Ischemisk hjärtsjukdom - alla orsaker till sjukdomen och det bästa i behandlingen

Myokardiums normala arbete tillhandahålls av syre, vilket kommer med blod genom kransartärerna. Om de är skadade, utvecklas leveransen av den biologiska vätskan och ischemi. Utan tillräcklig blodtillförsel försämras muskelvävnad eller atrofier.

Ischemisk hjärtsjukdom - orsaker

Den aktuella patologin härrör från ateroskleros av kransartärer i olika grader. Blodkärlets lumen kan vara partiellt inskränkt på grund av kolesterolplack eller helt blockerad. Mot bakgrund av en progressiv aterosklerotisk lesion läggs andra orsaker till hjärt-kärlsjukdom (kranskärlssjukdom):

Ischemisk hjärtsjukdom - klassificering

Sjukdomen har akut och kronisk kurs. Beroende på arten och svårighetsgraden av symtom finns det sådana former av ischemisk hjärtsjukdom:

Ischemisk hjärtsjukdom - angina

Den beskrivna typen av patologi är indelad i flera undergrupper i enlighet med de faktorer som framkallar smärtsamma attacker. Kronisk ischemisk hjärtsjukdom refererar till stabil angina (spänning). De differentieras till 4 funktionella klasser i termer av svårighetsgrad (I-IV). Symtom på denna angina uppstår som svar på emotionell eller fysisk stress.

Ischemisk hjärtsjukdom av en instabil typ händer:

Andra former av angina pectoris:

Ofta är smärtsamma attacker komplicerade av arytmi. Det anses vara ett tillstånd som motsvarar stabil och spontan angina. Arytmi kombinerar de kliniska manifestationerna av hjärtfel i vänster ventrikel:

Ischemisk hjärtsjukdom - hjärtinfarkt

Denna typ av sjukdom kan vara stor och liten fokal, beroende på omfattningen av nekros av muskelvävnad. Akut ischemisk hjärtsjukdom eller hjärtattack kräver omedelbar sjukhusvistelse, annars utvecklas allvarliga komplikationer, däribland dödsfall. En av de vanligaste konsekvenserna av en sådan attack är kardioskleros (ärrbildning i myokardiet). Han diagnostiseras ca 2 månader efter infarkt.

IHD - plötslig kranskärldöd

Oförutsedda tillstånd, som är avsett att framkalla myokardiums elektriska instabilitet. Om koronar hjärtsjukdom har resulterat i en momentan död eller död inom 6 timmar efter attacken diagnostiseras plötslig kranskärldöd. I andra situationer kan orsaken till problemet betjäna andra patologier av myokardinfarkt, kardioskleros eller komplicerad angina pectoris.

Icyfri form av ischemisk hjärtsjukdom

Denna typ av sjukdom orsakar inga symptom och klagomål är frånvarande. Det är svårare att upptäcka än ovanstående varianter av IHD, så patologin utvecklas långsamt och framkallar ofta farliga konsekvenser. Det är viktigt att besöka kardiologen regelbundet för förebyggande. Dold kronisk ischemisk sjukdom är en smittsam sjukdom som oavsiktligt upptäcks även hos ungdomar. Utan behandling kan det leda till plötslig död.

Riskfaktorer för kranskärlssjukdom

Det finns omständigheter som predisponerar utseendet på den aktuella patologin. Utvecklingen av ischemisk hjärtsjukdom framkallas av följande faktorer:

Koronar hjärtsjukdom är vanligare hos personer som har en ohälsosam livsstil. Det förekommer mot bakgrunden:

Ischemisk hjärtsjukdom - symptom

En typisk klinisk manifestation av den presenterade sjukdomen är ett karakteristiskt smärtssyndrom lokaliserat i retrosternala regionen. De återstående tecknen på hjärtsjukdomar är icke-specifika, så de är inte alltid associerade med det beskrivna sjukdomen. Med en smärtfri form av patologi är klagomål helt frånvarande, och det allmänna mänskliga tillståndet förblir normalt under lång tid. Andra symtom på ischemisk sjukdom:

Smärta i ischemisk hjärtsjukdom

Den beskrivna patologin åtföljs av obehag inte bara i bröstzonen. Ofta är ischemisk sjukdom orsakssmärksyndrom i andra delar av kroppen:

Obehagliga känslor kan ha någon karaktär (piercing, pulling eller pressing). Först varar smärtan inte länge, i flera sekunder, och sedan avtar den. Gradvis utvecklas hjärt-kärlsjukdomar och omfattande delar av myokardiet är skadade. Detta leder till långvariga anfall, under vilka symptomet i fråga ökar.

