23: e veckan av graviditet - fosterutveckling, kvinnas känslor och möjliga risker

När graviditetens längd passerar "ekvatorn", blir de flesta förväntade mammorna så vana vid sitt tillstånd att de glömmer bort sin situation. Den 23: e veckan av graviditeten kan dock presentera "överraskningar", så det är viktigt att veta vad som kan indikera överträdelser.

23 veckor graviditet - hur många månader?

Läkare som är involverade i övervakning av graviditet bestämmer alltid dräktens varaktighet, baserat på datumet för den första dagen för den sista före menstruationstiden. Denna parameter anges alltid i veckor. Själv, framtida mammor föredrar att överväga perioden i månader, och därför finns det svårigheter i översättningsförfarandet.

För att självständigt och korrekt översätta veckor i månader behöver du veta några funktioner. Läkare förenklar beräkningarna tar varaktigheten av månaden i 4 veckor och antalet dagar i varje månad är 30. Med tanke på dessa nyanser kan du beräkna att 23 veckor graviditet - 5 månader och 3 veckor. Den sjätte månaden av graviditeten närmar sig , och före barnets utseende finns 17 förlossningsveckor.

23 veckors graviditet - vad händer med barnet?

Barnet vid den 23: e gravidveckan fortsätter att utvecklas och förbättras. Vid den här tiden börjar bukspottkörteln att producera ett hormoninsulin som deltar i metabolismsprocessen. Milten fungerar också, som utför syntesen av blodkroppar. Aktiva förändringar sker i hjärnan: antalet viklingar ökar, och furarna blir djupare.

Betydande förändringar noteras i matsmältningssystemet, vilket är nästan redo för funktion. Varje dag kan en baby svälja en liten mängd fostervätska som kommer ut ur kroppen tillsammans med urin. En del av denna vätska kommer in i tarmen, där den omvandlas till det ursprungliga kalmetoniumet. Det ackumuleras och släpps ut på utsidan först efter födseln.

23 veckors graviditet - tillväxten av fostrets vikt

Varje dag blir barnet tyngre, och kroppens längd ökar. Hans vikt vid den 23: e veckan av graviditeten är 500-520 g. Kroppens längd, från kronan till hälen är 28-30 cm. Läkare använder ofta en sådan indikator som coccyxparietalstorleken, som vid denna tidpunkt är 18-20 cm. notera att ovanstående normer är i genomsnitt och vid bedömning av antropometriska indikatorer tar barnmorskor alltid hänsyn till:

23 veckors graviditet - utveckling av foster

Fostret vid den 23: e gravidveckan förbättrar sina färdigheter och förmågor. Det finns en aktivering av nervsystemet och reflexaktivitet. Framtidens barn reagerar på yttre stimuli: ljud, ljus, musik. Genom att öka störningar kan moderen avgöra om de tycker om honom eller inte. Vid denna tidpunkt är muskel-skelettsystemet redan utvecklat, så amplituden och styrkan hos stötar, slag och störningar ökar.

När den 23 veckan av graviditeten börjar, är barnets regim inställd. Mamma får märka att barnen vid vissa tider på dagen visar stor aktivitet, medan i andra sover han mer. I detta fall sammanfaller inte alltid barnets biorhythm med mamman: många mödrar är tvungna att anpassa sig till sin framtida baby, som är van vid att vara vaken på kvällen och ibland på natten. Efter sin födelse kommer moderen att kunna reglera barnets regim.

Hur ser fostret ut på den 23: e veckan av graviditeten?

Barnet vid den 23: e gravidveckan är praktiskt taget detsamma som den nyfödda. Ben och handtag blir proportionella och ansiktsdelen av skallen förvärvar individuella egenskaper. Hudöverdrag har många veck och täcks tätt med fina tunna hår (lanugo). Kroppen producerar mer melanin, på grund av vilket håret på huvudet börjar färga. När du utför ultraljud på fingrarna kan spikplattor spåras, vilka redan vid denna tidpunkt nästan når kanterna.

Twitches vid den 23: e veckan av graviditeten

Normalt är barnet aktivt vid vecka 23. I livmoderhålan lämnas mycket ledigt utrymme för åtgärd. Coups, somersaults, somersaults fixas ofta av modern hela dagen. Det är viktigt att genomföra sin periodiska räkning. Motoraktiviteten, enligt läkare, spelar rollen som en indikator på fostrets allmänna tillstånd, återspeglar sitt hälsotillstånd.

Stygn ska göras under dagen när fostret är aktivt. Den optimala perioden för sådana mätningar är intervallet från 9 till 19 timmar. Under den här tiden borde framtida mamma räkna med minst 10 episoder av störningar. En ökning eller minskning av denna indikator kan indikera komplikationer av graviditet, bland vilka:

23 veckan med graviditet - vad händer med mamma?

