Stängd fraktur

Det finns två huvudtyper av frakturer - stängda och öppna. Sluten form anses vara lättare, eftersom i detta fall är mjukvävnaden inte skadad. Det är dock fel att tro att en sluten fraktur i samband med detta inte kan behandlas. Konsekvenserna kan vara obehagliga av båda formerna av trauma, och varje av dem skapar behov av kvalitativ undersökning och vård.

Diagnostiserad sluten fraktur är mycket svårare, särskilt om skadan är obetydlig (vid en spricka utan förskjutning), eftersom I det här fallet kan offret upptäcka att smärtan orsakas av en fraktur men en blåmärken, liksom svullnad. Låt oss ta reda på hur man förstår om en fraktur eller blåmärken hände och vad man ska göra med en sluten fraktur i första hand.

Tecken på sluten fraktur

Om offret nyligen:

I det här fallet är det hög sannolikhet att han har en fraktur. Förklara säkert att du också kan jämföra de typiska symptomen för en sluten fraktur:

Med slutna frakturer kan inte alla de uppräknade symtomen observeras, för den slutliga diagnosen är det nödvändigt att göra en röntgen.

Tecken på en sluten fraktur på benen sticker ut bland de andra genom att offret direkt kan förstå att allvarlig skada har uppstått, till exempel med ett brott i benet kommer det att vara extremt svårt för honom att flytta, även med en mild fraktur utan förskjutning och splinter.

Första hjälpen med sluten fraktur

Huvudhjälpen till offret med en sluten fraktur är att immobilisera det skadade området: detta bidrar till att säkerställa att under transport till traumatologi inte finns några komplikationer.

Åtgärder med sluten fraktur ska vara försiktiga, speciellt när ett tillfälligt däck appliceras: Bandaget som fixar det måste vara måttligt tätt för att inte störa cirkulationen och inte bidra till att detta förekommer i ett ännu svårare ödem.

I avsaknad av en medicinsk buss kan du använda raka, fasta föremål: linjal, bräda etc. De läggs på båda sidor och är inslagna med ett bandage eller någon annan trasa.

En sluten fraktur av benen åtföljs av svullnad, så det är också önskvärt att applicera en kall komprimering ett tag: hemma kan det vara kött från en frys eller is, som är förpackad i en handduk.

Med svår smärta ges offret ett bedövningsmedel.

Behandling av stängda frakturer

En sluten fraktur ska bekräftas med objektiv data - en röntgen, samt en undersökning av en specialist som ska sondra det skadade området och lyssna.

En sluten fraktur med förskjutning kräver ompositionering, som utförs under lokalbedövning. Det är mycket viktigt att en professionell gör det här eftersom Annars kommer misshantering att leda till irreversibla komplikationer: Lekfunktionen kan inte återhämta sig efter återhämtning.

En sluten finfördelad fraktur kan kräva en operation för att extrahera fragmenten om skadan var så svår.

Till sist, efter procedurerna, appliceras en plåster som fixar brottsplatsen och minskar sannolikheten för ytterligare trauma.

Efter avlägsnande av gipsen för restaurering visas massage, fysiska övningar och fysioterapiprocedurer.

Ett viktigt steg under rehabilitering är den dagliga utvecklingen av en skadad del med en måttlig belastning. För att benen ska bli mogna, är de också förskrivna för att ta in kalcium inuti.