Angina pectoris

Angina är en vaskulär lesion, en form av manifestation av ischemisk hjärtsjukdom och ateroskleros. I de första etapperna, när förändringar i kärlen är obetydliga, är kramper sällsynta. Men gradvis angina pectoris tecken som betraktas i artikeln, påminner sig om sig oftare, och attacker kan störa i vila. Frånvaron av behandling kan leda till hjärtinfarkt.

Angina pectoris - tecken och symtom

Ångest kan vara förknippad med överdriven känslomässig och fysisk stress, rökning, långvarig exponering för kyla. De första tecknen på angina pectoris är smärta och andfåddhet :

  1. Smärta är det främsta symptomet på sjukdomen och manifesterar sig i nästan alla fall. Dess utseende är orsakad av skador i hjärtat.
  2. På grund av ett brott mot hjärtats förmåga att komma i kontakt börjar en person att uppleva en brist på luft, vilket uttrycks av andfåddhet.
  3. Samtidigt med dessa manifestationer finns det en känsla av rädsla och ångest. I liggande ställning ökar smärtsyndromet. Därför, till slutet av attacken, rekommenderar de att stå upp.

Vilka andra tecken på angina?

Symptom som anges nedan kan inte observeras hos alla:

Om anfallet störs på natten pratar de om en annan typ av angina som inte uppstod på grund av fysisk ansträngning.

Okarakteristiska tecken på angina pectoris

Du måste veta att dessa symptom är karakteristiska för kolelitias och magssår. Stenokardi kännetecknas inte av följande symtom:

Intensiteten hos dessa eller andra manifestationer kan vara annorlunda. Det är nödvändigt att uppmärksamma utseendet på de gamla teckenens nya och föränderliga karaktär. Detta kan indikera utvecklingen av allvarlig instabil angina som leder till hjärtinfarkt.

Tecken på angina hos kvinnor

Naturen hos sjukdomsförloppet hos kvinnliga representanter kan skilja sig något från den klassiska manifestationen av sjukdomen. Till exempel, i stället för att känna att klämma, känner en kvinna en stabbing, ibland till och med throbbing smärta. Symptom som kännetecknar damerna innefattar smärta i buken och illamående. Sådana atypiska tecken på angina pectoris gör att kvinnor lämnar sig obekväma utan uppmärksamhet, och vänd inte till doktorn i tid.

Angina pectoris - EKG-tecken

Ett viktigt steg i sjukdomsdiagnosen är EKG.

Under vilningstestet är EKG vid 60% normalt, men ofta Q-tänder ses, vilket indikerar en överförd hjärtinfarkt, liksom förändringar i tand T och ST-segmentet.

Mer exakt är undersökningen utförd under attacken. I detta fall observeras en nedåtriktad eller horisontell fördjupning av ST-segmentet horisontellt och en inversion av T-tanden detekteras. Efter smärtan sänker dessa parametrar till normala.

Genomförande av stresstest på en veloergometer gör det möjligt att uppskatta sannolikheten för att utveckla hjärtinfarkt och detektera hjärt-kärlsjukdom. Vid inspektion ökar belastningen gradvis, vilket skapar behovet av syre i myokardiet. De erhållna data tillåter uppskattning av den ischemiska tröskeln.