Med tanke på en period som 23 veckors graviditet, vad händer med en framtida mamma, är det nödvändigt att notera en betydande viktökning. Vid den här tiden får kvinnor från graviditetens början 5-7 kg. Varje vecka ökar kroppsvikten hos den gravida kvinnan med 500 g. Det är viktigt att övervaka denna parameter, eftersom övervikt kan påverka fostrets hälsa.

Tillsammans med figuren hos en gravid kvinna vid 23 veckors graviditet ändras gången också. Tyngdpunkten har flyttat framåt, så kvinnan måste gå och kasta axlarna tillbaka. När du går, flyttar vikten till sidan av stödbenet, vilket orsakar en typisk gång för gravida kvinnor. För att minska belastningen på ryggraden, rekommenderar läkare att använda ett prenatalt bandage.

23 veckors graviditet - känsla av en kvinna

När graviditeten är 23 veckor beror den förväntade moderns utveckling och känslor på en förändrad hormonell bakgrund. Dessutom orsakar snabb tillväxt av könsorganet de inre organen att flytta. Mot bakgrund av dessa förändringar är dyspné och halsbränna vanliga. Kvinnor märker att andningen blir tyngre, antalet andningsrörelser ökar. Efter en tät middag registrerar gravida kvinnor ofta halsbränna, erctations, vilket kan orsakas av omvänd partiell kasta av mat i matstrupen.

Vid denna tidpunkt under livmoderns inflytande är också blåsan. Under kroppens tryck minskar volymen, antalet samtal för evakuering ökar. Som ett resultat av sådana förändringar minskar volymen urin. Detta fenomen är en fysiologisk norm, därför är det inte nödvändigt att begränsa volymen vätska är full, men det är värt att kontrollera det (2 liter per dag).

Mage vid 23 veckors graviditet

Normalt bör livmodern vid 23 veckor av graviditeten vara 4 cm över naveln. Sedan dess känner nästan alla kvinnor träning (falska) slagsmål. Dessa är oregelbundna, smärtfria och kortvariga sammandragningar av livmodermyometrium är oproduktiva och ger inte upphov till arbetskraft hos kvinnor. När du ändrar kroppens position försvinner de på egen hand.

23 veckor av graviditeten åtföljs av en ökning i bukets storlek - för att dölja det från andra kommer inte att lyckas. På ytan av huden kan det förekomma en remsa av mörk färg, som går från naveln till puben. Det bildas på grund av den förändrade hormonella bakgrunden och försvinner ensam i slutet av graviditeten. Många streckmärken kan dyka upp på bukets yta, för att bekämpa vilka läkare som rekommenderar att använda fuktgivande krämer.

Tilldelningar vid 23 veckors gestation - normen

Under normal graviditet förblir utsöndringar vid 23 veckors graviditet oförändrad. De är medelstora överflöd, genomskinlig färg, ibland vitaktig nyans. Obehagliga luktar bör vara frånvarande. Obstetricians erkänner närvaron av en sur lukt. Starkning av utsläpp, förändring i konsistens eller volym bör vara ett tillfälle för medicinsk rådgivning.

Den gröna, gula färgen på vaginalt urladdning indikerar förekomsten av en inflammatorisk eller infektiös process i reproduktionssystemet. För att fastställa orsaken måste du gå till en gynekolog och få en check-up. Blodig ansvarsfrihet vid denna tidpunkt är en sällsynthet. Men de kan inte helt uteslutas. Bland de möjliga orsakerna till utveckling:

Smärta vid den 23: e veckan av graviditeten

När den 23: e graviditetsveckan kommer, har rygg och rygg ont i många gravida kvinnor. Dessa smärtsamma känslor är förknippade med ökad belastning på ryggraden. Smärtan har ingen tydlig lokalisering och förstärks efter en lång promenad, fysisk aktivitet. För att minska deras svårighetsgrad rekommenderar barnmorskor att ha på sig ett speciellt bandage , som bara tas bort för natten.

Vid graviditeten på 23 veckor kan utvecklingen av kramper i benen utlösas av brist på kalcium i blodet, varav en del går till att bygga fostrets muskuloskeletala apparat. Många kvinnor klagar över att de periodiskt minskar gastrocnemius muskler. För att utesluta detta fenomen, föreskriver läkare komplex av vitaminer som innehåller kalcium och vitamin D.

Ultraljud vid 23 veckor

Ultraljud vid 23 veckors graviditet kan utföras uteslutande för speciella indikationer. I den andra screeningen utförs denna studie mellan 16 och 20 veckor. Under studien undersöker läkaren noggrant fostret, bestämmer dess storlek, utvärderar kardiovaskulärsystemet. Särskild uppmärksamhet ägnas placentan, bedömer dess storlek, tjocklek och plats, som kan variera upp till 8 månader.

Faror vid den 23: e veckan av graviditeten

Behandlingsperioden på 23 veckor kallar läkare säkert och stabilt. Risken för spontan abort är redan bakom - placentan är fast fastsatt vid livmoderns vägg. Emellertid är komplikationer av gestationsprocessen fortfarande möjliga: