Anovulatorisk cykel

Anovulatorisk cykel är en enfas menstruationscykel, som kännetecknas av frånvaro av ägglossning i närvaro av regelbunden menstruell blödning. Till skillnad från den ovulatoriska menstruationscykeln släpper äggstocksfollikeln, som har nått mognadsstadiet, inte ägget i bukhålan. Resultatet är att follikeln genomgår omvänt utveckling (atresi), vilket leder till en minskning av hormonhalten och utvecklingen av menstruationsblödning.

Anovulatorisk cykel - symptom

Ibland kan den anovulatoriska cykeln inte skilja sig utåt från den normala cykeln, men i vissa fall kan det orsaka en förändring av menstruationens karaktär. Som ett resultat av det faktum att menstruationscykeln fortskrider utan bildandet av en gul kropp, och den proliferativa fasen inte kommer efter sekretionen, kan anovulering åtföljas av frånvaro av menstruation, dess sällsynta manifestationer eller riklig uterinblödning. Också bekräftas närvaron av anovulatorisk cykel med ett monofasiskt diagram över basaltemperaturen, som förblir konstant under hela menstruationscykeln. Dessutom kan frånvaron av förändringar i urladdning hos kvinnor i mitten av cykeln också vara ett tecken på anovulatorisk cykel.

Anovulatorisk cykel - orsaker

Oftast förekommer anovulering under åldersrelaterad omstrukturering av kroppen - puberteten, klimax. I dessa fall har anovulatoriska cykeln en fysiologisk karaktär och kräver ingen behandling. Dessutom kan det observeras som ett naturfenomen under graviditeten och efterlivets laktation. Hos kvinnor i fertil ålder kan dessa störningar uppstå som följd av konstant stress, undernäring, vissa sjukdomar eller berusning. Patologiskt är tillståndet när anovulatorisk cykel tar en systematisk karaktär, liksom med livmoderblödning. Frånvaron av ägglossning kan orsaka att en kvinna utvecklar anovulatorisk infertilitet.

Hur man bestämmer anovulatorisk cykel?

En av de mest exakta metoderna för att bestämma anovulering är mätningen av basaltemperaturen. Med normal ägglossning under påverkan av hormonet i den gula kroppen av progesteron, stiger temperaturen i tjocktarmen till 37-37,2 grader, som kvarstår tills menstruation börjar. Som ett resultat av frånvaron av bildandet av en gul kropp under anovulatorisk cykel förblir basaltemperaturen oförändrad. Även tecken på anovulering kan identifieras som ett resultat av en studie av blod på nivån av kvinnliga könshormoner i olika faser av menstruationscykeln. Dessutom kan diagnosen göras på grundval av en transvaginal ultraljudsundersökning eller som ett resultat av curettage av livmoderhinnan och undersökning av skrapningar.

Anovulatorisk cykel - behandling

Menstruationscykeln störs av gynekologer och endokrinologer. Valet av behandlingsmetod beror på undersökningens resultat, sjukdomsperioden, patientens ålder och naturen av manifestationer. I regel sker behandling av anovulatorisk cykel i tre steg:

Förutom den grundläggande behandlingen kan den behandlande läkaren ordinera fysioterapiprocedurer, som innefattar lera och gynekologisk massage.