Svart lera

Svart lera för medicinsk och kosmetisk användning är ett pulver av mörkgrå eller svart färg, något oljig att röra vid. Det är något tätare än andra typer av ler och har en större plasticitet. Låt oss mer i detalj se vad som är de användbara egenskaperna hos svart lera och hur den används.

Sammansättning och egenskaper hos svart lera

Denna typ av lera innehåller sådana spårämnen som järn, magnesium, kalcium, kalium, kvarts, strontium, radium, kiseldioxid etc. Tack vare detta är svart lera försedd med följande användbara egenskaper:

Dessa egenskaper gör det möjligt att använda svart lera i både medicinska och kosmetiska ändamål och applicera internt och externt.

Medicinsk applicering av svart lera

Den unika kemiska sammansättningen av svart lera utövar en reningseffekt på blod, aktiverar metaboliska processer i celler. Det kan binda och ta bort skadliga ämnen, slagg, toxiner från kroppen.

Detta naturliga läkemedel används för att behandla olika inflammationer i huden, eliminera ledsmärta, normalisera funktionerna i hjärt- och endokrina system. Svart lera är effektiv för blåmärken, furuncles, reumatism, förkylning, applicering i form av kompressor, för gnidning och inslagning. Applicering av svart lera hjälper till att minska förhöjd kroppstemperatur.

Vid utbrott av virusinfektioner kan du skydda dig mot infektion genom att helt enkelt dricka ett glas vatten dagligen med en kvart tesked svart lerpulver. Ett annat sätt att använda denna lera är att gnugga leravatten på sternum och bakåt, vilket hjälper till att lindra symtomen på sådana sjukdomar som bronkit , astma, lunginflammation, tuberkulos.

Svart lera i kosmetologi

Trots det stora utbudet av svart lera i medicin är det fortfarande mycket populärt inom kosmetikområdet. Lera används externt i form av applikationer, masker, omslag, för beredning av bad.

Svart lera rekommenderas för användning i olika hud- och ansiktsproblem:

  1. Utbredda porer. Mask av svart lera skärper hudens porer perfekt och frigör dem från överflödigt fett, svett och smuts.
  2. Acne och efter akne. Svart lera är ett utmärkt botemedel mot akne och spår efter dem, det desinficerar huden, lindrar inflammation, tar bort rodnad och mjukar hudtonen.
  3. Komedoner. Svart lera avlägsnar effektivt svarta fläckar och förhindrar deras ytterligare uppträdande, som bokstavligen drar ut alla föroreningar.
  4. Dysfunktion i talgkörtlarna. Huvudsymptomen på sådana sjukdomar är närvaron av fet hudglans, utslag i pannan och i T-zonen - svart lera normaliserar talgkörtlarna, är ett torknings- och mattmedel.
  5. För tidigt åldrande av huden. Svart lera kan släta ut hudens lättnad, lindra små rynkor, vilket ger hudens fasthet och normaliserar hudens hydrobalans.
  6. Celluliter. Wraps med svart lera hjälper till att minska celluliternas utseende - från tuberositet och svullnad till förlust av elasticitet och elasticitet i huden. Lera förbättrar ämnesomsättningen i celler, splittrar fettavlagringar, tar bort slagg och överskottsvätska.

För hår används även svart lera, men sällan nog. Mest av allt är den lämplig för hår, benäget för fetthalt, eftersom kan lösa problem med dysfunktion i talgkörtlarna.

Det rekommenderas inte att använda svart lera i följande fall: