Livmoderhalscancer

Livmoderhalscancer är övergången av livmoderhalsen direkt i livmoderns kropp. Oftast har den en konisk eller cylindrisk form, i mitten av det finns en öppning, genom vilken livmodern kommunicerar med vagina. Normalt är längden på livmoderhalsen 3-4 cm.

I vardagen används termen "livmoderhals" oftare, vilket innebär en kanal under den. Men anatomiskt är livmoderhalsen bara en del av livmoderhalsen, den mycket öppningen som förbinder livmoderhålan med vagina. Det öppnas med en yttre yaw direkt in i slidan och det inre - in i livmodern.

Vad är funktionen av livmoderhalsen?

Efter att ha undersökt den yttre strukturen av livmoderhalsen, är det nödvändigt att säga om dess funktioner. Först och främst är detta skyddet av livmodern från olika typer av infektioner och patogener.

Som du vet, finns det ett stort antal mikroorganismer i vagina, i vissa fall patogena. Emellertid är livmoderhålan alltid steril. Detta beror på celler som ligger direkt i livmoderhalsen. Det är de som producerar slem, vars egenskaper varierar beroende på cykelfasen.

Så, i början och slutet, står en ganska viskös slim, som har en sur miljö, ut. De flesta mikroorganismer dör under sådana förhållanden. Dessutom förhindrar ett sådant medium penetration av spermatzonen i livmoderhålan, som under sitt inflytande förlorar sin rörlighet. I mitten av menstruationscykeln stiger nivån av östrogen i blodet, vilket leder till att slem förändrar sin miljö till alkalisk, blir mer flytande. Det är vid den här tiden att de manliga könscellerna får en chans att komma in i livmoderhålan och befrukta äggcellen.

Med början av graviditeten, under verkan av progesteron, blir slem mer rörlig och bildar en stoppare som på ett tillförlitligt sätt skyddar embryot från att få infektion utifrån. Således är den separerade livmoderhalsen inget mer än slem.

Vad är patologierna i livmoderhalsen?

Normalt är livmoderhalsen stängd. Dess avslöjande inträffar först innan den generiska processen börjar. Men inte alla kvinnor, efter att ha hört från en gynekolog på en förebyggande undersökning, säger uttrycket som livmoderhalsen stängs vet att detta är normen. I praktiken är inte alltid fallet, och det finns avvikelser. Dessa inkluderar medfödda anomalier:

Den sista överträdelsen inträffar mycket oftare. I detta fall bryts den korrekta kommunikationen mellan vagina och livmoderhålan. Samtidigt säger de att livmoderhalsen är stängd, påpekar återigen att detta är en patologi. I de flesta fall är sjukdomen asymptomatisk och får inte känna sig själv. Men med början av puberteten börjar flickor med en sådan kränkning klaga på den långvariga frånvaron av menstruation. Som ett resultat börjar blodet ackumuleras inuti livmodern utan att lämna utsidan, vilket kan leda till sorgliga konsekvenser. Den enda lösningen på problemläget är kirurgisk ingrepp.

Separat är det nödvändigt att säga om när livmoderhalsen är förstorad, för att inte alla vet vad detta kan betyda. Ett liknande fenomen observeras vanligtvis hos gravida kvinnor, omedelbart före födseln. Ungefär en vecka börjar halsen öppna något, på grund av vad kanalen expanderar. Om detta fenomen observeras tidigare, är en kvinna sjukhus på grund av hotet om missfall.

I händelse av att en liknande situation observeras hos icke-gravida kvinnor, föreskrivs behandling, där hormonella droger används som ökar tonen i livmodermometomet och stänger nackkanalen.