Colic hos spädbarn

Enligt statistiken förekommer kolik hos 80% av barnen. Under de första tre månaderna av livet bildar nyfödda fortfarande enzymer i matsmältningssystemet, och tarmväggarna är ännu inte rytmiska förkortade, vilket leder till svårigheter vid mat och kolik. Kolik hos spädbarn anses därför inte som en sjukdom, utan ett fysiologiskt fenomen. Enligt observationer av barnläkare och erfarna mödrar ökar sannolikheten för kolik följande faktorer:

Känna kolik hos spädbarn är inte svårt. Barnet reagerar våldsamt på obehagliga känslor i magen. De viktigaste symtomen på kolik är: höglängd långvarig gråt, försök av barnet att pressa benen i magen, en stark oro. Barn reagerar emellertid annorlunda mot kolik - vissa kan gråta okontrollerbart, andra - inte gå och sova länge, i det tredje passerar detta fenomen nästan smärtfritt. För att inte förvirra kolik hos spädbarn med ett annat problem bör man observera barnet. Om han vinklar handtagen och vänder på huvudet, är problemet i överkroppen. Om barnet knyter med benen - ett problem i magen.

Behandling av kolik hos spädbarn

Behandling av kolik hos spädbarn kan utföras av föräldrar självständigt. Det finns ett antal sätt att minska smärtan hos en bebis.

  1. Före varje matning ska barnet spridas på magen på en platt hård yta. Denna procedur har en fördelaktig effekt på hela matsmältningssystemet hos barnet.
  2. Om tarmkolik observeras hos spädbarn som matas på mjölkblandningen, kanske blandningen bör ersättas. Det är ofta den blandning som orsakar en störning i barnets matsmältningssystem.
  3. Under en attack ska barnets kolik placeras på ryggen och pressa handen i magen. Tryck minskar smärta i barnet.
  4. En tät dubbelriktad blöja bör väl värmas upp med ett strykjärn och binds barnets mage med det. Denna procedur är mycket effektiv under en kolikinfektion hos spädbarn. Ett annat sätt är att sätta en varm blöja på moderns mage och lägg barnet ovanpå barnets mage. Blöjan ska inte skållas, annars kan barnet skadas.
  5. Ge barnet vatten. Barn som ammar ska inte ges vatten eller andra livsmedel i upp till sex månader. Men i fallet med allvarlig kolik kan vattnet lindra barnets ångest. Barn som matas med vatten är nödvändiga.
  6. Ge barnet ett speciellt te med fänkål. Dessa te kan ges till barn, från och med 1 månad, men inte permanent. Med regelbunden inresa måste du ta en paus i några dagar.

Om ingen av ovanstående metoder hjälper, bör du kontakta din läkare. Läkaren kommer att ordinera en baby ett läkemedel som kommer att neutralisera gasbildningen i barnets kropp och lindra smärtan. Föräldrar bör komma ihåg att några läkemedel är extremt oönskade för spädbarn, så de ska ges endast i de mest extrema fallen.

När du ammar spelar mammas näring en stor roll. Det finns produkter som orsakar kolik hos spädbarn, vilket en kvinna bör uteslutas från kosten under amning. Dessa produkter inkluderar: färska grönsaker, nötter, bönor, livsmedel som innehåller koffein och mjölk.

Många föräldrar är intresserade av frågan "När får barn kolik?" . I regel varar detta problem från åldern tre veckor till tre månader. Efter tre månader blir barnets matsmältningssystem mer perfekt, och smärtupplevelserna upphör att övervinna barnet och störa sina föräldrar.