Copan


Om du är intresserad av Mayas indiska stammar, deras skatter och grunden för statehood, ligger din väg direkt till Honduras . Det är här att det finns en stor arkeologisk plats - Copans stad.

Vad är Copan?

Copán är en arkeologisk stad i Honduras. På grund av sin enorma storlek kallas Copan ofta en hillfort. Och ett av hans forna namn är Hushvintik. Copan ligger nära gränsen till Guatemala, bara en kilometer från den lilla staden Copan Ruinas, där arkeologer och turister bor för att utforska Maya-antikviteterna. Den arkeologiska staden är geografiskt belägen i den västra delen av Republiken Honduras, i mitten av dalen av samma flod.

Det antas att staden Maya - Copan - grundades omkring V-IV århundradet f.Kr. Det var det centrala centrumet för det oberoende Maya-riket - Shukuup, vars kraft sträckte sig till den sydvästra delen av moderna Honduras och den sydöstra delen av moderna Guatemala. Under hela perioden av Copans existens regerade sexton kungar i den. Arkeologer kopplar krisen och ödemarken i staden Kopan med det allmänna fallet i Maya-staten på 1800-talet (efter ca 822). Orsakerna till att en sådan stor civilisation försvunnit har ännu inte fastställts.

Arkeologiska data

För första gången upptäcktes och beskrevs den gamla staden av spanjorerna på 1500-talet, och ett djupare intresse för Kopan uppstod redan under 1800-talet, liksom början på arkeologiska utgrävningar. Hittills försöker forskare i många länder utforska och återställa bilden av det antika riket, dess utveckling och dess inverkan på miljön. Genom centrum av Copanian Acropolis har arkeologiska tunnlar grävts, så att man kan röra historien som ägde rum för mer än två tusen år sedan. Längden på alla tunnlarna är ca 12 km. I de flesta av grävningarna finns ett speciellt klimat, så att de gamla strukturerna och fynden förstörs tills de är helt analyserade och återställda.

Copan stad i våra dagar

Den antika uppgörelsen av Copan upptar 24 kvadratkilometer. km. Det är känt över hela världen för dess intressanta gamla byggnader och strukturer. Det finns cirka 3500 olika byggnader och strukturer i staden. Man tror att detta är det bästa arkeologiska museet i Centralamerika. Många konsthistoriker jämför sina strukturer med Antikens Greklands arkitektur, kallar Copan "Aten i den antika Maya". Dessutom gav Honduras regering Kopan status som en reserv, vilken. är också en UNESCO världsarvslista. I det skyddade området finns redan studerade och återställda föremål och strukturer av Maya-uppgörelsen, såväl som oförskilda tempel, torg, hus, vägar, arenor och andra strukturer.

Vad ska du se i Kopan?

Det första som turister erbjuds att utforska är Main Square, känt för sin stele, samt palats komplex och tempel. Detta kallas alla Copans akropolis. Intressant var nya byggnader uppförda på de gamla. Så i över tio århundraden har en hel kulle vuxit upp med ett område på 600x300 m. Här börjar det nätverk av tunnlar som arkeologer lägger på i 150 års fruktbart arbete. Några av dem är tillgängliga för utflykter.

Observera att flodbädden är en del av ett konstverk för att stoppa den naturliga påverkan och förstörelsen av den östra och centrala delen av platsen. Men tack vare denna uttorkning verkar den antika staden för besökare som i en snitt, som är underbar och överraskande.

Av särskilt intresse är arenan för att spela boll, den är dekorerad med bilder av papegojor och en hel trappa av hieroglyfer - den längsta inskriften av tiderna i den antika Mayan. I oförändrad form behålls endast de första 15 stegen utav 63, resten har felaktigt restaurerats och byggts av de första prospektorerna.

I den antika staden finns det många templen och de första kungarnas tombar. I vissa tempel finns offeraltare. Det finns administrativa byggnader för regeringen, i ett av dem har tronrummet bevarats, och det finns också separata byggnader för fester. Och glöm inte adilens bevarade bostäder och vanliga invånare. Också på Copan finns Maya Skulpturmuseet, där du kan bekanta dig med konstiga och värdefulla artefakter. Här kan du se den återställda till livsstil Temple 16 med all sin färg prydnad. Det andra museet med dekorationer och hushållsartiklar öppnades i staden Copan Ruinas.

Hur man besöker Copan?

Det mest bekväma sättet att komma till Copan är från Guatemala. I huvudstaden i detta land organiserar vi framgångsrikt turer till den antika staden Copan, utformad för en eller två dagar. Från huvudstaden till gränsen med Honduras är byn El Florida bara 280 km. Det kan nås med bil eller lokala flygbolag. Gränskontrollen är ganska formell. Från tullen till staden Copan Ruinas ca 12 km, och det finns redan staden av den antika Mayan i sikte.

Från Copan Ruinas till staden Maya finns en vanlig buss, du kan också ta en taxi. Vi rekommenderar att bli medlem i turnén eller åtminstone ta en lokal guide med dig, annars kommer ett besök på Kopan att bli en vanlig promenad. Kostnaden för att besöka för alla - $ 15, om museet är intressant, då måste du betala $ 10 extra. Om du vill gå ner i tunnlarna kostar det 15 kronor.