Biseptol - ett antibiotikum eller inte?

Har vi köpt en värdefull låda, lovande hälsa, enligt receptet på apoteket, frågar vi oss alltid: är det inte ett antibiotikum? När allt kommer omkring har de många biverkningar, problem med mikrofloran, och hjärtat börjar bli styggt. Vad det än var, men att förstöra infektionen utan antibiotika kommer inte att fungera. Innehåller det alla kända och tidstestade biseptoler, eftersom indikationerna för dess användning också orsakas av infektioner?

Vad är Biseptol?

Sammansättningen av biseptol innehåller två aktiva substanser:

Båda är syntetiska, har inga naturliga analoger och är bland sulfonamidpreparaten som skapats uteslutande med kemiska medel. Detta är deras skillnad från antibiotika - ämnen av naturligt ursprung. Biseptol är således inte ett antibiotikum, dess farmakologiska grupp är en kombination av antibakteriella läkemedel från kategorin sulfonamider, vilka har en annan verkningsmekanism gentemot bakterieceller och har en mer sparsam effekt på människokroppen.

Hur fungerar biseptol?

Aktiva substanser i sammansättningen av biseptol undertrycker reproduktionen av mikrober, som har en bakteriostatisk effekt. Läkemedlet är effektivt mot gram-positiva och gramnegativa mikroorganismer, inklusive:

Det finns ett antal droger innehållande samma substanser som biseptol, den mest kända av dess analoger är bifunctol, bactrim, duoseptol, greptol, sumometolim, septrin.

Vad ska Biseptol hjälpa till med?

Detta läkemedel indikeras för behandling av:

  1. Sjukdomar i urinvägarna - cystit, uretrit, pyelit, prostatit, gonokock uretrit; Biseptol är effektivt i pyelonefrit hos kronisk form.
  2. Infektionssjukdomar i andningsorganen och ENT-organen - kronisk och akut bronkit, bronkiectatisk sjukdom, pleural empyema, lunginflammation, lungabscess; förskriv också biseptol för otit, maxillary sinusit, faryngit, tonsillit.
  3. GI-infektioner (mag-tarmkanalen) - paratyphoid, tyfusfeber, bakteriell kolera, dysenteri, diarré; Du kan också göra med biseptol för förgiftning (lätt form).
  4. Dessutom används läkemedlet i kampen mot kirurgisk infektion.

Var försiktig!

Läkemedlet har kontraindikationer: Biseptol kan inte tas under amning och graviditet, såväl som patienter med hematopoietiska störningar och lever- och njursjukdomar. En separat kategori - personer med individuell känslighet mot sulfonamider, det är också kontraindicerat för dem.

Under de långa åren har läkemedlet bevisat sig som en utmärkt sulfanilamid, men det är inte så lätt att hitta det idag i ett apotek. Läkare säger att drogen har förlorat sin position: mikroberna är vana vid det och är inte längre rädda. Detta sker systematiskt med antibiotika och sulfonamider, detta fenomen kallas motstånd. Dessutom har biseptol en omfattande lista över biverkningar och en särskilt skadlig effekt på levern och njurarna. Av dessa skäl anser de flesta läkare enhälligt läkemedlet "förra seklet", men konservativa läkare utser det fortfarande. Dessutom har biseptol i flera årtionden tagit rot i medicinskåpet hos den genomsnittliga medborgaren och har vunnit statusen för ett läkemedel "från 99 sjukdomar". Hoppas dess effektivitet eller föredrar mer moderna droger - en personlig sak för alla, för att framförallt p-piller måste lita på!