Hur man hanterar stress?

Stress är ett negativt känslomässigt tillstånd som uppstår mot bakgrund av problem, sjukdomar, nervös och fysisk överbelastning. Stress har en väldigt negativ inverkan på människans mentala hälsa och kan leda till depression, neuroser. Därför är det mycket viktigt att lära sig att hantera stress själv.

Hur lär man sig att hantera stress?

Innan du lär dig hur man hanterar stress, bör det noteras att detta tillstånd inte alltid är negativt. Kortvarig och inte för stark stress, avlägsnande av en person från komfortzonen, stimulerar honom att förändras i livet, självförbättring etc. Till exempel kan periodiska skakningar på jobbet driva en individ för att hitta en bättre plats.

  1. Ett av de bästa sätten att hantera stress är vattenprocedurer . En dusch eller ett varmt doftande bad har en uttalad anti-stress-effekt och hjälper snabbt att lugna sig, bli av med negativa känslor och känna sig mycket bättre. Om möjligt - simma i en naturlig damm, det hjälper till att ta bort trötthet och köra bort larmet. Du kan få sinnesfrid utan att döma - observera flodens gång, lyssna på en strömljud, ljudet av regn eller havsvågor (de som bor långt ifrån kusten kan köpa en skiva med kompositioner för avkoppling).
  2. Ett bra sätt att hantera stress själv är att göra konstterapi . Talanger och förmågor är olika för alla, men engagerande i någon kreativitet hjälper till att ta bort stress och bli av med problem. Gör vad du gillar bäst - teckning, modellering, bränning, carving, brodering, stickning, design. Utmärkt lindrar spänningen i att spela ett musikinstrument (eller bara lyssnar på musik), du kan också kasta dina känslor på papper genom att skriva en dikt eller en historia.
  3. Kommunicera med naturen och djur hjälper till att hitta fred. Att gå genom skogen eller parken ger en känsla av lycka, återställer vitalitet, lindrar nervös spänning, förbättrar immunitet och stressmotstånd. Anmärkningsvärt hjälper till att klara av stress och djur. De bästa läkarna är katter, hundar och hästar, men i allmänhet kan en läkare bli någon läkare som älskar ägaren. Kommunikation med djur hjälper till med sömnlöshet, ångest och orimlig rädsla.
  4. Vissa produkter är också anti-stress: frukt och grönsaker av rött, gult och orange, choklad, marmelad, honung. Dessa produkter stimulerar produktionen av serotonin och hjälper till att slappna av och lindra spänningen.
  5. För att klara den starka stressen hjälper vissa kosmetiska procedurer också, speciellt massage. Knådning av muskler, som ständigt stressas under stress, slappnar av fysiskt och emotionellt, stärker nervsystemet och immuniteten.

  6. Eliminerar stress och sport . Män är användbara att göra kampsport, brottning, boxning, kvinnor - yoga, dans, spring, skidåkning eller skridskoåkning. Fysiska belastningar ökar frisättningen i endorfinernas blod, vilket leder till att en person känner sig lyckligare och mer självsäker.
  7. Psykologer rekommenderar att hantera stress med hjälp av ljusterapi . Du kan köpa speciella lampor för detta, men det är mycket bättre om du går utomhus utomhus i naturligt ljus och installerar mer ljuskällor hemma.

Det bästa sättet att hantera stress och inte släppa in det i ditt liv

För att undvika stress: