Hur påskyndar ämnesomsättningen?

Många människor satte sig uppgiften att påskynda ämnesomsättningen i kroppen. Oftast är det nödvändigt när du behöver gå ner i vikt, men det krävs ibland vid vissa sjukdomar (till exempel i strid med sköldkörteln). På ett eller annat sätt måste problemet med långsam metabolism närmas på ett omfattande sätt, förändra livsstilen och bli av med sjukdomar, men det finns också separata sätt som bidrar till att förändra ämnesomsättningen.

Hur kan du påskynda ämnesomsättningen med mat?

Metabolismen är direkt relaterad till näring och hormoner. Men om den senare vi inte alltid kan anpassa, ändra sedan kosten i vår makt.

Produkter som påskyndar metabolismen:

  1. Kryddor. Det är känt att rätter smaksatta med peppar, accelerera metabolismen med 25%. Detta beror på capsaicin, som finns i stora mängder. Samma substans hindrar förekomst av maligna former, enligt forskare från Nottingham University. En annan krydda, vilket påskyndar ämnesomsättningen - kanel. Dess effekt på ämnesomsättningen uppskattas till 10%, så om du lägger till peppar och kanel på vilken maträtt som helst, kommer det att främja ämnesomsättningen. Ginger och curry är också användbara för metabolism.
  2. Frukter. För att påskynda ämnesomsättningen är det bäst att börja med frukost med citrus: det kommer att hjälpa tarmarnas arbete och också utrusta kroppen med vitaminer. Andra frukter har också en positiv effekt på ämnesomsättningen, men inte lika mycket som citron, apelsin, mandarin eller grapefrukt.
  3. Mejeriprodukter. På grund av det höga innehållet av kalcium accelererar produkter som kefir, stallost, mjölk och gräddfilm metabolism.
  4. Kokt kött Protein är en integrerad del av ämnesomsättningen, så att kosten, så att den inte störs, innehåller kokt nötkött eller fläsk.
  5. Nötter. De innehåller många fleromättade fetter - oersättliga länkar i ämnesomsättningen. Det är nog att äta 100 g hasselnötter, mandlar, cashewnötter (att välja mellan) för att påskynda de metaboliska processerna.

En diet som accelererar ämnesomsättningen

Huvudregeln för kosten för att accelerera ämnesomsättningen - är ofta, men i små mängder. Matsmältningsorganet ska vara ständigt på jobbet: så efter frukost, efter en timme kan du äta ett äpple och efter två att äta nötter, efter ett tag att ta en bit ost, etc. Denna diet bidrar till god absorption av mat samt acceleration av metabolism genom kontinuerlig drift av mag-tarmkanalen.

Läkemedel som accelererar metabolism

Om målet att påskynda ämnesomsättningen är viktminskning är användningen av läkemedel mycket oönskade. Faktum är att de påverkar kroppen, och i själva verket är effektiva, men samtidigt har många biverkningar.

Läkemedel som påskyndar metabolismen:

  1. Strumel T är ett homeopatiskt läkemedel som ordineras till personer med hypothyroidism.
  2. L-tyroxin är ett hormonellt läkemedel som ordineras för dem som har låg T4. Det endokrina systemet är nära besläktat med hypofysen och hypotalamusen, som reglerar mängden skapade sköldkörtelhormoner, vilket i sin tur påverkar ämnesomsättningen. Om det finns mycket hormoner, så kommer metabolismen att öka, så L-tyroxin hjälper till att gå ner i vikt, men kan dessutom slå ner menstruationscykeln (förhållandet östrogen och progesteron), och även lära sig sköldkörteln till inaktivitet (innebär att läkemedlet måste ta mer än ett år).

Vitaminer som accelererar metabolism

Sådana vitaminer som: D, B6 och C accelererar metaboliska processer, men deras överskjutande mängd är också hälsofarligt. Det är bäst att påskynda ämnesomsättningen med produkter, eftersom det finns naturliga vitaminer.

Ytterligare medel som påskyndar metabolismen

Olika drycker kan också påskynda de metaboliska processerna, så att de kan ingå i din dagliga kost.

  1. Dekokter. Det finns örter som accelererar metabolismen: kamille, selleri, maskros, citronmelé, en tur - de kan konsumeras i stället för te eller kaffe.
  2. Kaffe och te. Naturlig kaffe snabbar upp ämnesomsättningen, men inte för att orsaka takykardi, det är bäst att dricka det inte mer än 1 kopp om dagen. Dessutom påverkar accelerationen av ämnesomsättningen grönt te med jasmin - det har en svag diuretisk effekt och innehåller koffein.
  3. Alkohol. Den enda alkoholhaltiga drycken som påskyndar metabolismen är öl. Den är dock gjord i jäst (inte lämplig för dem som vill gå ner i vikt) och kan orsaka missbruk, så det ska inte användas för medicinska ändamål. Det finns för många mer användbara sätt att påskynda ämnesomsättningen för att tillgripa öl.