Laser resurfacing av ärr är det bästa sättet att bli av med defekter

Ärr levererar inte bara fysiskt, men också psykiskt obehag, speciellt om de ligger på ansiktet eller väl märkta områden i kroppen. Laserterapi anses vara det mest effektiva sättet att bli av med dessa brister. Dess effektivitet och slutresultat beror på recept, storlek och typ av fel.

Hjälper laseråtervinning att skydda mot ärrbildning?

Eliminering av ärr med den aktuella metoden innebär:

Absolut borttagning av ärr med laser är en myt. Den maximala positiva effekten uppnås när ärret mjukas till 80-90% och nyans av den drabbade huden återställs. Att helt avstå från defekten är omöjligt, eftersom den ligger inte i ytskiktet (epidermis), men i dermisens vävnader. Normala celler ersätts irreversibelt med bindceller.

När kan jag göra en laser ärr?

Beskriven behandling rekommenderas att utföras under kalla årstider. Efter procedurerna är det nödvändigt att noggrant skydda den behandlade huden från ultraviolett strålning, vilket kan orsaka hyperpigmentering, därför ordnas laserbrusk resurfacing huvudsakligen på hösten eller vintern. Under dessa perioder reduceras solens aktivitet, och risken för att mörka fläckar på plats med ärr är minimal.

Dessutom är det viktigt att konsultera en kirurg, efter hur mycket du kan göra laser resurfacing av ärr. Experter rekommenderar att man börjar behandla 4-6 månader efter det att patologiska förändringar i vävnader och sutur har påbörjats. I vissa situationer är accelerationen av behandlingen tillåten, det beror på typ av defekt och hudens förmåga att regenerera.

Laserskurning av atrofiska ärr

Denna typ av ärr är spår bildade som ett resultat av mekanisk, kemisk skada eller stark utsträckning av dermis (striae). Ofta har de en färg som skiljer sig från färgen på den omgivande friska huden. Laserskärning av det atrofiska ärret ger en viss nivåering av defekten och en minskning av intensiteten hos pigmenteringen. Att helt avlägsna ett sådant ärr fungerar inte, men efter en kurs av manipulering kommer det att ses mindre.

Laser resurfacing av keloidärret

Denna form av defekt liknar en tumör, det är en proliferation av koarctiv bindväv. Ärret som beskrivs ovan sticker ut över resten av huden och har alltid en annan färg. Avlägsnande av en keloid ärr med en laser säkerställer sin omvandling till en normotrofisk form och fullständig inriktning av epidermal reliefen. En hel terapeutisk kurs hjälper till att göra hudens hudton.

Laser resurfacing av ärr - kontraindikationer

Syftet med denna manipulation utförs endast av en hudläkare i enlighet med typen och storleken på ärren, patientens individuella egenskaper. Att slipa ärr med en laser rekommenderas tillfälligt inte under följande förhållanden:

Absolut kontraindicerad laseråtervinning av ärr i sådana fall:

Hur återfinns laser av ärr?

Det finns två typer av enheter för att utföra behandlingen. Erbiumapparaten provar förångningen av fukt från cellerna, vilket får dem att helt torka och skala. Med hjälp blir flera skikt av huden gradvis "avlägsna", så att lindringen av epidermis är jämn. Detta avlägsnande av ärret med en laser är bättre lämpat för behandling av keloidärr.

Fraktionell enhet lämnar huden mikroskopisk skada - tubuler med ett djup på upp till 1500 mikron. Denna laserresurfacing av ärr utförs endast i området av befintliga ärr, påverkar inte de omgivande friska vävnaderna. Som ett resultat av exponering för dermis aktiveras fibroblaster, aktiv produktion av elastin och kollagen börjar. Atrofisk depression täcker med en skorpa och därefter överväxt med hud.

