Antibiotisk azitromycin

Azitromycin är ett semisyntetiskt bredspektrum antibiotikum med antiprotozoal, antifungal och antibakteriell verkan som tillhör gruppen azalider. Det finns flera former av frisättning av detta läkemedel: i tabletter, kapslar, pulver eller granulat, som späds med vatten före intag, och även i ampuller i form av ett pulver avsedda för avel och intramuskulära injektioner.

Läkemedel innehållande azitromycin

Typ av problem Mängd aktiv beståndsdel Namnet på läkemedlet
Pulver till injektionsvätska, lösning 500 mg "Sumamed"
kapslar 250 mg "Azivok", "Azitral", "Sumazid"
belagda tabletter 125 mg "Sumamed", "Zitrotsin"
Granuler för framställning av en suspension för oral administrering 100 mg / 5 ml "Azitrus", "Sumamox"
Pulver för beredning av en suspension för oral administrering 100 mg / 5 ml "Hemomycin", "Sumamed"
Pulver för beredning av en långverkande suspension 2 gram Zetamax retard

Sjukdomar där azitromycin används

Detta läkemedel används för infektiösa och inflammatoriska sjukdomar i andningssystemet och hörsel (angina, otit, tonsillit, faryngit, skarlet feber, bronkit), med infektioner i urinvägarna (uretrit). Azitromycin är också effektivt i erysipelas och dermatoser, och det ordineras för kombinerad behandling av magsårssjukdomar i matsmältningssystemet.

Kontraindikationer och allergier

Allergiska reaktioner på azitromycin är extremt sällsynta hos mindre än 1% av patienterna och är vanligtvis begränsade till hudutslag.

Kontraindikationer att använda utöver individuell intolerans är brott mot njure och leverfunktion. Förskriv inte läkemedlet till nyfödda och mödrar under amning. Under graviditeten tillåts användning av azitromycin under strikt medicinsk övervakning, om förmånen till moderen överstiger den möjliga risken för det ofödda barnet.

Biverkningar

Azitromycin är det minst giftiga antibiotikumet, med en låg andel biverkningar. I genomsnitt förekommer biverkningar hos 9% av patienterna, medan för andra antibiotika i denna grupp är siffran signifikant högre (cirka 40% för erytromycin, 16% för klaritromycin).

Trots detta kan drogen orsaka:

När en överdos uppstår, svår illamående, kräkningar, tillfällig hörselnedsättning, diarré.

Aids och interaktioner med andra droger

Användningen av azitromycin tillsammans med alkoholhaltiga drycker och mat sänker absorptionen, så det ska tas 2 timmar efter eller 1 timme före måltid.

Azitromycin är oförenligt med heparin, och försiktighet bör utövas när den används tillsammans med blodförtunnare, till exempel med warfarin.

Varje antibiotikum förstör mikroflora i mag-tarmkanalen, så under behandlingstiden rekommenderas att ta yoghurt i kapslar, "Bifidoform".