Bechterevs sjukdom - hur man förbättrar livskvaliteten?

Bechterews sjukdom är en kronisk inflammation i de intervertebrala lederna, som är fylld med deras fusion och efterföljande immobilisering. I medicinsk praxis kallas det även idiopatisk ankyloserande spondylit. Hos män (upp till 30 år) uppträder denna patologi 9 gånger oftare än hos kvinnor. Dessutom är denna sjukdom mycket svårare för dem.

Bechterews sjukdom - orsaker

Denna sjukdom avser idiopatiska sjukdomar. Detta innebär att orsakerna till sjukdomen inte har bestämts till denna dag. Det har dock varit vetenskapligt bevisat att antigenet HLA B27 borde vara närvarande i kroppen för utvecklingen av detta patologiska tillstånd. Hos 90% av patienterna som diagnostiseras med ankyloserande spondylit finns detta element. Förekomsten av detta antigen indikerar inte alltid utvecklingen av sjukdomen. Ett element kan vara närvarande i kroppen hos dem som har en ärftlig predisposition till förekomsten av ett sådant patologiskt tillstånd.

Dessutom tror vissa experter att denna sjukdom utvecklas under inflytande agenter. Det finns en teori om att dessa skadliga mikroorganismer provar ett felfunktion i immunsystemet. Som ett resultat börjar kroppen att utveckla antikroppar inte bara till de smittämnen själva, utan också till ledvävnader. Immunitet uppfattar dem som främmande kroppar. Av denna anledning börjar kroppens självförstöring.

Autoimmuna processer utlöses av sådana faktorer:

Ankyloserande spondylit - klassificering

Det finns flera former av sjukdomen. Beroende på lokaliseringsområdet kan Bekhterevs sjukdom ha sådana kliniska varianter:

 1. Central form - denna art anses vara den vanligaste. Sjukdomen utvecklas i mycket långsam takt. För det första anfaller det sakrummet och flyttar sedan till de övre delarna av ryggraden.
 2. Risomelisk form (den är fortfarande känd som rotformen). Patologi påverkar ryggrad och stora leder. Sjukdomen utvecklas långsamt.
 3. Ankyloserande spondylit är en perifer form. Inflammation påverkar ryggrad och små leder.
 4. Skandinavisk form. Med denna patologi påverkar sjukdomen ryggraden och flyttar sedan till lederna av händer, bäcken, sken och fötter.

Bechterews sjukdom - symptom

Att döma utvecklingen av detta patologiska tillstånd hjälper ett antal specifika tecken. Symtom på ankyloserande spondylit har följande:

Bechterews sjukdom - stadier

Det finns bara 3. Ankyloserande spondylit (Bechterews sjukdom) kan ha följande steg:

 1. Initial - det är en liten styvhet i rörelse. Smärta i detta skede är liten. Röntgen visar ofta frånvaron av abnormiteter eller mindre patologi.
 2. Måttlig - smärtan intensifieras. Stiffheten i rörelsen ökar. Radiografisk undersökning visar en minskning av ledskador.
 3. Sen - åtföljd av allvarliga begränsningar och smärta. Med instrumental undersökning avslöjas uttalade tecken på ankylos.

Bechterews sjukdom - smärta

Obehagliga känslor varierar i graden av manifestation och förekomstperiod. Juvenil ankyloserande spondylit har dessa manifestationer:

Bechterews sjukdom - diagnos

Patienten tilldelas sådana laboratorietester:

Diagnos av ankyloserande spondylit hjälper till att sätta sådana instrumentella manipuleringar:

Dessutom hjälper följande studier att identifiera sjukdomen:

Bechterews sjukdom - behandling

Det finns inga mirakelläkemedel som helt kan bli av med sjukdomen. För att sakta utveckla sjukdomen och förbättra patientens livskvalitet används ett integrerat tillvägagångssätt. All behandling kan delas in i följande steg:

Så här behandlar du Bekhterevs sjukdom:

Gymnastik med Bechterews sjukdom

Övningar bör väljas med hänsyn till patientens fysiska tillstånd och sjukdomsutvecklingsstadiet. Denna gymnastik ordineras så att lederna maximalt bearbetas. Övningar för Bechterews sjukdom inkluderar djupa varv, rotationer, lutningar framåt bakåt. Under sådana fysioterapi övningar bör fogar användas så mycket som möjligt. För att få effekt från klasserna bör de hållas regelbundet. Övning ska göras 30 eller flera minuter om dagen.

