Meldonium - verkan på kroppen, biverkningar, kontraindikationer och korrekt applicering

Bland de droger som hörs och orsakar agitation är en av de första platserna meldonia, vars handling på kroppen intresserar inte bara läkare och patienter utan även idrottare, militärer och vanliga människor som inte har speciella hälsoproblem. Vad för att ta meddelonium, vilka effekter kommer efter mottagandet, kommer vi att överväga ytterligare.

Meldonius - vad är det här läkemedlet?

Sammansatt meldonium (Mildronate - läkemedlets handelsnamn) utvecklades under 1970-talet av den lettiska forskaren Kalvinshem och användes ursprungligen inom jordbruket för att stimulera tillväxten av djur, fjäderfä och växter. Ämnet är en strukturell analog av gamma-butyrobetain, en prekursor av karnitin, ett ämne som produceras i kroppen för viktiga uppgifter. En av carnitins funktioner är relaterad till metaboliska processer och består av att transportera fettsyror till muskelceller, där fetter omvandlas till energi.

Sedan 1984 har meldoonier, vars handling på kroppen studerats till denna dag, började bli officiellt tillämpad inom medicin. År 2012 var han med i listan över vitala droger i Ryssland och 2015 förbjöds Världs Anti-Dopingbyrån detta läkemedel för användning i professionell sport (utländska forskare har bestämt att meldonium är doping). Idag är läkemedlet tillgängligt på apotek i tre former: kapslar, sirap och lösning för injektioner.

Meldonium - handlingsprincipen

Vi ska ta reda på vilken effekt muldonium har på kroppens vävnader. Eftersom denna förening, som är en analog av naturlig gamma-butyrobetain, kan leda till en minskning av syntesen av karnitin, innebär detta en avmattning i processen att överföra fetter till muskelceller. Denna effekt är mycket viktig under perioden med syrebrist som upplevs av hjärtmuskeln, eftersom det vid vanligt intag av fettsyror och samtidig syrebrist sker ofullständig oxidation av fettsyror med ackumulering av skadliga mellanprodukter för hjärtat.

Tillsammans med minskningen av ämnesomsättningen av fettsyror under påverkan av meldonia uppträder en ökning av kolhydraternas metaboliska hastighet, vilket kräver lägre syreförbrukning. Tack vare detta blir effektivare bildning av ATP (energikälla), vilket återställer balansen mellan behovet av celler i syre och dess faktiska leverans med blod, eliminerar ackumuleringen av giftiga föreningar i cellerna.

Dessutom observeras tillsammans med dessa processer en ökning av innehållet av gamma-butyrobetain, som har vasodilaterande egenskaper. Detta består i att koppla av blodkärlens glattmuskel, öka blodkärlens lumen, förbättra blodcirkulationen, vilket är mer riktade mot ishemiska områden.

Vi listar alla de viktigaste effekterna som uppnåtts med mottagning av meldonia:

Vad är användningen av meldonium?

Med tanke på effekten på kroppen har meldonium det lämpligt att använda det för olika tillstånd i samband med syrebrist och ökad stress. Ofta, för medicinska ändamål är detta läkemedel inte det huvudsakliga läkemedlet och används inte separat, men är ordinerat som en del av ett omfattande läkemedel. Meldonia vittnesmål i medicin har följande:

Meldonium - ansökan

Använd meldonium i tabletter, sirap eller i injektionsform (intravenöst, intramuskulärt eller parabulbar - introduktion genom huden i det nedre ögonlocket). Dosering, multiplicitet och varaktighet av mottagningen bestäms individuellt beroende på diagnos och svårighetsgrad hos patientens tillstånd. Det är värt att förstå att läkemedlet inte kan tas utan medicinskt syfte, eftersom artificiell inblandning i hjärtets normala funktion kan kränkningar av ämnesomsättningen som upprättats av naturen få negativa konsekvenser.

