Vad är syfilis, hur är det överfört och manifesterat?

Venereal sjukdomar är i första hand i prevalens. Dessa sjukdomar påverkar främst den reproduktiva delen av befolkningen. Men inte alla sjukdomar är lika kända. Vad är syfilis, många patienter kommer bara att få reda på när de konfronteras med det.

Vad är syfilis och hur överförs det?

Sjukdomssyfilen avser systemiska venerala sjukdomar av kronisk natur. Patologi har ett infektiöst ursprung - det är orsakat av patogener. När sjukdomsutvecklingen påverkar huden, slemhinnorna, inre organen, nervsystemet och det muskuloskeletala systemet. Sjukdomen kännetecknas av en långvarig kurs med perioder av exacerbation och remission.

Det huvudsakliga sättet att överföra smitta är sexuellt. Infektion av mer än 90% av patienterna sker med oskyddad samlag. I det här fallet lär patienterna sig själva om sjukdomen först efter ett tag - sjukdomen har en inkubationsperiod . Dess varaktighet beror på immunsystemets tillstånd, förekomsten av andra kroniska infektiösa och inflammatoriska processer i kroppen.

Syfilis är ett orsakssamband

För att förstå vad som är syfilis, måste du överväga orsaken till sjukdomen. Sjukdomens orsaksmedel är blek treponema. Denna mikroorganism avser spiroketer. Inuti människokroppen kan det existera länge. Som multiplikation framträder ökningen av patogenens koncentration och en karakteristisk klinisk bild. Patogenen påverkar snabbt de inre organen, spridningen börjar i de flesta fall med slemhinnorna. Med strömmen av lymfpatogen tränger in i andningsorganen, utsöndring, stödsystem av kroppen.

Blek treponema tolererar inte torkning, höga temperaturer. De dör snabbt genom kokning. Emellertid är mikroorganismen resistent mot låga temperaturer och frysning. Det visade sig att treponema visade aktivitet i ett år efter frysning och lagring vid en temperatur av -780 grader. Efter att ha gått in i kroppen bildar patogenen inte ett stabilt immunsvar. Detta förklarar möjligheten till upprepad infektion med treponema, återfall av syfilis.

Hur överförs syfilis?

Såsom noteras ovan överförs syfilis övervägande genom samlag. Under oskyddad kontakt tränger patogenen från slemhinnorna i den drabbade partnern in i det friska könsorganet. Användningen av kondomer som ett botemedel reducerar risken för sjukdomen, men utesluter inte det. Det finns andra sätt att överföra denna sexuella infektion, bland annat:

Primär syfilis

När det fanns en syfilisinfektion, finner de flesta patienter det svårt att svara på. Detta beror på förekomsten av en inkubationsperiod. Efter att ha kommit in i kroppen treponema under lång tid kanske inte låta veta om dig själv. Enligt observationer av venereologer kan denna period vara 2-4 veckor. Vid denna tidpunkt sprider patogenen sig genom kroppen genom cirkulations- och lymfsystemet.

Vid slutet av inkubationsperioden bildas en hård, smärtfri bildning i kroppen vid patogen introduktion, sår - hård chancre - den första manifestationen av syfilis. Från och med detta börjar primärsyfilisperioden. Efter 10 dagar tränger treponema från magsåret, som beskrivits ovan, till närmaste lymfkörtlar. Som ett resultat utvecklas den inflammatoriska processen, och på patientens kropp framträder en smärta från såret i lymfkörteln. En hård chancre (sår), en inflammerad lymfkörtel, en lymf från lymfkärlen varar i 6-7 veckor (primärperiodens längd).

Sekundär syfilis

Alla perioder av syfilis kännetecknas av deras kliniska bild. Så den utmärkande egenskapen hos sekundärformen är utseendet av syfilitisk utslag . Hård chancre försvinner efter 1-2 veckor från dess utseende. Ett karaktäristiskt drag i utslaget är dess förekomst i hela kroppen. I detta fall kan naturen hos utslaget vara olika: fläckar, abscesser, knölar.

Dessa element försvinner inte ens under verkan av antiinflammatoriska lokala läkemedel (salvor, krämer). Perioden av utslag med syfilis varar upp till 2 månader. För ett tag kan utslaget försvinna men återkommer igen. Tala om vad som är sekundär syfilis, läkarna uppmärksammar varaktigheten av denna period. Det kan vara 2-4 år beroende på effektiviteten av behandlingen.

Dold syfilis

Om många vet vad syfilis är, har inte alla hört talas om den latenta formen av sjukdomen. Denna variant av utvecklingen av syfilitisk infektion kännetecknas av en fullständig brist på klinisk bild. Sexuell syfilis i detta fall detekteras endast under laboratoriediagnostik. Ett blodprov för syfilis visar närvaron av spår av patogenen. I detta fall är diagnosen baserad på:

Syfilis Symptom

Det är svårt att entydigt säga vad syfilis ser ut, vad dess manifestationer är: sjukdomen kan förändras eller inte ge symptom alls. Dessutom uppträder tecken på syfilis flera veckor efter infektion. Men många patienter betalar inte mycket uppmärksamhet åt dem. De flesta lär sig om sjukdommens närvaro vid bildandet av en fast chancre, som framträder efter utvecklingen av den primära formen av infektion.

