Alstroemeria vid grytan - vård

Alstroemeria, som har ett dussin olika namn, är en rhizom flerårig växt, hem till vilken är Sydamerika. Trots det sydliga ursprunget är det också möjligt att växa alstroemeria både hemma och utomhus i våra breddgrader. Men om du måste tinker med en växt som odlas på gatan, utgör vård av rummet alstroemeria i en kruka inte komplikationer. Har du bestämt dig för att fylla i samlingen av inomhusplantor med denna vackra exotiska? Läs sedan några nyanser och framgång garanteras till dig.


Kort information om växten

Variety arter och hybrider av alstroemeria är kända mycket. Den peruanska liljan eller Incaliljan, som denna växt kallas också, kan ha en annan färg av blomställningar, buskens form och dess höjd. Stammarna av alstroemeria är mycket flexibla, men de är upprepa. De, som pilar, växer ut ur rhizomet och slutar med magnifika blomställningar. Blommor i alstroemeria har formen av en tratt, kan måla i olika färger, det finns sorter med enfärgade randiga eller kontrasterande ränder. Externt är blommorna som blomställningar av orkidéer och liljor. När det gäller bladen är de långa och inverterade i alstroemeria, det vill säga den främre sidan riktas nedåt respektive baksidan uppåt.

Som redan nämnts är plantering och omsorg för alstroemeria lättare att göra hemma eller i växthus. Trädgårdsmästare, som innehåller växthus, föredrar högre hybridvarianter. Men älskare av hemväxter borde inte vara upprörd. Uppfödare tog hand om att ge dem en husväxt - alstroemeria av inhemska lågväxande sorter. Sådana växter i höjd överstiger inte fyrtio centimeter, har stora blommor, vars diameter kan nå sju centimeter. Blommar huvudsakligen på sommaren. De mest älskade sorterna av rum alstroemeria är "Sara", "Ella" och "Camilla". Sådana växter ger dig blomställningar av rosa, lax och vit.

Egenskaper av vård för alstroemeria

Om denna exotiska växt har dykt upp i ditt hus, ge honom en plats där belysningen blir ljus, men diffunderad. Det finns inga speciella krav för temperaturregimen. Alstromeria dör vid 4 och under grader av värme, men hemma är sådana temperaturer knappast möjliga. Om du vill se blomningen snabbt, ge anläggningen en temperatur på +15 i tre veckor. Så snart de första knoppen visas, höja den ytterligare tre grader.

När det gäller vattning, måttlighet och regelbundenhet är de grundläggande principerna. Och detta måste han alltid vara, eftersom alstroemeria inte har en uttalad viloperiod. Om rotsystemet har vuxit och förankrat hela potten, är det nödvändigt att transplantera blomman. Det är bättre att tid på denna händelse till början av våren eller skjuta upp tills blomningen upphör. Vill du inte ha en sådan överväxtväxt? Dela sedan rhizomet och lämna minst ett dussin stammar. Om de skadade områdena under transplantationen fanns, klippa dem säkert med en kniv och behandla rhizomet med ett desinfektionsmedel. Men utfodringen ska ske varje vecka. Det är bättre om du byter mineralgödsel med organiska gödningsmedel. Bara i blomningsfasen befrukta alstroemery Följ inte.

Reproduktion av alstroemeria är möjlig och frön, men bara två år senare kan du vänta på de första knopparna. Sö frön i ett löst fuktat substrat, täck med en film. På tre veckor kommer skotten att dyka upp. Filmen avlägsnas sedan, och plantorna sköts om som i fallet med en vuxenväxt.

Tänk på att denna mjuka skönhet är giftig och innehåller i sin juicetulpan - en giftig substans som kan korrodera huden. Ta hand om dina husdjur som gillar att gnava löven. En stor mängd toxin kan prova förgiftning, och hos små djur och fåglar - dödsfall.