Tandperiostit - orsaker och behandling av en farlig sjukdom

Tandens periostit påverkar käftbenets periosteum (periosteum), vilket är en bindvävsfilm som täcker benet ovanifrån. Den resulterande inflammationen i den periostala vävnaden manifesterar sig som en karakteristisk klinisk bild och kräver adekvat, snabb behandling.

Perioditis - orsakerna till

Pustulen spelar en viktig funktionell roll, som fungerar som källa till bildandet av ny benvävnad och ger näring till benet på grund av att blodkärlen passerar genom det och förbinder benet med andra strukturer (muskler, ligament). Ofta utvecklas inflammation med periosteal tand i periosteumets yttre eller inre skikt, varefter den patologiska processen kan övergå till benvävnaderna i under- eller övre käften, vilket är ett ännu allvarligare fall.

Periostit orsakar:

Akut periostit

Ofta diagnostiserad akut periostit i överkäken och vid utvecklingen av infektiösa inflammatoriska processer involverade i de flesta fall en blandad mikroflora, inklusive streptokocker, stafylokocker, putrefaktiva bakterier, gramnegativa och gram-positiva stavar. Sjukdomen utvecklas snabbt, tillsammans med uttalade symtom.

Kronisk periostit

Den kroniska formen av patologi, som förekommer i sällsynta fall, kallas trög. Den utbredda lokaliseringen av den kroniska formen är periostit i underkäken. Utvecklingen av patologi varar från sex månader till flera år, med symtomatisk borttagna, periodiska exacerbationer med mer levande manifestationer. En sådan kurs kan noteras hos personer med immunbristtillstånd, efter en ofullständig akut process.

Periostit symtom

Inflammatoriska processer i periosteumet börjar omedelbart efter infektion eller traumatisk skada, som gradvis påverkar omgivande mjukvävnad. I detta fall utövar patogena mikroorganismer en toxisk effekt på hela organismen, och infektionen kan spridas till andra områden med blodflöde. När käften i käken utvecklas är symtomen märkbara under en vanlig tandprovning. Ofta registreras följande manifestationer:

Akut odontogen periostit delas vanligen i två steg (former):

Serös periostit

I denna form kan akut periostit i käken eller förvärring av den kroniska processen börja. I detta fall observeras bildning och trängsel mellan periosteumet och benet av seröst exudat, en vätska som liknar blodserumet. Efter en kort tid inträffar infiltrering av periosteum, impregnering av benvävnaden med serös vätska. Detta stadium kan ta upp till tre dagar, åtföljd av en mild symptomatologi.

Purulent periostit

Mycket svårare akut purulent periostit, förknippad med utvecklingen i fokus för inflammation hos pyogena bakterier. Pus genomtränger periosteumet, orsakar att det lossnar från det underliggande benet, vilket leder till att näring av benvävnader störs kan ytnekros uppträda. Vidare kan processen resultera i ett genombrott av ackumulerad pus genom fistlerna eller spridningen av pus på fettvävnad med utvecklingen av flegmon. Med spontan frisättning av pus minskar symtomen, och lättnad kommer.

Periostit - diagnos

Det finns situationer då visuell inspektion för diagnos, inrättande av grad och lokalisering av lesion inte räcker. En mer fullständig bild kan erhållas genom att göra en röntgen, en periostit som visualiseras som en förtjockning av periosteumet. Denna undersökning bör utföras inte tidigare än två veckor efter utveckling av inflammation, eftersom patologiska processer på benvävnad före denna tid inte är synliga. Dessutom kan ett blodprov förskrivas, vilket i patologi visar ett förhöjt antal vita blodkroppar och ett ökat ESR-värde.

Behandling av periostit i tand

De metoder som används för att behandla periostit beror på orsakerna till sjukdomen, dess stadium och svårighetsgraden av processen. Efter bedömning av den drabbade tandens funktionella tillstånd bestämmer läkaren om den ska avlägsnas eller förvaras genom lämplig behandling. När det är möjligt att rädda tanden kräver det ofta att rengöra kanalhålan från den drabbade massan, sanering, nervavlägsnande och tätning.

Om tandstenens periostit detekteras i det serösa scenet, är kirurgiskt ingripande ofta inte nödvändigt. Endast ibland kan doktorn anse det nödvändigt att göra ett snitt av periosteumet för att lindra spänningen i vävnaderna inom området inflammation. Med purulenta processer är kirurgiska metoder en obligatorisk del av komplex behandling. Under lokal eller allmän anestesi utförs en öppning, dränering och antiseptisk behandling av abscessen, med slemhinna och periosteum dissekera genom infiltreringen. För utflödet av purulent exudat införs banddränering i 1-2 dagar.

Dessutom behandlas tandens periostit med följande metoder:

Antibiotika för periostit

Periostit i tandvård - En av diagnoserna, där i de flesta fall utnämningen av antibiotika för oral administrering. Bredspektrumdroger används, som kan ackumuleras i rätt mängd i käftvävnaderna, vilket påverkar den patogena mikrofloran. Behandling av käftens periostit kan utföras med hjälp av något av följande läkemedel:

Periostit - folkmekanismer

Om det finns en fråga om hur man behandlar en periostit, kan du inte lita på självmedicin och folkmetoder, annars kan det leda till förvärring av patologiska processer, utveckling av komplikationer. Eventuella hemmetoder kan endast användas som hjälpmedel för den grundläggande behandling som doktorn föreskriver, och nödvändigtvis med hans tillstånd. Det bör noteras att vid värme av periostit är uppvärmningen av det drabbade området kontraindicerat. De säkraste hemterapierna sköljer med örtberedningar. Till exempel kan du förbereda en effektiv infusion.

Skölj Recept

ingredienser:

Förberedelse och användning

  1. Anslut örterna, blanda.
  2. Ta 2 matskedar av samlingen, häll en liter kokande vatten.
  3. Insistera på ett vattenbad i en halvtimme, påfrestning, svalna till 25-27 ° C.
  4. Applicera på sköljning varje 40-60 minuter.

Behandling av periostit efter tanduttag

Om konservativ terapi inte ger de förväntade resultaten behandlas odontogen periostit med en operation för att ta bort orsakssandan. Ytterligare behandling bestäms av läkaren, baserat på situationen. Ofta används samma metoder, vilka visas efter påfyllning av den drabbade tand. Förbättringar bör förväntas efter 2-3 dagar, full återhämtning - om 7-10 dagar.