Fosterställning

Under fostrets position i buken hos en gravid kvinna förstås förhållandet mellan fostrets axel och livmoderns axel. Fostrets axel, i detta fall - är en villkorlig imaginär linje, som passerar längs baksidan av det framtida barnet från näsan till coccyxen.

Den enda korrekta positionen hos fostret i livmodern, som tillhandahålls av moderns natur, är den längsgående positionen, i vilken barnets axel och livmoderns axel sammanfaller. I denna situation är födelsen naturlig, med minimal obehag, för både mor och nyfödd bebis.

Under tiden, i 0,5-0,7% av fallen, diagnostiserade läkare den felaktiga positionen hos fostret i en framtida mammas mage. Under en lång tid kan en kvinna inte ens veta om detta tillstånd, eftersom det inte påverkar graviditeten.

Eventuella onaturliga positioner hos barnet

Fostrets felaktiga position kan vara tvärgående, där framtida bebisens axel är vinkelrät mot livmoderns axel och snedställd, där dessa imaginära linjer bildar en spetsig vinkel vid korsningen.

Oftast i en situation där krummen tar en onaturlig position i moderns buk, används en planerad operation av kejsarsnitt för sin leverans. Dessutom utgör detta problem en allvarlig fara vid händelse av för tidig födsel. Om en gravid kvinna inte får tidig medicinsk hjälp kan allvarliga konsekvenser vara möjliga, till exempel förlust av barnets lem, förlust av rörlighet, allvarlig blodförlust eller livmoderutbrott. I detta avseende invaderades den framtida mamman med en sådan patologi i förskott i förlossningsavdelningen i modersjukhuset.

Prata om fostrets plats i moderns mage till den 30: e gravidveckan inte är meningsfull, eftersom barnet fortfarande är för litet och rör sig fritt till livmoderhålan och byter position flera gånger om dagen. I tredje trimestern av att förvänta sig ett barn kan en läkare diagnostisera även fostrets instabila position.

Detta innebär att barnet ligger huvudet mot livmoderhalsen, men ryggen är något lutande. I den här situationen är det nödvändigt att göra speciella övningar och ha på sig bandage, annars kan frukten svänga i fel riktning och slutligen ta en snedställd eller tvärgående position.

Många framtida mammor undrar hur man bestämmer fostrets position i livmodern. För att göra detta är det nödvändigt att känna magen med händerna, men det är ganska svårt att göra, speciellt vid polyhydramnios och andra faktorer.