Vattentemperaturen i akvariet

För alla levande varelser, inklusive fisk, är den viktigaste förutsättningen för existens omgivningstemperaturen. Det påverkar inte bara miljön utan också de kemiska och biologiska processer som äger rum i djur och växter.

När det gäller akvarier bör de ha ungefär samma temperatur i alla lager, annars kan både växter och fisk drabbas. Eftersom det övre lagret av vatten alltid ligger över botten, så bör temperaturen mätas inte bara på ytan av vattnet utan även på marken. Vattentemperaturregulatorn i akvariet kan köpas i affären, men du kan göra det själv, men du kan inte göra det utan att odla fisk. Eftersom vissa temperaturförändringar för många fiskarter kan vara dödliga.

Optimal temperatur i akvariet

Vissa siffror som tillfredsställer varje akvarium existerar inte, eftersom temperaturen beror på faktorer som dess invånare, växter och det valda underhållssystemet. Temperaturområdet för de flesta fiskar är från 20 till 30 ° C, men för varje enskild fiskart bör den optimala temperaturen bibehållas.

Så det bästa intervallet av konstant temperatur i akvariet för guppies varierar inom gränserna 24-26 ° C, men vissa avvikelser - 23-28 ° C är tillåtna. I det här fallet, om temperaturen sjunker under 14 ° C eller stiger över 33 ° C, kommer fisken inte att överleva.

För havskatt är temperaturen i akvariet optimal inom området 18-28 ° C. Havskatt är dock opretentiös, så det kommer lätt att motstå betydande avvikelser från dessa gränser, men under en kort tid.

Temperaturen i akvariet för scalaria har i princip ett stort utbud. Optimal är 22-26 ° C, men de överför lätt temperaturfallet till 18 ° C, men du måste sänka gradvis, utan skarpa förändringar.

Den optimala temperaturen i akvariet för svärdfisken är 24-26 ° C, men eftersom dessa fiskar inte kräver tillräckligt, kommer de lugnt att överföra den temporära minskningen till 16 ° С.

Den rekommenderade temperaturen i akvariet för ciklider bör ligga inom 25-27 ° C. Ibland kan det ökas med 1-2 grader, men inte mer, eftersom temperaturen på 29 ° C för de flesta fiskar av denna art är dödlig. I detta fall kan en betydande minskning av temperaturen, till och med upp till 14 ° C, flyttas ganska lugnt (absolut inte under mycket lång tid).

Hur man behåller temperaturen i akvariet?

Vattentemperaturen i akvariet bör vara konstant. Dess fluktuationer under dagen är tillåtna inom 2-4 ° C. Skarpa droppar kan ha en katastrofal effekt på akvarietas invånare.

Alla vet att vattenets temperatur i akvariet motsvarar temperaturen i rummet. Därför, när av en eller annan anledning blir rummet alltför varmt eller kallt, bör vissa åtgärder vidtas.

Under den varma årstiden behöver du kunskap om hur man sänker temperaturen i akvariet. Det finns flera sätt för detta:

Om det är för kallt i köldperioden i din lägenhet borde du veta hur man höjer temperaturen i akvariet. Den enklaste versionen av värmaren är en varmvattenflaska. Det måste placeras mellan värmaren och akvariums sidovägg. Men det här är ett nödläge för att värma vattnet, eftersom det under lång tid kvarstår att hålla vattentemperaturen så det fungerar inte.

Varje sätt att öka eller minska temperaturen på vattnet är bra på egen väg, och du bör välja en specifik baserad på dina specifika behov.