"Barnens förödare"


I europeiska länder är det förmodligen omöjligt att hitta en stad där det inte ens var en fontän. Och Bern , huvudstaden i Schweiz , är inte heller något undantag. Det finns många fontäner i staden och några av dem tillhör cykeln i XV-XVI århundraden. Berätta för en mycket intressant.

Fontän "Barnförstörare"

En av de mest kända och antika fontänerna är "Barnförstörare" (Kindlefreserbrunen) i Bern . Det var byggt från ett träd för fem århundraden sedan på Kornhausplatz, och där finns det kvar till denna dag, om än i en ny form.

I 1545-46 utfördes den första rekonstruktionen av fontänen, som leddes av Hans Ging. En ny, redan sten fontän med en fruktansvärd ljus skulptur kallades helt enkelt "Fontän i torget" (Platzbrunnen). Namnet, som kom till våra dagar, mottogs 1666. Och idag är fontänen inte bara en minnesvärd attraktion i Schweiz , men används också för sitt avsedda syfte.

Vem är "Barnförstörare"?

Den beskrivna fontänen är inte bara en spontan ström av vatten för barns glädje. Detta är en stor staty i form av en jätte kannibal som förtär ett naken barn. Han har en väska i händerna, där det finns andra barn som väntar på sin tur. På jättens huvud är en spetsig hatt, på grund av vilken många tvister uppstod snart. Sådan här i Schweiz historia finns ett pedagogiskt pedagogiskt ögonblick.

Legenden och berättelser

Under medeltiden, precis när den första versionen av fontänen var installerad, användes toppade hattar endast av judar som förföljdes hela tiden. I detta och i barnens ätning sågs en viss ledtråd av ritual.

Enligt en annan version, fontänen "Devourer of Children" i Bern - tolkning av idén om den grekiska gud Chronos, som åt sina barn som satt på tronen för att behålla makten. Även om det troligen är en mytisk figur av en skurk eller en ogre, som skrämde barnen till medeltida "lärare". Kolonnens fot i en cirkel är dekorerad med en procession av beväpnade björnar.

"Barnförstörare" dessa dagar

Det är anmärkningsvärt, men ogre-jätten gick tätt in i litteraturvärlden med Jacques Szesses berömda roman The Lunatic (L'Ogre), där han spelade en viktig roll. Redan i vår tid 2007 beslutades att spara fontänen och utöka sitt arbete. Ogre statyn avlägsnades från piedestalen och återställdes under en lång tid, alla arbeten kostade stadskassan i staden 500 tusen franc.

Trots det fantastiska namnet på fontänen och till synes oattraktivt utseende tar nyfikenhet sin vägtull. Varje år går tusentals turister till fontänen för att personligen se och fotografera den mytologiska "Devourer of Children" på Berns torg.

Hur kommer man till den fruktansvärda fontänen?

Du kan komma till Kornhausplatz med spårvagn nr 6, 7, 8, 9 eller med buss nr M2, M3, M4, 9, 10, 12, M15, 19, 30. Nästan alla Bern fontäner är rena och drickbara, än boende och turister njuter av och till.