Köksfack - hur man väljer ett praktiskt och elegant alternativ?

Ett viktigt element är en kökshandfat, vars val ska väljas så ansvarsfullt som möjligt. Dessa rörsystem är representerade av olika tillverkare inom ett brett sortiment. Det är viktigt att först tänka igenom alla detaljer så att inköpet är berättigat.

Typer av kökshandfat

I butiker finns ett brett sortiment av sådana rörsystem, gjorda av olika material, vilka har sina fördelar och nackdelar. Ta reda på vilken diskbänk som är bäst att välja för köket, du borde indikera att det finns modeller av olika former och skiljer sig från sättet att installera. Alla dessa kriterier bör övervägas för att hitta det lämpligaste alternativet för dig själv.

Mortise diskbänk för kök

Sådana modeller innebär att sidorna av skalet kommer att ligga på samma nivå med arbetsytan. Detta eliminerar blötläggning av bänkskivans material, och allt ser ergonomiskt ut. I det här fallet är det mycket viktigt att göra ett exakt hål för behållaren, så det är bättre att överlåta specialisten, annars kan den "gå". Formade fogar bör stängas med ett speciellt silikon tätningsmedel. Inbyggda kökshandfat kan vara av olika former och gjorda av många material.

Överkrok för kök

Denna version av sanitetsenheten innebär installation genom att placera den på ett köksskåp. Om du jämför det här alternativet med det föregående, är installationen av sändningsskalet enklare. Diskbänkens djup kan vara annorlunda, och utformningen kan innehålla mer än en skål. Installationen är lätt att utföra med egna händer, det viktigaste är att säkerställa tillförlitlig fastsättning och täthet i lederna. Det finns nackdelar - otillräcklig hygien, eftersom vatten kan vara i mellanrummen mellan diskbänken och bänkskivan.

Hörnhink för kök

I små rum är det perfekta alternativet hörnalternativ, eftersom de hjälper till att spara utrymme, vilket garanterar ergonomiskt utrymme. För köksdesign av sinken kan det vara annorlunda, till exempel finns femkantiga och triangulära varianter. Sortimentet av handfat för att placera i ett hörn är enormt, inklusive modeller med flera skålar. Man bör komma ihåg att hörnrengöring inte kommer att äga rum i själva hörnet, vilket kan användas för att placera tvättmedel eller andra små föremål.

Rund diskbänk för kök

För standard- och vinkelplacering är runda sänkor lämpliga, vilka anses vara de mest ergonomiska och vackra. Det finns små kökshandfat, liksom stora och djupa modeller som är idealiska för stora familjer. En av de viktiga fördelarna är att tack vare frånvaron av hörn bakom sådana behållare är det mycket bekvämare att ta hand om. Om så önskas kan du installera modeller med två skålar.

Kvadratisk kökshandfat

En av de vanligaste modellerna som finns i många kök. Mer krävda diskbänkar för kök har sådana storlekar: 50x50 sm eller 60х60 se Det är tillräckligt för bekväma diskmedel. Kvadratisk skal är rymliga och presenteras i ett brett utbud av mönster. De är gjorda av olika material, så du kan välja rätt alternativ för dig själv.

Rektangulär kökshandfat

Formen, som också är populär, kan ha olika storlekar, så de mest populära är 50x125, 50x100 och 50x80 cm. Att bestämma vilken typ av diskbänk du vill välja för köket är att det är värt att påpeka att rektangulära produkter är rymliga och funktionella. Detta är det bästa alternativet om bordsskivan är smal. En rektangulär kökshandfat kan ha två skålar, vilket är praktiskt att använda.

Dubbel diskbänk för kök

Om området tillåter kan du installera ett stort köksaggregat, där det finns tillräckligt med utrymme för handfat, vilket kan innehålla två till fyra behållare. Oavsett utformningen av köket kommer tvätten med några skålar att passa perfekt in, eftersom det finns ett rikt utbud av modeller som skiljer sig i form, storlek och material. Det mest populära alternativet är en skål med två skålar, där huvudkapaciteten är större än den andra. Den andra skålen kan exempelvis användas för att skölja eller suga disk, tvätta grönsaker eller frukt och så vidare.

Smal diskbänk

Om området är litet måste du använda varje kvadratmeter korrekt. För att spara utrymme, är en mini kökshandfat användbart, vilket i de flesta fall har en rektangulär form. Även små dimensioner avlägsnar inte denna VVS-enhet av praktiska egenskaper. I de flesta fall är bredden på sådana skal ca. 35 cm, men längden kan vara annorlunda. En liten diskbänk är lämplig för vanliga kök, inredda i minimalistisk stil.

Vilken diskbänk att välja för köket?

För att köpa skalet perfekt monterat in i interiören och väl utfört sina uppgifter, är det nödvändigt att välja ett antal krav vid valet.

