Sekundär tuberkulos

Efter att en person har återhämtat sig från tuberkulos lämnar patogena bakterier inte helt kroppen. En liten del av dem passerar in i ett latent ("sovande") tillstånd och styrs av immunsystemet. Detta ger specifik immunitet, men i sällsynta fall kan sekundär tuberkulos förekomma. I en sådan situation är det viktigt att börja kemoterapi i tid, bara med hjälp kan du få ett bra resultat.

Hur utvecklas sekundär tuberkulos?

Den beskrivna sjukdomen kan förekomma av två skäl:

  1. Endogen reaktivering är processen att aktivera ett befintligt fokus på tuberkulosbakterier som tidigare förekom i kroppen.
  2. Exogen superinfektion - penetration av ett stort antal patogener från utsidan.

Symtom och komplikationer av sekundär tuberkulos

Uppkomsten av sjukdomen i fråga uppstår omärkligt för patienten, men organs skada fortskrider över en period av flera veckor.

Karakteristiska tecken som uppstår vid utvecklingen av lungtubberkulos:

I den extrapulmonala formen av patologi är kliniska manifestationer väldigt olika och motsvarar organets lesion där inflammationsprocessen inträffar.

Bland komplikationerna för sekundär tuberkulos är värt att notera:

Behandling av sekundär tuberkulos

Konservativ kemoterapi terapi är att ta sådana mediciner:

Dosering och kombination av läkemedel väljs individuellt vid mottagningen hos fytisiatrikern efter att ha testat resultaten från testen. I sällsynta fall, till exempel, med intensiv inre blödning, perikardit, krävs kirurgisk ingrepp.