Neuropsykologi - vad är det, dess grundprinciper, riktningar, principer

Neuropsykologi är en ung och utvecklande vetenskap. Utan att studera de processer som uppstår i de skadade delarna av hjärnan är det svårt att hjälpa en person att genomgå rehabilitering. Ofta förekommer barn med olika överträdelser, och neuropsykologi bidrar till att identifiera detta på tidiga stadier och utarbeta en rättighetsplan.

Vad är neuropsykologi?

Ämnet för neuropsykologi är en relativt ung trend som utvecklas vid korsningen av neurovetenskap, psykologi och psykofysiologi. Neuropsykologi studerar förhållandet mellan hjärnans funktion och mentala processer, beteende. I grund och botten undersöks hjärnans processer med funktionshinder som orsakas av skador eller sjukdomar hos människor och djur. Neuropsykologins huvuduppgifter:

 1. Identifiering av regelbundenheten hos hjärnfunktionernas funktion i växelverkan mellan en levande organisme med en yttre och inre miljö.
 2. Undersökning av hjärnfunktioner och strukturer.
 3. Analys av skador på hjärnans områden.

Grundaren av neuropsykologi

De första stegen i denna riktning utfördes av L.S. Vygotsky, men betydande bidrag gjorde AR. Luria och skapade en ny vetenskap - neuropsykologi. Prestationer och utveckling A.R. Luria:

Metoder för neuropsykologi som möjliggör identifiering av överträdelser (utvecklad av AR Luria och hans anhängare):

 1. Metod för systemanalys (batterityper Luria) - en komplett studie av mentala funktioner
 2. Psykometrisk (Nordamerikanska) - Batterietester Nebraska-Luria, skala Wexler.
 3. Individuellt orienterad (brittisk) - screening, screening tester för vidare val av individuella studier.

Industries of Neuropsychology

Neuropsykologi utvecklas snabbt, forskare tror att denna vetenskap är framtiden. De viktigaste anvisningarna för neuropsykologi:

Pediatrisk neuropsykologi

Barns neuropsykologi - en lovande och efterfrågad riktning, en tidig upptäckt kränkning hjälper till att utföra en kompetent rättelse av barnet. Pediatrisk neuropsykologi studerar lateral asymmetri av höger och vänster hemisfär, orsakerna till skolesvikt (minimal hjärndysfunktion, ADHD syndrom). När överträdelserna har upptäckts utförs en psykologisk och medicinsk korrigering.

Klinisk neuropsykologi

Grunden för neuropsykologi är studien av neuropsykologiska syndrom. Klinisk neuropsykologi behandlar patienter med skador på högra halvklotet och kränkningar av djupa hjärnstrukturer, såväl som defekter av interhemisfärisk interaktion. Grundläggande begrepp för klinisk neuropsykologi:

 1. Neuropsykologiskt symptom . Överträdelse av psyks funktioner med lokal hjärnskada.
 2. Neuropsykologiskt syndrom . En viss kombination av neuropsykologiska symptom på grund av störningar i hur mentala processer fungerar i en lokal skada.

Experimentell neuropsykologi

Principerna för neuropsykologi bygger på tillämpning av praktiska och experimentella förhållningssätt, utan att ingen vetenskap kan motivera sina teorier. Experimentell neuropsykologi studerar beteendet hos människor och djur som är inneboende i vissa lokala skador. Tack vare experimenten av A.R. Luria studerades grundligt och klassificerade minnesstörningar (afasi) och tal. Modern experimentell neuropsykologi studier brott mot känslomässiga sfären och kognitiva processer.

Praktisk neuropsykologi

Anvisningarna för neuropsykologi utvecklas som en följd av ett praktiskt tillvägagångssätt. Praktisk neuropsykologi är den sektion som alla andra grenar av neuropsykologi är baserade på. Huvudmetoderna för arbetet lades av A.R. Luria och fick namnet "Batterier av Lurian-metoderna", som inkluderar forskningen:

Ålder Neuropsykologi

Vad är åldersneuropsykologi - svaret ligger redan i själva frågan. Varje åldersperiod motsvarar sina egna mönster för mental utveckling, och för en viss ålder är dessa eller andra störningar av hjärnaktivitet karakteristiska. Ålder neuropsykologi studier:

Neuropsykologi - Övningar

I ett normalt tillstånd reglerar hjärnan sig själv, med en kränkning av psykologisk balans, uppkomsten av problem med psyken, medfödda regleringsprogram misslyckas, så rättvis rättning är viktig. Korrektiv neuropsykologi för barn och vuxna använder i sin arsenal olika övningar som är användbara för hjärnaktivitet, välbefinnande. Neuropsykologi - Spel och övningar:

