Visegradbron


Turister som kommer till Bosnien , ignorerar inte Visegradbron. Byggd under den turkiska regimen över Balkan, är det ett monument av ingenjörskonst av den tiden. Det kombinerar monumental adel och eleganta proportioner.

Historien om Visegradbron

Broen, vars totala längd är 180 meter, består av 11 spänner. Enligt historien byggdes den år 1577 av order av Mehmed Pasha Sokollu. Därför strukturens dubbla namn - Visegrad-bron eller Mehmed Pasha-bron. Fiktion eller sanning, men det är allmänt trodde att konstruktionen av strukturen tillhör Sinan själv, en av de mest kända arkitekterna i det osmanska riket.

En hel del turister kommer varje år till en liten stad i Visegrad, för att se den här medeltida mirakelens första hand. Staden ligger vid floden Drina , genom vilken Visegradbron kommer att kastas. Bosnien och Hercegovina, Serbien - två länder, mellan vilka gränsen löper, nästan sammanfaller med flodlinjen.

Broens popularitet ökade ännu mer efter att den jugoslaviska författaren Ivo Andrich nämnde honom i titeln på sin roman.

Den monumentala byggnaden, som nu dekorerar staden, har överlevt svåra tider. Krigsårens destruktiva åtgärder påverkade honom också. Under första världskriget förstördes tre spansar och i de andra fem. Lyckligtvis för moderna turister har ett magnifikt urval av estetiska och tekniska tankar återställts.

Vad är Visegradbron intressant för turister?

Att vara strategiskt viktigt för det osmanska riket, är den nuvarande Visegradbron en utmärkt plats för romantiska promenader. Det är fantastiskt kombinerat med det omgivande landskapet och kristallklart vatten. Visas i hennes brygga tycks byggnaderna i staden sväva i luften.

Historiker, älskare av allt gammalt, bara utbildade människor kommer att uppskatta panoramaöppningen från bron till staden och floden. På en bank finns en liten observation däck. Det är med henne att du kan beundra det förtrollande landskapet.

Den vackra gamla bron träffar turister som kommer till Bosnien och Hercegovina för första gången, lockar tillbaka dem som redan har sett det. Broen är omgiven av gröna berg och turkos vatten - en oförglömlig kombination.

Legenden om Visegradbron

Visegradbron är en av världsarvslistan UNESCO. Mystisk struktur ger inte bara en 450-årig existenshistoria utan också legender. En av dem säger att konstruktionen motsatte sig en sjöjungfru. På natten förstörde hon allt som uppfördes på dagtid. Och gavs råd, brobyggaren, för att hitta två nyfödda tvillingar, som måste vara murade i mittenpelarna. Först då kan flodpigen inte störa byggnadsarbetet.

Efter en lång sökning hittades tvillingarna i en avlägsen by. Vizier tog dem med våld från sin mamma, som inte kunde dela med sina barn och tvingades gå till Visegrad.

Spädbarn omslagen i stöd. Men byggaren tog synd på sin mamma, lämnade hål i polerna så att hon kunde föda barnen med mjölk. Som om i bekräftelse på legenden, vid samma tidpunkt på året, flyter vita trickles från smala hål och lämnar ett outplånligt märke.

Hur kommer man till Visegradbron?

De som vill kontrollera äkta legendariska äktenskap eller helt enkelt se skönheten i medeltida byggnader kan komma från Belgrad med buss från busstationen. Att korsa gränsen med Bosnien och Hercegovina behöver bara ett pass (för Rysslands medborgare). Att vara redan i Visegrad är bron tydligt synlig från Gavrila Princips gata och halvön. Från det nya Andritchrad-museet kan du gå till det. Och även turister kan använda kollektivtrafik i staden.