Hormonella preventivmedel

Enligt statistiken väljer de flesta moderna kvinnor som leder ett regelbundet sexliv att använda orala preventivmedel för att förhindra graviditet. Orala preventivmedel är tabletter, som regelbunden mottagning hindrar förekomsten av en planerad graviditet. Trots den höga populariteten hos dessa fonder har många kvinnor idag många frågor om deras säkerhet och inflytande på kroppen. Vi kommer att försöka förstå principen om effekten av orala preventivmedel och de biverkningar som kan innebära att deras mottagning ger svar på dina frågor.

Hur tar man hormonella preventivmedel?

Orala preventivmedel säljs i specialpaket avsedda för en enda menstruationscykel. Sammansättningen av dessa läkemedel innefattar progestiner och östrogener - hormoner som hämmar ägglossningen och funktionen hos kvinnliga äggstockar, och gör det naturliga slem i livmoderhalsen mer visköst. Dess viskositet förhindrar passage av ett befruktat ägg och kan således inte få fotfäste på livmoderns vägg. Således är det nästan omöjligt att bli gravid när man tar preventivmedel.

Intaget av orala preventivmedel bör vara regelbundet - en tablett dagligen. Annars sjunker deras effektivitet avsevärt. I regel innehåller ett pack av preventivmedel 21 tabletter. Från och med menstruationens första dag ska du ta en tablett dagligen och ta en paus i 7 dagar. Under dessa 7 dagar har kvinnan nästa menstruation. På den åttonde dagen ska nästa förtäringspaket tas, även om de kritiska dagarna inte är över. Tabletter bör helst tas samtidigt. Regelbundet intag av hormonella preventivmedel skyddar mot graviditet med 99%.

Graviditet vid användning av hormonella preventivmedel kan uppstå endast vid upprepade överträdelser av reglerna för användning.

Kan jag bli gravid efter att ha tagit hormonella preventivmedel?

Efter att ha stoppat mottagningen av preventivmedel kan varje kvinna lätt bli gravid. Orala preventivmedel minskar inte den reproduktiva funktionen hos det rättvisa könet, om följande regler följs när de tas:

  1. Var sjätte månad är det nödvändigt att ta en månadspaus för att ta hormonella preventivmedel.
  2. Att börja ta ett specifikt läkemedel bör endast vara efter att ha hört en gynekolog. Eftersom kvinnor har individuell intolerans mot vissa komponenter i preventivmedel.

Lång kontinuerlig mottagning av preventivmedel kan leda till oönskade konsekvenser - förtryck av arbetsförmåga hos systemet för reproduktion av kvinnan.

Finns det några problem med att ta hormonella preventivmedel?

När kvinnor tar hormonella preventivmedel står vissa kvinnor inför sådana problem:

  1. Brott mot menstruationscykeln. Vissa kvinnor upplever oregelbunden blödning när de tar preventivmedel. I regel utförs detta fenomen 2-3 månader efter starten av tabletterna, därför bör de inte stoppas. Månadsvis med mottagande av preventivmedel över tid blir vanliga och mindre smärtsamma.
  2. Utsläpp av hormonella preventivmedel. Under de första två månaderna kan en kvinna ha riklig färglös eller mörk urladdning. Om de inte åtföljs av klåda och andra obehagliga känslor, finns det ingen anledning till oro. Som regel passerar de sig själva inom 2 månader. Annars bör du kontakta en gynekolog.
  3. Utseende av åldersfläckar. Mottagande av preventivmedel kan påverka hudens tillstånd - det kan mörkas, lysa upp eller bli täckt med pigmentfläckar. I så fall sluta ta och kontakta en läkare.
  4. Allmän försämring av hälsan - huvudvärk, illamående, svaghet. Om obehag är permanent bör användning av preventivmedel stoppas.
  5. Viktförändring. Hormoner kan påverka metabolism i kvinnokroppen. Men som regel är orsaken till en kraftig viktförändring en olämplig diet eller en passiv livsstil.

Att använda hormonella preventivmedel eller ej - det ska avgöras av varje kvinna självständigt. I vilket fall som helst, innan du tar några effektiva medel, är det nödvändigt att noggrant studera principen om deras verkan, eventuella biverkningar och var noga med att få råd från en specialist.