Enterocolit hos nyfödda

Enterocolit hos nyfödda är en inflammatorisk sjukdom hos den lilla och tjocktarmen som utvecklas hos nyfödda barn, främst på grund av matsmältningssystemet.

Orsaken är smittsamma medel, men ytterligare faktorer (prematuritet, dysbios på grund av felaktig antibiotikumanvändning, andningssyndrom, asfyxi vid förlossning, diabetesmaternal, sen toxikos) bidrar till utvecklingen av sjukdomen.


Typer och symptom på enterokolit

Symptom på enterocolit hos nyfödda är:

  1. Staphylococcal enterocolit hos nyfödda kan utvecklas om det är smittat med staphylococcus bröstmjölk, om moderen har knäckt bröstvårtor eller mastit. Källan kan också vara vilken purulent foci i kroppen som infektionen kommer in i tarmen med en blodström. Förloppet av sådan enterocolit är ganska turbulent: kräkningar, avföring mer än 10 gånger om dagen, med gröna och slem, uppblåsthet, stigande temperatur till höga siffror. Barnet blir släckt och blekt, äter inte och går inte ner i vikt, hans lever och mjälte ökar. Sjukdomen är benägen att återkomma och förlängas. Staphylococcal enterocolit kräver isolering av barnet från andra barn.
  2. Med ulcerös enterocolit hos nyfödda utvecklas inflammationsprocessen i tarmarna och sårbildning sker, varefter ofta vävnadsnekros uppträder i dessa tarmområden och enterokolit snabbt blir nekrotisk.
  3. Nekrotiserande enterocolit hos nyfödda är direkt beroende av intrauterin och extrauterin hypoxi, så oftast är detta ödet för för tidiga barn, barn med andningsbesvär eller efter asfyxi vid förlossningen. Det är också en viktig toxicos och extragenital patologi hos moderen. Med nekrotisk kolit kan barnet snabbt få perforering av tarmarna i vävnadsnekros och utveckla peritonit . Symtom åtföljs av svår smärta i buken, urladdning från ändtarmen med blandning av blod, kräkningar med gall, markerad svullnad.

Hur man behandlar enterocolit hos barn?

Behandling av enterocolit hos nyfödda möjliggör isolering av barnet. Undersökning och behandling sker endast på ett sjukhus. Under inga omständigheter kan antibiotika förskrivas eller återkallas på egen hand, Vid peritonit utförs behandlingen endast kirurgiskt. Barnet ska vara under överinseende av en läkare, eftersom den snabba utvecklingen av processen och oförändrad behandling kan hota det nyfödda livets liv.

Mamma behöver tillhandahålla en kost för barnet och uppfylla alla föreskrifter och rekommendationer från den ansvariga läkaren. Om barnet är kvar på amning bör moderen begränsa det söta, eftersom söt bröstmjölk främjar utvecklingen av dysbakterier hos barnet. Av läkemedel med enterocolit föreskrivs antibiotika, preparat av levande bifidobakterier, vitaminer etc. Varje barn behandlas individuellt.