Diagnos av kranskärlssjukdom

I receptionen samlar kardiologen noggrant en anamnese. Det är viktigt att fastställa smärtsyndromets art och varaktighet, dess relation till fysisk ansträngning och möjligheten att cupping med nitroglycerinpreparat. Under en fysisk undersökning upptäcker doktorn de åtföljande tecknen på ischemisk sjukdom:

Den slutliga diagnosen "ischemisk hjärtsjukdom" är baserad på instrumentella och laboratoriemetoder för undersökning:

Ischemisk hjärtsjukdom - behandling

Terapi av denna patologi beror på dess svårighetsgrad och form. Kardiologen väljer individuellt sätt hur man behandlar ischemisk hjärtsjukdom, men det finns allmänna rekommendationer för alla patienter:

 1. Minska intensiteten i någon fysisk aktivitet. Gradvis kan de ökas under rehabiliteringsperioden.
 2. Ta vägen tillbaka till det normala.
 3. Begränsa intaget av salt och vatten.
 4. Korrigera menyn. Det är önskvärt att helt utesluta produkter som bidrar till utvecklingen av ateroskleros - animaliska fetter, röka produkter, stekt mat, pickles, desserter.
 5. Avvisa från att dricka och röka.

För att stoppa symptomen på IHD och återställa myokardets arbete, ordineras en specialist en behandling med läkemedelsbehandling. Om det i kombination med allmänna åtgärder inte ger den förväntade terapeutiska effekten rekommenderas kirurgisk ingrepp:

Behandling av hjärt- och kärlsjukdomar - läkemedel

Konservativ terapi är utvecklad separat för varje kardiolog patient, men det finns en standard "ABC" -schema, som innebär en kombination av 3 grupper av läkemedel:

I närvaro av samtidiga patologiska tecken förskrivs ytterligare läkemedel. Ischemisk sjukdom - behandling:

Ischemisk sjukdom - behandling med folkmedicin

Användningen av alternativa medicinmetoder är endast tillåten med endokrinologens tillstånd som symptomatisk behandling. Med hjälp av dem, reduceras ischemisk sjukdom - folkmedicinen minskar det ökade trycket, påskyndar borttagandet av överskott av vätska från kroppen och förbättrar ämnesomsättningen . Normalisera myokardets funktioner och förhindra nekros, de kan inte.

Växtskörd från ischemisk hjärtsjukdom

ingredienser:

Förberedelse, användning :

 1. Torka råmaterial för att mala och blanda.
 2. En tesked av samlingen ska hällas med kokande vatten och täckas.
 3. Insistera på en lösning i 20 minuter.
 4. Stryk vätskan.
 5. Drick hela mängden medicin på morgonen på en tom mage.
 6. Fortsätt behandlingen tills en fortsatt förbättring av välbefinnandet.

Tinktur för hjärtat

ingredienser:

Förberedelse, användning :

 1. Grate vitlök, inte pressa juice.
 2. Häll gruel med vodka, rör om.
 3. Insistera betyder 72 timmar.
 4. Tre gånger om dagen, ta 8 droppar medicin och lägg dem till en tesked coolt, rent vatten.
 5. Behandlingstiden är 7 dagar.

Healing avkok

ingredienser:

Förberedelse, användning :

 1. Koka vatten, sätt bär i den.
 2. Koka frukten i 2 minuter, stäng av elden.
 3. Insistera åtgärden under locket eller i termos i 2 timmar.
 4. Lös lösningen.
 5. En halvtimme före varje måltid, drick 2 matskedar. skedar av medicin.

Vad är farlig ischemisk hjärtsjukdom?

Den undersökta patologin är kronisk och ständigt framskridande, vilket orsakar irreversibel skada på myokardiet och farliga konsekvenser. Om ischemisk hjärtsjukdom utvecklas kan komplikationerna vara följande:

Ischemisk hjärtsjukdom som är komplicerad leder i de flesta fall till en stadig minskning av intensiteten i kranskärlcirkulationen. I kombination med de angivna morfofunktionella förändringarna och progressiv ateroskleros i artärerna resulterar detta i kroniskt hjärtsvikt. Denna sjukdom är ofta orsaken till tidig död, särskilt män av vuxen ålder.

Profylax av kranskärlssjukdom

För att förhindra utvecklingen av den beskrivna patologin är det nödvändigt att vidta åtgärder för att upprätthålla cirkulationen i det normala tillståndet och förhindra ateroskleros.

Profylax av kranskärlssjukdom:

 1. Håll dig till reglerna för hälsosam kost, föredra en diet som är låg i animaliska fetter och kolesterol.
 2. Överge användningen av alkohol och rökning.
 3. Regelbundet och måttligt engagera sig i fysisk aktivitet.
 4. Observera dagens regim, helt sömn.
 5. Behåll optimal vikt.
 6. Undvik mental och emotionell överbelastning.
 7. Övervaka blodtrycket.
 8. Systematiskt konsultera en specialist för förebyggande undersökningar.
 9. Utför elektrokardiografi varje år.
 10. Besök specialiserade sanatorier, orter.