 1. Spegelteckning . Förbered ett pappersark, markörer eller pennor. Ta pennor i båda händerna och börja samtidigt rita med dina händer allt du vill: bokstäver, geometriska figurer, djur, föremål. Övningen synkroniserar båda halvkärmarna och skapar en avslappnadstillstånd.
 2. Ritning olika former . Övningen liknar den föregående, bara för att rita olika former samtidigt, till exempel vänster handen drar en triangel, den högra handen ritar en ruta.
 3. Meditation är koncentrationen vid andning . Kort inandning och lång utandning, med koncentration på näsens spets. Slappnar av, tar hjärnan till alfaritmen, sinnet lugnar ner, ett tillstånd av mental jämvikt uppstår.
 4. Simulering av rörelser av olika djur . "The Bear Goes" - barnet är på alla fyra och höjer sin högra arm och ben, ögonen fokuserar på handen, då samma rörelser med vänster sida av kroppen. "Tiger kommer" - den grundläggande positionen på alla fyra, alternerande: höger hand går till vänster axel, vänster hand till höger och så rör sig runt.
 5. Övning "Elephant" . Öronet är hårt tryckt på axeln, den motsatta handen drar ut som en "bagage" och börjar dra horisontal åtta i luften, ögonen samtidigt följer fingertopparna. Kör 3 till 5 gånger i varje riktning. Övning balanserar "intellekt-kropp" -systemet.

Neuropsykologi - var du ska studera?

Utbildningen av neuropsykologi sker på grundval av psykologisk eller medicinsk utbildning, som en del av förvärv av ett yrke, en klinisk eller medicinsk psykolog, en psykoneurolog, en psykiater. Högre utbildning, där du kan få yrke som en neuropsykolog:

 1. Moskva Institute of Psychoanalysis. Specialisering "Neuropsykologisk rehabilitering och korrigeringsutveckling".
 2. St. Petersburg State University. Fakulteten för klinisk psykologi.
 3. St. Petersburg Scientific Research Institute. VM Spondylit. På grundval av fakulteterna "Klinisk (medicinsk) psykologi" och "Neurologi" undervisar grunderna i klinisk neuropsykologi, neuroterapi.
 4. National Research Tomsk State University. Klinisk psykologi.
 5. Moskva State Institute. MV Lomonosov Moskva State University. Specialisering "Neuropsykologi och neurorehabilitering."

Neuropsykologi - böcker

Populära böcker om neuropsykologi är skrivna i vanligt språk och kommer att vara av intresse för alla som är intresserade av gåderna i hjärnan och psyken i allmänhet. En person är ett helt universum om hur vanor bildas, varför stränghet i beteende uppstår i samband med dessa eller andra hjärnstörningar - de mästare som ägnade sig åt att studera psyken i deras verk berättar om detta och många andra saker:

 1. " Grundläggande av neuropsykologi " Luria A.R. En utbildning för studenter i psykologi, psykiatri och neurologi.
 2. " Mannen som tog sin fru till en hatt " O. Sachs. Författaren är fascinerande, men försiktigt och med hänsyn till sina patienter berättar om sina historier om att bekämpa allvarliga sjukdomar hos psyken (neuroser). Varje patient i Oliver är unik på sin egen väg i sina försök att bygga upp relationer mellan hjärnan och medvetandet.
 3. " Hjärnan berättar. Vad som gör oss mänskliga " Ramachandran Ofullständiga hemligheter i hjärnan, i denna läsares arbete, väntar svar på frågorna: varför skriver ett autistiskt barn bilder som överträffar Leonardo Da Vinci och Michelangelo, eller där känslor av medkänsla och skönhet uppstår i hjärnan.
 4. " På samma våg. Neurobiologi av harmoniska relationer "E. Banks, L. Hirschman. Boken berättar om fyra neurala vägar och utvecklar vilken person som bekvämt närmar sig andra människor och former i sig lugn, energi, acceptans och resonans.
 5. " Hjärna och lycka. Mysterier av modern neuropsykologi »R. Hanson, R. Mendius. Boksyntesen, som kombinerar psykologi och neurologi, överflödar i metoder för självförbättring.

Neuropsykologi - intressanta fakta

Den komplicerade och mångfacetterade vetenskapen om neuropsykologi, när man studerar de mentala egenskaperna och arbetet i levande organismer, gör ständigt intressanta upptäckter, här är några anmärkningsvärda fakta:

 1. Hjärnan studerar sig själv.
 2. Under graviditeten ökar antalet neuronpulser 250.000 gånger.
 3. En person använder exakt lika mycket hjärnresurser för att lösa problem så mycket som den behöver just nu, så myten om att använda endast 10% av hjärnan är inte vetenskapligt bekräftad.
 4. Det mänskliga minnet är inte föremål för linjärt tänkande och logik, och för att bättre komma ihåg information om vilken ordning det är viktigt att skapa bilder, bygga upp associativa serier - så minnet är utbildat.
 5. När du röker en cigarett uppfattar hjärnan nikotin som en kontrollerande faktor i tänkandet och minskar produktionen av en intern substans som kontrollerar tänkande, men när belastningen ökar börjar hjärnan producera mer substans, utåt manifesteras det genom att börja röka upp till 2 förpackningar om dagen (ökar dosen av nikotin) - en vana uppstår