Sjogrens sjukdom

Sjukdom Sjogrens syndrom refererar till autoimmuna sjukdomar som påverkar bindevävnaden hos de utsöndrande körtlarna - mestadels saliv och lacrimal.

Liksom andra autoimmuna sjukdomar är Sjogrens sjukdom av systemisk natur. Det är den vanligaste bland de sjukdomar som påverkar bindväven.

I sjukdomsgruppens riskgrupp upptar kvinnor en speciell plats, som drabbas av Sjogrens sjukdom 20 gånger oftare än män. Åldersfaktorn i detta fall praktiskt taget spelar ingen roll - sjukdomen kan inträffa under perioden från 20 till 60 år.

Orsaker till Sjogrens sjukdom

Idag är immunologi ett av de mest oförtäckta områdena av medicin. Med tanke på att det är de autoimmuna processer som utlöser utvecklingen av Sjogrens sjukdom, kan läkare inte ännu otvetydigt svara på vad som exakt orsakar sjukdomen. Det är endast känt att T-lymfocyter och B-lymfocyter detekteras i lesionsskadorna under undersökningen. Ett stort antal immunoglobuliner observeras också. Detta tyder på att T-superstressorer sänks, vilket innebär att B-celler aktiveras.

På experiment av möss fann forskare att den ärftliga orsaken till utvecklingen av Sjogrens sjukdom är ganska sannolikt.

Symtom på Sjogrens sjukdom

Sjogrens sjukdom kan ha en kronisk kurs, om den är primärt utvecklad utan förutsättningar från andra sjukdomar. Det finns också en sekundär Sjogrens sjukdom, och i detta fall uppstår det en långvarig utbredning av andra sjukdomar - artrit, lupus erythematosus, sklerodermi etc.

Symptom på sjukdomen är slemhinnans torrhet. Med tanke på att saliv- och lacrimalkörtlarna ofta påverkas, klassificerar läkare symtomen i två typer:

Eftersom sjukdomen gradvis utvecklas kan den också påverka andra delar av kroppen:

I allmänhet känner patienterna en allmän minskning av styrkan, liksom smärta i musklerna och lederna.

Diagnos av Sjogrens sjukdom

För att diagnostisera sjukdomen behöver du använda flera metoder:

Behandling av Sjogrens sjukdom

Idag har medicin inte metoder som kan rädda en person från Sjogrens sjukdom, och därför är behandlingen i princip reducerad för att lindra symtomen.

Exempelvis appliceras psy torra ögon artificiella tårar - dessa är färglösa droppar, i sammansättning som liknar en persons. Och ska användas flera gånger om dagen för att förhindra slemhinnans torrhet.

Med besvär av spottkörtlar, ordinerar läkare droger som stimulerar utflödet av saliv - en av dessa läkemedel kallas pilokarpin.

Kortikosteroider används i extrema fall om komplikationer motiverar risken för att ta denna medicinering.

Behandling av Sjogrens sjukdom med folkmekanismer

Folkmekanismer kan inte befria sig från sjukdomen och kan orsaka allvarliga skador på kroppen. Därför kan de endast användas med doktors tillåtelse.

Det finns ett sätt som vissa människor använder för att bota Sjogrens sjukdom - injektioner med ett rå kycklingägg. Det är nödvändigt att desinficera det färskt kycklingägget och ta sedan ca 3 kuber protein och späd det med saltlösning i samma mängd. Blandningen injiceras intramuskulärt i skinkorna 1 gång per vecka i 1 månad. Denna metod kan vara mycket osäker på grund av salmonella.

Innan du använder den här metoden, kom ihåg att självmedicinering utan läkarmottagning kan leda till nya sjukdomar.