Laser resurfacing av ärr på ansiktet

Ärr i de mest iögonfallande områdena är svåra att dölja med kosmetika, de förstör avsevärt utseendet och förvärrar känslomässigt tillstånd, särskilt hos kvinnor. Laser ansiktssprutning från ärr efter akne eller kirurgisk manipulation hjälper till med att bli av med psykologiska komplex. Med adekvat behandling av ärr med en kombination av hårdvara, injektion och kosmetiska terapimetoder är det möjligt att uppnå en defektförsvinnande av 85-95%.

Laser resurfacing av post-acne ärr

Efter att ha blivit av med akne har ansiktet ofta spår med mörk pigmentering. Med tiden normaliserar färgen på dessa ärr och skiljer sig inte från den friska huden, men lättnaden bevaras och försvåras ännu. Laser resurfacing av ärr efter akne utförs av fraktionerande enheter. Beroende på antalet och omfattningen av bristerna krävs en kurs på 4-12 manipuleringar.

Laser resurfacing av ärr efter blepharoplasty

Kirurgisk ögonloppsliftning åtföljs av smala snitt, som läker inom 4 veckor. Under denna period finns det rosa ärr på plastikkirurgi, de måste maskeras med kosmetiska medel. Efter 2-3 månader lyser hudens sömmar, upphör att sticka ut över ytan av epidermis, och är nästan osynliga.

Om efter 20-25 veckor efter operationen är ärren för märkbara, eller om du behöver rätta till färg och lättnad, kan du gå igenom en kort kurs av hårdvarufel. Rödhet efter laserresurfacing av ärr kommer inte att vara längre än en vecka, och ett positivt resultat kommer att manifesteras i 3-4 dagar. För 3-5 sessioner kommer djupet och storleken på ärret att minska betydligt.

Laser resurfacing av ärr efter bränning brinner

Denna typ av skada är mycket svår att eliminera på grund av förändringar i hudvävnaden. Mot bakgrund av eventuella brännskador bildas en keloidärr med fuzzy gränser. Ett sådant ärr är benäget för överväxt, ökad storlek och fördjupning. Även om du tar bort ärret med en laser, förblir risken för återbildning av keloidvävnader hög, så kirurgerna ger inga garantier för fullständigt avlägsnande av den beskrivna defekten.

För att förbättra resultatet av förfarandet och minimera risken för återfall av ärr eller dess spridning rekommenderas ett integrerat tillvägagångssätt. Laserskärning av brännskår ordineras ofta i kombination med bestrålning av defekter och läkemedelsbehandling. Ytterligare verkningsmekanismer ger förtryck av tillväxten av keloidceller och förebyggande av återuppkomsten av ärret.

Bli av med små ärr eller minska kraftigt deras svårighetsgrad kan vara i 3-4 sessioner med en veckopaus. Om lesionsområdet är stort tar det upp till 11-12 procedurer, och en fullständig behandling med rehabilitering tar cirka 4-5 månader. Hudbehandling är smärtsam, därför används lokal (för lilla ärr) eller allmän anestesi under manipulation.

Laser resurfacing av postoperativa ärr

Kirurgiska ingrepp åtföljs av vävnadssnitt och suturering, efter avlägsnande av vilka kvarstår oattraktiva spår. Det mest populära förfarandet bland kvinnor är laserresteringen av ärr efter kejsarsnittet . På grund av kontraindikationer till terapi, inklusive amning, kommer behandling av ett friskt ärr inte att fungera. För att förhindra bildandet av en stor mängd bindväv i stället för sömmen, rekommenderar experter att förbereda det för manipulation av läkemedel. I de tidiga stadierna rekommenderas att man applicerar salvor och geler mot ärrbildning.

Om du vill eliminera defekten efter andra typer av kirurgiska ingrepp kan du börja behandlingen efter 4-5,5 månader från operationstiden. Ju snabbare behandlingen av den drabbade huden med laserstrålning sker, desto bättre blir den terapeutiska effekten. Färska ärr är lättare att mjukna och släta, återställa köttfärgen. Äldre postoperativa defekter är svårare att ta bort på grund av deras större djup och densitet.