 1. Dimensioner. Här bör du börja från köksdimensionerna och antalet personer i familjen. Om området är stort kan du välja breda skal med flera tjocklekar. Vid valet bör man också beakta djupet i diskbänken, eftersom ju djupare kapaciteten är, desto bekvämare är det att arbeta med. Den optimala storleken är 15-20 cm.
 2. Var uppmärksam på fälgens närvaro och form, som kan vara av olika storlekar. I fälgen kan det finnas en öppning för mixern, dispenser för tvättmedel, filter och så vidare.
 3. Finns hur man väljer ett handfat för köket, det är nödvändigt att säga om behovet av att avgöra om vingen är nödvändig eller inte. Här menas ett horisontellt plan som öppnar arbetsområdet. Vingen kan bara vara på ena eller båda sidorna. Det är viktigt att det är bekvämt och ergonomiskt. En populär variant är en vinge med en korrugerad yta, där det finns guider för vattenavlopp. Det måste nödvändigtvis vara lutande så att vattnet inte stagnerar.
 4. För att säkerställa att produkten var av hög kvalitet rekommenderas att man köper handfat av välkända varumärken. För en liten del kan du köpa modeller från HAMA och Alveus. Bra i kvalitet, men dyrare är produkterna i Blanco-märket. Om du inte kan spara och är redo att betala mycket pengar för att tvätta, välj sedan produkter av sådana märken: Shock, Elleci, Florentina och andra.

Separat uppmärksamhet förtjänar ett modernt diskbänk, vilket är ett slags arbetscenter, eftersom det innehåller många extra tillbehör. Det är bättre om de ingår i satsen så att alla detaljer passar design och tekniska parametrar. Mest populära tillägg:

 1. Ventil automatisk. Det används för att reglera avloppet i diskbänken, det vill säga med en spak kan den öppnas eller stängas. Montera den på ena sidan av diskbänken (i de flesta fall på framsidan) och anslut ihop med diskbänken. Detta är lämpligt när man sätter ihop rätter, för att inte släppa händerna i vattnet.
 2. Dispenser. Detta är en inbyggd dispenser för tvättmedel. Kapaciteten där tvättmedlet hälls ligger under diskbänken och det är inte synligt. Dispensern Dock är i de flesta fall bredvid mixaren.
 3. The collander. Detta är namnet på en behållare av stål eller plast i rektangulär form med hål på botten. Den läggs på diskbänken och används för att tvätta frukt och grönsaker, och även för att tina mat.
 4. Board. Mycket bekvämt mobilkort, vars ändar ligger i kanten av diskbänken. Den kan vara tillverkad av trä, plast eller glas. Det är bekvämt att skära mat och släppa det i en panna eller en diskbänk.
 5. Disponeringsanordning. Med detta betyder en mini-enhet, som är en livsmedelsförstörare. Många mötte situationen när små matrester dödade sinken, vilket leder till täppning och obehaglig lukt. För att klara det här problemet är chopper påslagen.

Diskbänk av rostfritt stål

Rostfria produkter är bland de mest populära alternativen, eftersom priset är överkomligt, och de har utmärkt prestanda.

 1. En metallsänk till köket tolererar väl temperaturhopp, det är inte räddat för mekanisk påverkan och slipmedel. Om det är fel att se efter sådana produkter kommer deras attraktiva utseende att försämras.
 2. Behållare i rostfritt stål finns i ett brett sortiment, så modellerna kan ha olika former och mönster, så att du kan välja ett alternativ för alla designdesigner i köket.
 3. Under tillverkningen av skal används nickel och krom, vilket ger en behaglig glans till produkten och minskar även risken för korrosion. Om du vill kan du hämta en matt kökshandfat.
 4. Nackdelarna är ljud med kranen påslagen, men vissa tillverkare producerar modeller med tjocka väggar, vilket utesluter detta minus.

Tvätt keramisk granit till köket

Det här är en relativ nyhet inom VVS-marknaden, men många har redan kunnat uppskatta fördelarna med detta alternativ, även om det också finns nackdelar.

 1. Keramisk kökshandfat passar för olika stilistiska dekorationer i rummet. Den presenteras i flera färger, till exempel i svart, brunt och grått.
 2. Det bör noteras att materialet är svårt, så det är svårt att lämna repor och annan skada på den. Var inte rädd för granitplattor.
 3. Det är lätt att ta hand om produkter gjorda av detta material, därför kan olika medel och aggressiva ämnen användas.
 4. Det är värt att notera att priset för sådana brickor är ganska stort. Dessutom är nackdelen att på grund av ett starkt slag i diskbänken kan formas flisas.

Kök sänker från konstgjord sten

Eftersom alla naturstenar inte är lämpliga för denna typ av sanitetsartiklar, eftersom de är mycket tunga, ersätts de av kompositmaterial - en blandning av krossad natursten och polymerhartser. Crumb kan vara gjord av granit, kvarts eller marmor.

 1. Stenbunken för köket är tung, och versionerna av artificiellt material är lättare, men ser attraktiva ut.
 2. Mindre skador kan poleras, och stora kan förtäckas med speciella föreningar.
 3. Produkter gjorda av syntetiskt stenabsorberande ljud och tål väl emot effekterna av förhöjda temperaturer.

Marmor kökshandfat

Vackra är marmorbehållare, men det här materialet kräver en noggrannare omsorg så att produkten behåller sin attraktionskraft. De är idealiska för en klassisk stil.

 1. Diskbänk från stenen till köket kan vara av olika färger, till exempel grå, vit, svart och så vidare.
 2. Det naturliga materialet är mjukt, så om repor utvecklas på ytan kan de slipas utan att förstöra.
 3. Diskbänken i marmor är inte rädd för höga temperaturer, men materialet är skiktat och det kan bilda fläckar som bör kasseras omedelbart.
 4. Eftersom produkterna är tunga är det viktigt att de installeras ordentligt, vilket ger ytterligare fästning.