Cyst i hjärnans pinealkörtel

En epifys eller pinealkörtel är en liten körtel i hjärnans hemisfär och relaterad till systemet för reglering av endokrina processer i kroppen. Hon är ansvarig för produktionen av hormonet melatonin, som reglerar sömn. Cyst i hjärnans tallkörtel är en ihålig bildning fylld med vätska som bildar sig i en av klöfterna i körteln. Pineal körtel cysten är en godartad neoplasma som inte växer till en malign tumör.

Orsaker till smärtlindcysten

Denna sjukdom är ganska sällsynt och observeras hos cirka 1,5% av det totala antalet patienter med hjärtsjukdom. Orsakerna till pinealkirtlarna är inte exakt etablerade. De mest sannolika orsakerna innefattar överbelastning av utflödeskanalen, i vilken utflödet av den producerade vätskan från körteln är blockerad och det börjar ackumuleras. En annan orsak kan vara nederlag av körteln genom echinococcus, vilket provar uppkomst av parasitcystrar i olika organ.

Symtom på smärtlindcysten

I regel är det speciellt om pinealkirtelen cysten är liten, det uppenbarar sig inte alls och inga specifika symptom observeras. Oftast detekteras cysten av misstag vid en MR-undersökning eller CT-skanning av hjärnan av andra skäl. I vissa fall kan cysten dock tas för en tyngre hjärntumör, vilket medför felaktig behandling.

Om pineal körtel cysten är stor nog, då kan ett antal vanliga symptom observeras:

Graden av symtom beror helt och hållet på cystens storlek och på vilket tryck det utövar på de intilliggande områdena i hjärnan.

Behandling av sköldkörtelcyst

Om cysten är liten och inte växer i storlek, behöver den som regel inte specifika och eventuella läkemedelsbehandling. Undantaget är den parasitiska cysten, som i tidiga skeden påverkas väl av speciella droger. Med en stor cyststorlek och allvarlig symptomatisk behandling antas vara uteslutande kirurgisk.

Den parasitiska cysten behandlas alltid. Av andra skäl för förekomst och frånvaro av indikationer på operation, utförs en undersökning en gång om året för att säkerställa att cysten inte växer.