Massage med ankyloserende spondylit

Påverkan på drabbade leder bör vara lätt. Hård massage kommer att orsaka en förvärmning. Dessutom bör alla manipuleringar genomföras under uppsägningsperioden. När ankyloseringsspondylit diagnostiseras har behandling med massage en sådan effekt på kroppen:

Bechterews sjukdom - behandlingsdroger

Antiinflammatoriska icke-steroida läkemedel är det främsta botemedlet i kampen mot denna sjukdom. Den lägsta kursen för deras antagning är 1 år. Maximal ta dessa droger ska vara 5 år. De vanligaste antiinflammatoriska läkemedlen som ordineras till patienter:

I sjukdomens allvarliga form föreskrivs följande cytostatiska läkemedel:

Antiinflammatorisk effekt av hormonella läkemedel. Ofta föreskrivs sådana pricks med ankyloserande spondylit:

Sulfasalazin i Bechterews sjukdom anses vara den mest effektiva läkemedlet. Denna medicinering är ordinerad för patienter som, när de behandlas, får hormonbehandling och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Enligt medicinska specialister har det mer styrka och effektivitet. För att säkerställa att resultatet inte blir besviken, bör du följa den föreskrivna dosen och systemet för att ta medicinen.

Bechterews sjukdom - behandling med folkmekanismer

Vid behandling av denna sjukdom används "läkemedel" för alternativ medicin. Ofta i behandlingen föreskrivs sådana medel:

Bechterews sjukdom - Folkmetoder för helande med hjälp av helande bad

ingredienser:

Förberedelse, användning:

 1. Medicinsk örter placeras i en gasväska och doppas i kokande vatten.
 2. Efter sammansättningen kokar, minska elden till små och koka i en halvtimme.
 3. Buljongen kyls och insisterade på ett par timmar.
 4. Filtrera läkemedlet och häll det i ett bad med varmt vatten. Förfarandet bör vara 10-15 minuter. Ta ett bad ska vara två eller tre gånger i veckan i flera månader i rad.

Helande salva

ingredienser:

Förberedelse, användning:

 1. Roten av den medicinska växten är markerad.
 2. Blanda det med smör.
 3. Insistera på en blandning av 18-20 dagar.
 4. Gnugga föreningen tre gånger om dagen i kroppens drabbade områden. Sådana förfaranden behövs för flera månader i rad.

Vid Bekhterevs sjukdom

En välorganiserad kost hjälper till att underlätta patientens tillstånd. Idiopatisk ankyloserande spondylit innebär att äta sådana livsmedel:

Dessutom ger Bekhterevs sjukdom uteslutning av sådana produkter från kosten:

Bechterevs sjukdom - en prognos för livet

Det finns många faktorer som påverkar utvecklingen av en sjukdom:

Med snabb tillgång till sjukvården är det möjligt att stoppa sjukdomsutvecklingen och lindra patientens öde. Men om sjukdomen lämnas utan ordentlig behandling kan Bekhterevs sjukdom vara en besvikelse. Det finns en hög sannolikhet för följande komplikationer:

 1. En av 5 patienter har en patologi i det kardiovaskulära systemet. Ökad risk för hjärtinfarkt, högt blodtryck och stroke.
 2. Bechterews sjukdom framkallar funktionell insufficiens hos olika organ (njurar, lever, hjärta).
 3. Utvecklar irit eller uveit - sjukdomar, åtföljd av ömhet, förlust av syn och fotofobi. Som ett resultat kan situationen nå delvis eller fullständig blindhet.
 4. På grund av störningen av benvävnadens struktur observeras deras ökade brittleness. Risken för att ryggraden bryts.
 5. Mindre utvecklat "hästsvanssyndrom" - ett tillstånd där ett bunt av nervrötter som finns i den nedre delen av ryggmärgen komprimeras. Denna komplikation uppenbaras av inkontinens av avföring och urin, domningar i extremiteterna, svår smärta i gång.
 6. Diagnos av lungfibros. I varje tionde fall bekräftas denna sjukdom när kroppen påverkar Bekhterevs sjukdom.
 7. På grund av deformation av bröstkorgen ökar risken att utveckla lunginflammation och tuberkulos.