Noahs Ark - Sanning eller fiktion - Fakta och hypoteser

Tack vare Noah och hans lydnad mot Gud, förlorade mänskligheten inte under översvämningen, djur och fåglar räddades. Ett träskepp med en längd av 147 meter och utsmält med tjära efter Herrens befallning räddade levande varelser från de rasande elementen. Den välkända bibliska legenden ger inte vila till människor tills nu.

Vad är Noahs Ark?

Noahs Ark är ett stort skepp som Gud beordrade att bygga Noah, att stiga upp med sin familj för att ta alla djur för två individer av manligt och kvinnligt kön för vidare uppfödning. Under tiden kommer Noa med familjen och djuren att vara i arken, översvämningen kommer att falla på jorden för att utrota hela mänskligheten.

Noahs Ark - Ortodoxi

Noahs Ark i Bibeln är känd för alla troende och inte bara. När människor moraliskt föll, och denna ilska Gud bestämde han sig för att förstöra hela mänskligheten och skapa en global översvämning . Men inte alla förtjänade denna fruktansvärda öde att torkas från jordens ansikte, det fanns också en rättfärdig familj, tilltalande för Gud - Noas familj.

Hur många år byggde Noa en ark?

Gud befallde Noa att bygga en ark, ett träskip i tre berättelser, trehundra alnar långt och femtio brett och täcka det med tjära. Hittills hålls tvister om vilket träd en ark byggdes från. Träet "gopher", som nämns i Bibeln en gång, betraktas som ett cypressträd, ett vit ek och ett träd som inte har funnits länge.

Om det när Noa började bygga arken finns det inget ord i det heliga skriften. Men från texten följer att i åldern 500 år hade Noah tre söner, och ett bud från Gud kom när sönerna var redan. Arkitekturen var färdig för 600-årsdagen. Det var, Noah spenderade omkring 100 år att bygga arken.

Bibeln har en mer exakt figur, kring vilken tvister hålls, oavsett om det rör sig om datumet för arkets byggnad. I Genesisboken handlar det sjätte kapitlet om att Gud ger människor 120 år. Under dessa år predikade Noa om ånger och förutspådde mänsklighetens förstörelse genom floderna, han själv förberedde sig - han byggde arken. Noahs ålder, som många antediluviska tecken, räknas hundratals år. Det finns en tolkning av versen om 120 år, eftersom det nuförtiden kommer människors liv att förkortas.

Hur många Noa seglade på arken?

Legenden om Noahs Ark från Bibeln säger att det regnade i fyrtio dagar, och för ytterligare ett hundra tio dagar kom vattnet från under jorden. Översvämningen varade hundra och femtio dagar, vattnet täckte jordens yta fullständigt, inte ens toppen av de högsta bergen kunde ses. Noah svung också på arken ännu längre tills vattnet är borta - ungefär ett år.

Var slutade Noahs Ark?

Mycket snart efter att översvämningen var över, och vattnet började minska, nåddes Noahs ark, enligt legenden, till Ararats berg. Men topparna kunde fortfarande inte ses, Noah väntade fyrtio dagar efter att han såg de första toppar. Den första fågeln som släpptes från Noaks Ark, raven, återvände med ingenting - hittade inte sushi. Så raven återvände mer än en gång. Då släppte Noa en dov som inte tog med sig någonting vid sin första flygning, och i det andra - kom ett olivträdslöv och tredje gången dökan återvände inte. Därefter lämnade Noah arken med familjen och djuren.

Noahs Ark - sanning eller fiktion?

Kontroversen om huruvida Noah arken faktiskt fanns, eller helt enkelt är en vacker bibelsk legend, fortsätter till denna dag. Detektivfettet omfattade inte bara forskare. Den amerikanska anestesiologen Ronn Wyatt var så inspirerad av fotografier som publicerades i Livstidningen 1957, som han satte ut för att leta efter Noahs Ark.

På bilden tagen av en turkisk pilot i området kring Araratbergen avbildades ett båtformat stig. Enthusiast Wyatt blev omkvalificerad som en biblisk arkeolog och fann den platsen. Argumenten dämpade inte - vad Wyatt förklarade som återstoden av Noas ark, det vill säga ett förstenat träd, enligt geologer var inget annat än lera.

Ron Wyatt hade en hel massa anhängare. Senare publicerades nya bilder från platsen för "förtöjning" av det berömda bibliska skeppet. Alla avbildade bara konturer som liknade båtens form. Allt detta kunde inte fullt ut tillfredsställa de vetenskapliga forskarna, som ens ifrågasatte förekomsten av det berömda fartyget.

Noahs Ark - Fakta

Forskare har hittat Noahs Ark, men vissa inkonsekvenser orsakar fortfarande skeptiker att tvivla på den bibliska berättelsens verklighet:

  1. Översvämning av en sådan skala som gömde toppen av de högsta bergen, strider mot alla naturliga lagar. Översvämningen, enligt forskare, kunde inte vara. Snarare tal i legenden handlar om ett specifikt territorium, och filologer bekräftar att den hebreiska jorden och landet - detta är ett ord.
  2. Det är helt enkelt omöjligt att bygga ett fartyg av denna storlek utan att använda metallkonstruktioner, och en familj kan inte.
  3. Antalet år som Noah tillbringade, 950, skämmer många och frivilligt driver tanken på att hela historien är fiktion. Men filologer har kommit i tid, de säger att det finns en möjlighet att bibelprovet innebar 950 månader. Då passar allt i det normala, med förbehåll för modern förståelse, livet för en person.

Vetenskapsmän tror att den bibliska liknelsen om Noah är en tolkning av en annan episk. I den sumeriska versionen av legenden talar vi om Atrahasis, som Gud beordrade att bygga ett skepp, allt som Noah. Endast översvämningen var av lokal skala - inom Mesopotamiens territorium. Detta passar redan in i vetenskapliga idéer.

I år upptäckte kinesiska och turkiska forskare Noahs Ark i en höjd av 4000 meter över havet i närheten av Mount Ararat. Geologisk analys av de hittade "brädorna" visade att deras ålder är cirka 5000 år, vilket konvergerar med dejting av Flood. Expeditionsmedlemmarna är säkra på att dessa är resterna av ett legendariskt skepp, men inte alla forskare delar sin optimism. De är skeptiska att allt vatten på jorden inte räcker för att lyfta skeppet till en sådan hög höjd.