Monument till Moder


Vi har länge varit vana vid att sätta monument till hjältar-soldater, författare, kända personligheter och politiker. Men i det tjugoförsta århundradet önskar skulptörerna alltmer att odödliggöra sten- och metalldjur, olika symboler, valuta, mat osv. Så i Uruguay uppstod ett monument till kompis.

Mer om monumentet av kompis

Till att börja med är kompis en mycket populär drink. Men mest av allt i världen daglig användning är detta te invånarna i staten Uruguay. Enligt inofficiell statistik är dess amatörer cirka 85% av landets totala befolkning. Mate-te anses vara en av de bästa alkoholfria dryckerna i världen, otvivelaktigt användbar och botande.

Monumentet exekveras i form av en stor palm som håller ett pumpkärl för bryggkompis (det kallas kalabas) med ett speciellt rör för att dricka detta te - en bomb. Runt monumentet växer snyggt manicurerad vacker kompis - hierba mate, och på trottoaren finns bilder av alla egenskaper vid beredningen av drycken: speciella termor och vattenkokare för att dricka det under olika förhållanden utanför huset. Uruguayans dricker kompis mest på vägen.

Monumentet är gjord av metall och har en höjd av 4,7 m och en bredd på 2,5 m. Idén och arbetet tillhör den lokala skulptören och konstnären Gonzalo Mes. Monumentet öppnades 2008 mitt i National Mate Festival , som har hållits årligen i Uruguay sedan 2003. Denna skulptur ger intresse för ett stort antal turister.

Hur kommer man till monumentet?

Mote monumentet ligger i staden San Jose , som ligger i nordvästra riktning nära huvudstaden i Uruguay - Montevideo . Mellan städerna är avståndet liten: endast 90 km, vilket lätt kan övervinnas antingen med buss eller med bil eller taxi.

Om du promenerar runt staden till fots, så kommer någon invånare gärna att berätta om var exakt monumentet ligger.