Presowing fröbehandling

Före såning av frö i jorden behandlas de vanligtvis med olika ämnen för att härda, dekontaminera etc. Som ett resultat av sådan preserverande behandling ger fröerna mer vänliga skott, och plantorna själva kommer att vara mer varaktiga och kommer att ge ett större utbyte.

Metoder för fröbehandling före sådd

Det finns olika metoder för att bevara fröbehandling. Låt oss titta på dem:

  1. Urval och kalibrering . Fröer väljs efter densitet - för detta sänks de till saltlösning och endast de som lämnas på botten lämnas för sådd. Fröerna kalibreras vanligtvis manuellt och väljer de största. Ett sådant frömaterial har som regel ett stort utbud av näringsämnen och kommer att ge bättre utbyten. Syftet med kalibreringen kan också vara att välja frön av samma storlek som ger vänliga skott.
  2. Blötläggning i vatten . Används för att mjukna den täta huden och därmed minska spridningstiden. Fördypade frön av tugovishchih växter poklevyvayutsya snabbare. För att göra detta förpackas de i gasväv eller trasa och nedsänktes i vatten vid rumstemperatur i 10-12 timmar. Efter blötläggning bör fröna torkas och såas i fuktig jord.
  3. Stratifiering . Denna metod är en härdning av frön för att öka köldmotståndet hos växter. Vanligtvis används för sådana grödor som morötter , betor, kål, persilja, lök, etc.
  4. Uppvärmning . Detta är en mindre vanlig metod, men mycket effektiv. Till exempel värms upp pumpor och vattenmelonfrön för snabbare spiring och förgrening, morötter och kål - för att bekämpa phomosis och bacteriosis, löksåning - för att förhindra sköld och förhindra mögel. Fröer av olika växter värms upp vanligtvis inom 5-6 timmar, men under olika temperaturförhållanden, vilket bör observeras strikt.
  5. Sparging (behandling med syre i vatten). Den utförs med hjälp av akvariumkompressorer och placerar fröna i linnepåse i vattnet vid rumstemperatur. Tack vare denna behandling är spridningsperioden i glesa frön mycket kortare.
  6. Desinfektion. Fröbehandling genomförs genom att desinficera dem med en lösning av kaliumpermanganat eller saltsyra. Ibland används även förfarandet för presowing behandling av frön med väteperoxid, vilket bidrar till att öka sin spiring, förbättra tillväxten och förbättra immuniteten.