Rhenfallet


Schweiz är ett mycket välskött och rikt land, det är en populär semesterort sedan urminnes tider. Förutom de berömda skidorterna lockar ett litet land turister med sin vackra natur: alpina ängar, snötäckor av berg, klara bergsflodar. En av de mest kända naturattraktionerna i Schweiz är Rhenfallet (Rheinfall), det största i Europa.

Geologer tror att vattenfallet bildades av glaciärernas rörelse omkring 500 tusen år sedan. Isåldern har gjort en stor förändring i det lokala landskapet, skiftande floder och bergarter. Rhen ändrade sin säng flera gånger och förstörde mjuka stenar. Vi kan säga att dagens vattenfall har förvärvat omkring 17-14 tusen år sedan. I mitten av vattenfallet finns synliga stenar - det här är resterna av en tidigare stenig kust på Rhenens väg.

Allmän information

Rhenfallet är en av de största i Västeuropa: även om dess höjd är ca 23 meter är den den mest fulla och kraftfulla. På sommaren häller 700 kubikmeter vatten nedåt, volymen sänks till 250 kubikmeter om vinteren. m.

Vattenfallet ser majestätiskt och vackert ut, i den varma årstiden är dess bredd över 150 meter. Föreställ dig den fulla kraften av bubblande vatten, skum, spray, oändlig regnbåge och vattenljud. Toppen för smältningen av alpensnöarna faller i början av juli, då Rhenfallen når sin maximala styrka och storlek.

Rhenfallet finns på alla turistkartor, för de flesta turister är det en obligatorisk punkt på utflyktsprogrammet . Det ligger i förortet till gränsstaden Tyskland Neuhausen am Rheinfall, som tillhör kantonen Schaffhausen i Schweiz.

Rhenfallet och el

Upprepade gånger under de senaste 150 åren har alternativ för att bygga kraftfulla kraftverk på vattenfallet beaktats, men varje gång inte bara lokala invånare och ekologer utan även kända medborgare i landet fann argument för att bevara Rhen ekosystemet. År 1948-1951 byggdes en liten kraftverk fortfarande, men dess volym är för liten för att prata om allvarlig skada.

Neuhausen kraftverk använder endast 25 kubikmeter och producerar 4,6 MW, medan hela vattenfallskapaciteten är ca 120 MW.

Vad ska man se bredvid Rhenfallet?

Nära vattenfallet finns två slott:

  1. Slott Laufen ovanpå klippan. Rikliga turister kan bo här för över natten, eftersom slottet drivs av ett privat pensionat och alla andra är glada att besöka en souvenirbutik .
  2. Wörth Castle ligger strax nedanför ön, du kan äta i en utmärkt restaurang med nationell mat och även titta på souvenirbutiken.

Nära vattenfallet på sommartid, små kryssningar på båtar, är det anmärkningsvärt att du kan beställa en rundtur i ryska och till och med friterande kebabar på en speciell plats. Årligen firar den 1 augusti den nationella semestern i Schweiz. Vid denna tid, traditionellt, en fyrverkeri lansera nära vattenfallet.

Över vattenfallet 1857 byggdes en anmärkningsvärd järnvägsbro. Längs det går trottoaren, så att du kan njuta av ett skumt skådespel från fjärran.

Hur kommer man till Rhenfallet?

Nära vattenfallet finns flera observationsplattformar för turister. De viktigaste av dem ligger på en sten i centrum av vattenfallet. Du kan bara komma dit på en elektrisk båt för 6 schweiziska franc från kajen vid Wörth slott.

På andra sidan slottet Laufen finns en mycket bekväm tillgång till vattenfallet och gratis parkering. Inträde till platsen från detta slott är 5 schweiziska franc, och barn under 6 år är tillåtna gratis, tillsammans med en vuxen. För personer med funktionshinder finns det två hissar.

Du kan komma till Rhenfallet med bil eller buss på flera sätt:

  1. Från staden Winterthur, där du kan ta tåget, som i 25 minuter kör dig till stationen Schloss Laufen am Rheinfall nära vattenfallet.
  2. Från staden Schaffhausen, från vilken Schloss Laufen am Rheinfall station går med buss nummer 1.
  3. Från staden Bulach med tåg S22 till Newhausen, varifrån vattenfallet ligger 5 minuters promenad.
  4. Med bil på koordinaterna.

Innan någon stad kommer du lätt från Zürich .