Energibesparingslampan blinkar efter avstängning

Byte av glödlampor med energibesparande blir populärare. När allt kommer omkring är de först och främst mycket ekonomiska (de kallas också energieffektiva), och för det andra är de ljusare än traditionella glödlampor, och för det tredje är deras ersättning mycket mindre.

Men ofta är konsumenterna av denna produkt utsatta för ett ovanligt problem: lampan som är ansluten till elnätet i avstängt tillstånd börjar blinka! Det kan ses på natten, i ett mörkt rum. Är det norm eller blinkar lamphushållaren skadlig? Låt oss ta reda på det!

Varför energisparlampan är avstängd

Orsaken till den blinkande energispararlampan är oftast märkligt nog när det gäller bakgrundsbelysning på strömbrytaren.

Hela poängen är hur lampan fungerar. I någon modell av energibesparande glödlampa finns en så kallad filtreringskondensator. Det är nödvändigt för att släta spänningsrippeln, vilken omvandlas från variabel till konstant inom energibesparingslampan. I sig kan denna kondensator inte orsaka att lampan blinkar. Men om det finns bakgrundsbelysning i kretsbrytaren-nätverksljuskretsen, ändras principen något. Eftersom bakgrundsbelysningen glödlampa drivs från elnätet betyder det att en elektrisk ström passerar genom den. Och det fungerar även som en matning för filterkondensatorn. När lampan lyser är kontakterna stängda och kondensatorn körs med full effekt. Om lampan inte lyser tänds bakgrundsbelysningen, som, som vi redan har visat, laddar kondensatorn. Och eftersom strömmen strömmar genom bakgrundsbelysningen är mycket liten, tar det lång tid. Och så fort kondensatorn ackumulerar minsta laddningen tänds energisparlampan - och släcks sedan, eftersom hela laddningen av strömmen direkt konsumeras. Således uppträder en omedelbar blixt, vilket vi observerar som en periodisk blinkning av lampan.

Det bör noteras att inte bara belysningen av strömbrytaren orsakar att energibesparingslampan blinkar efter avstängning utan även de inbyggda dimmerdimmrarna och andra liknande anordningar.

Och vad sägs om omkopplarna du har utan belysning, och lamporna blinkar fortfarande? Anledningen till detta finns i de energisparande enheterna själva, som troligtvis är defekta. Det enda sättet ute är att bli av med sådana lampor så snart som möjligt och få andra, bättre. Kom ihåg att energibesparande lampor inte kan kasseras med hushållsavfall - de måste kasseras i enlighet med särskilda regler.

Så här åtgärdar du problemet

Att lampan blinkar är ett problem är obestridligt. För det första, i ett mörkt rum, är en sådan blinkande mycket märkbar och hindrar många - till exempel distraherar och till och med skrämmer unga barn. För det andra, och detta är viktigare, på grund av den blinkande kan livslängden för en sådan lampa minska. Faktum är att resursen hos någon energisparande lampa är strikt begränsad och konstruerad för ett visst antal lanseringar. Och eftersom varje blixt beräknas av enheten som en fullfjädrad lansering, kommer efter några månader din lampa att bli inoperativ. Det är därför som situationen när energibesparande lampor blinkar borde korrigeras.

Det finns tre huvudsakliga sätt att eliminera problemet med en blinkande lampa. Låt oss titta på dem:

  1. Det enklaste sättet är att ta bort strömställarens bakgrundsbelysning . För att göra det kan du antingen bli av med glödlampan (vanligtvis neon eller LED) eller bara mellanmål på sina inlägg. Strömmen slutar strömma genom den här enheten, och lamphushållaren blinkar inte.
  2. Naturligtvis är bakgrundsbelysta strömbrytare mycket praktiska, och om du inte vill dela med dem finns det ett annat sätt för dig.

  3. För att förhindra att lampan blinkar kan motståndet också anslutas parallellt . Det ger extra motstånd och förbrukar en ström som annars går till kondensatorn. Anslut en 2 W motstånd och 50 kΩ motstånd i en bubbla eller kopplingslåda, isolera den med krympfilm och lamporna slutar blinka.