Vid laboratorieundersökningar kan redan i tidiga skeden förändras i formeln av ett blod (tillväxt av leukocyter, depression av ett hemoglobin) kan observeras. Dessa fenomen är av generell karaktär, och det är omöjligt att identifiera syfilis från dem. Vid slutet av primärperioden klagar patienterna om:

De första tecknen på syfilis

När syfilis utvecklas är chancre ett av de första symptomen på infektion. Denna bildning är en öm av liten diameter. Det bildas direkt på platsen för introduktionen av treponem i kroppen: hos kvinnor - i labia eller i livmoderhalsen, hos män - i området med glanspenisen. Formation kan skada, men orsakar ofta inte smärtsamma känslor. I basen av chancre finns en solid infiltration, så det har fått ett sådant namn. Bland annat kan tidiga manifestationer av syfilis identifieras:

  1. Indurativ ödem är bildandet av labia eller förhud. I de flesta fall har den en cyanotisk eller rosa färg.
  2. Amygladalit - nederlag av tonsilernas syfilis av bäraren av treponema. Förekommer som ett resultat av oralsex. Smärta vid sväljning, hög kroppstemperatur, svaghet, allvarlig huvudvärk observeras.

Steg av syfilis

Beroende på hur syfilis manifesteras, vilka symtom som observeras kan läkare identifiera sjukdomsfasen:

  1. Den första etappen (primära syfilis) - börjar med infektion, inkluderar inkubationsperioden när symtomen är frånvarande. Varaktigheten av detta stadium är upp till 7 veckor. Karakteriserad av bildandet av chancre, beskriven ovan, förstorade lymfkörtlar.
  2. Den andra etappen (sekundär syfilis) kännetecknas av utbrott i hela kroppen, som periodiskt försvinner och återkommer.
  3. Den tredje etappen - utvecklas några år efter infektion i avsaknad av korrekt behandling, hänvisning till en läkare. Nyligen har tertiär syfilis blivit mer utbredd på grund av latent flöde.

Vad är farligt för syfilis?

Om syfilis inte behandlas under lång tid kan konsekvenserna av sjukdomen påverka din hälsa negativt. Listan över möjliga komplikationer är stor, och det är inte alltid möjligt att fastställa exakt vad som blev följden av närvaron av treponema i människokroppen. Bland de vanligaste konsekvenserna av sjukdomen:

Syfilis - diagnos

Efter att ha förstått vad syfilis är, hur det manifesterar sig, är det nödvändigt att ta reda på hur det är möjligt att diagnostisera sjukdomen. Det är svårt att upptäcka patologi självständigt - ofta uppstår sjukdomen i latent form, detekteras med en oavsiktlig förebyggande undersökning. Grunden för diagnosen är laboratoriemetoderna. Förbättring av befintliga tekniker gör det möjligt att identifiera närvaron av ett medel i kroppen i avsaknad av yttre manifestationer. Blod tjänar som ett material för studien. Analysen för syfilis kan utföras med en av metoderna:

Syfilisbehandling

Behandling av syfilis utförs på ett sjukhus. Behandlingsförloppet väljs individuellt och bestäms av sjukdomsstadiet, förekomsten av samtidiga patologier, patientens tillstånd. Basen av behandlingen är antibakteriella läkemedel. Blek treponema är känslig för antibiotika i penicillin serien. Emellertid har dessa läkemedel ökat allergenicitet. Som substitut kan användas:

Vid komplex behandling av syfilis används ofta andra grupper av läkemedel:

Är det möjligt att bota syfilis?

Denna fråga ställs ofta av de placenta i vilka syfilis efter behandling har utvecklats på nytt. Som nämnts ovan produceras inte immunitet mot denna patogen i människokroppen, som ett resultat, någon gång efter behandlingens slut, kan symtomen på syfilis uppträda igen. Tidig behandling, full överensstämmelse med medicinska föreskrifter och rekommendationer från patienten är dock en garanti för full återhämtning. Statistik över hur syfilis behandlas visas i tabellen nedan.

Syfilis - droger

I varje fall, hur man behandlar syfilis - bestämmer venereologen. Terapi är helt beroende av formen, sjukdomsfasen. I detta fall beror effekten av behandlingen i stor utsträckning på det korrekta urvalet av behandlingsregimen. Det finns flera allmänt accepterade system som vägleder läkare vid behandling av syfilis. De viktigaste internationella normerna för behandling av denna venerala sjukdom med angivande av läkemedel och doser ges i tabellen nedan.

Syfilis - förebyggande

Förebyggande av venerala infektioner syftar till att eliminera överföringen av sjukdomen.

För att förhindra hushållsfilosofi behöver du:

  1. Använd separata redskap (försiktigt bearbeta dem efter att ha ätit).
  2. Använd personliga hygienprodukter.
  3. Undvik sexuell kontakt, kyssa med en sjuk person.

I det fall när samlag med patienten har inträffat är det nödvändigt:

  1. Behandla de yttre könsorganen med en lösning av klorohexidin.
  2. Efter 2-3 veckor ges en kontrollundersökning för syfilis.