Meldonium för idrottare

Att veta vilken effekt muldonia kan ha på kroppen blir tydligt varför idrottare använder det. Verktyget används i alla slags sportaktiviteter: friidrott, tennis, skidskytte, brottning, bodybuilding, simning och andra. Mildronat i sport används för att uppnå följande effekter:

Den genomsnittliga dagliga dosen av läkemedlet för idrottare är 15-20 mg per kg vikt i en kapselform. Det rekommenderas att du använder medicinen i 30-40 minuter innan träningen påbörjas. Inträdesförloppet är från en till de månaderna, varefter du ska göra en paus i minst en månad. Före tävlingen accepteras meldonium inom 2-3 veckor, och under tävlingen - inte längre än 14 dagar. För närvarande är läkemedlet förbjudet i stora sporter, och deltagarna, i vars blod denna substans detekteras, diskvalificeras.

Meldonier i Diabetes

Nyligen har mildonier använts för typ 2 och typ 1-diabetes, baserat på studier som visade möjligheten för ett ämne att minska koncentrationen av glukos i blodet. Samtidigt ökar inte koncentrationen av insulin. Ofta med denna sjukdom ordineras läkemedlet med samtidig användning av metformin (ett sockerreducerande medel från biguanidklassen). Sådan behandling, förutom att minska blodsockret, ger följande effekter:

Meldonier med hjärtarytmi

Om hjärtmusklerna fungerar felaktigt, är den normala hjärtrytmen bruten - en arytmi. I detta fall kan experter rekommendera meldonium, ansökan i medicin som visar bra resultat. När läkemedlet används i komplexterapin är det möjligt att uppnå en stabil stabilisering av hjärtslagets rytm. På grund av att läkemedlet tas i bruk , minskar risken att utveckla angina pectoris , hjärtinfarkt .

Meldonium från tryck

Meldonium, vars effekt på kroppen manifesterar sig mer när det gäller kardiovaskulärsystemets funktion, kommer att vara användbart för patienter med högt blodtryck. Studier visar att läkemedlet tillsammans med de viktigaste terapeutiska effekterna (bland annat en viktig vasodilaterande effekt för att minska trycket) bidrar till att minska den ökade kolesterolhalten i blodet - en vanlig orsak till högt blodtryck. I detta fall kan patienter rekommenderas att använda meldonium intramuskulärt.

Meldonium med alkoholism

Effektiv meldonia från en baksmälla , manifestationer av abstinenssymptom hos patienter med kronisk alkoholism. Läkemedlet förbättrar inte bara välbefinnandet, utan förhindrar också uppkomsten av allvarliga konsekvenser i samband med alkoholens effekter på hjärtat och hjärnan. Den genomsnittliga enstaka dosen är i detta fall 500 mg, som tar 3-4 gånger om dagen i 7-10 dagar. Terapeutiska kurser hålls i intervall om minst 1-2 månader.

Meldoniy från trötthet

I vissa fall utsetts medicinsk meldoniy för kronisk trötthet i samband med ökad mental och psykisk stress, och när kroppen är uttömd på grund av en långvarig sjukdom. Läkemedlet, som har en utmärkt tonisk effekt, hjälper kroppen att klara stressen utan att skada kardiovaskulärsystemet, utan att återhämta sig, bli av med svaghet och dåsighet.

Meldonium - biverkningar

Låt oss räkna upp vilka biverkningar meldoniy kan provocera:

Är mulberry vant vid det?

Man fann att meldonium och Mildronate, med långvarig användning, är beroendeframkallande hos vissa människor. Speciellt märkbar är den negativa effekten av idrottare som, efter att ha stoppat användningen av läkemedlet, börjar uppleva psykologiska problem - en känsla av oförbereddhet för träning eller tävling, snabb trötthet, svaghet.

Meldonium - kontraindikationer för användning

Läkemedelsberedning Kontraktindikationer till utnämningen har följande:

Meldonium - analoger av preparatet

Om det inte går att ta droger som innehåller meldonium, kan analoger som uppvisar en liknande farmakologisk effekt användas i samråd med läkaren. Sådana läkemedel innefattar: