt sedan minska varje vecka till en gräns på 29-30 ° C. Under sådana förhållanden tempereras babyen, badar och rör sig aktivt i vattnet: hans hjärtfrekvens ökar, blodflödet ökar, metaboliska processer i kroppen accelereras. Det är värt att notera att barnet redan i sex månader kan bada i vatten 26-27 ° C, där han kommer att må bra.

Med vad ska man bada ett nyfött barn?

En annan viktig punkt för föräldrar som vill veta hur man ska bada ett nyfött barn är användningen av badprodukter. Hos barn är hudutsöndringar obetydliga (i avsaknad av överhettning), så under de första veckorna är det tillåtet att inte använda något diskmedel alls. Vidare inte mer än 2-3 gånger i veckan kan du använda barnsåpe (skum, gel och liknande) och en gång varannan vecka - ett mjukt bebisschampo.

Enligt moderna idéer bör inget blandas i vattnet. Speciellt värt att notera är det permanganat som våra mammor och mormor tyckte om att lägga till när badande barn. I en svag koncentration har detta ämne nästan ingen desinfektionseffekt och en mer mättad lösning överdrar huden och kan orsaka brännskador i slemhinnor.

Det är tillåtet 1-2 gånger i veckan att applicera örter för badande barn, vilket gör att de är baserade på infusioner. Lämpliga är sådana växter som sväng, kamomill, calendula, motherwort, hummer, lavendel. För ett stort bad behöver du ett glas råmaterial, som ska fyllas med en liter kokande vatten och dräneras efter minst 3 timmars infusion. Det bör noteras att med örter måste du vara försiktig, eftersom de kan orsaka allergiska reaktioner hos barnet.

Hur bader du ett nyfött barn för första gången?

Följande rekommendationer hjälper till att "nybyggda" föräldrar förstår hur man bader ett nyfött barn för första gången hemma:

  1. Den bästa tiden att bada - kvällen, innan den sista matningen och natten sova.
  2. Förfarandet bör startas först efter att alla nödvändiga preparat har framställts.
  3. Badet ska fyllas med vatten ca 2/3.
  4. Innan du badar en nyfödd i ett bad måste du rengöra könsorganen med en servett.
  5. Sänka barnet i vattnet bör gradvis vara: först benen, sedan höfterna, magen, bröstet, axlarna, medan nacken och huvudet ska ligga över vattnet.
  6. Till den lilla killen är inte rädd, det rekommenderas att ständigt prata med honom i en mild, lugn röst, le.

Hur håller du barn när du simmar?

Med tanke på hur man bader en nyfödd kan man inte ignorera frågan om hur man behåller den i vatten. Det är bekvämt att hålla barnet med sin vänstra hand - fyra fingrar under huvudets baksida och ett lillfinger under nacken, se till att munnen och näsan är över vattnet och den andra handen justerar stativets läge. Håller det så, bör du leda krummen från den ena änden av badet till den andra. För att älskling simmar på magen måste du vrida den och hålla den så att hakan är mellan de skilda stora och indexfingrarna.

Är det möjligt att blöta öronen medan du badar en bebis?

Badande spädbarn, som kraftigt flundrar i badet, är det svårt att utan att få vatten i öronen. Samtidigt finns det inget hemskt i detta, och man bör inte vara rädd för regelbunden kontakt med öron med vatten. Det fallande vattnet kommer att bidra till att mjukna och avlägsna permanent producerat svavel från öronkanalerna. Det är värt att notera att det inte är skadligt att få vatten i ögonen.

Hur mycket att bada den nyfödda?

Inte förståeligt för nybörjare är hur länge man ska bada den nyfödda. Till att börja med är det lämpligt att ge proceduren 7-10 minuter, så att barnet blir bekant med vatten, började användas. Nästa dag kan barnets badningstid ökas, vilket gradvis tar upp det i 20-30 minuter. Ju längre barnet simmar, desto bättre för honom och föräldrarna: Efter en sådan aktivitet blir han hungrig och blir trött, så att han är full kan han sova gott.

Hur ofta ska jag bada ett nyfött barn?

Vissa föräldrar tvivlar på att bada en nyfödd varje dag eller att göra vattenprocedurer mindre ofta - till exempel, varannan dag. Läkare rekommenderar att du ger dig tid att bada varje dag vilket är mycket viktigt för ett barns kropp. Detta bidrar till utvecklingen av skelett och muskler, stabiliserar blodcirkulationen, hjälper till att snabbt samordna rörelse, räta fingrar och pennor.

Vad ska jag göra efter att ha badat en nyfödd?

Det är viktigt att inte bara veta hur man ska bada en nyfödd, utan också hur man ska slutföra proceduren, vad man ska göra nästa. Det bästa alternativet - skölj med rent vatten, ha fuktat med en handduk och klä på den, för att mata mamma bröst eller en blandning och lägga i sängen. I de flesta fall faller barnen snabbt somna. Om barnet gråter efter att ha badat , ska nästa gång du försöker ändra något i proceduren: träningstiden (till exempel en timme efter utfodring), vattentemperaturen (något varmare), bebisens position i vattnet. Med hjälp av experimentmetoden kan du hämta vad barnet ska göra.

När du inte kan bada ett barn?

Badande barn i badet och i ett stort badkar ska skjutas upp i sådana fall: