Tröst i munnen hos barn

Tröst i barn i munnen är ett ganska vanligt problem som barnets föräldrar står inför. I det vetenskapliga språket kallas denna sjukdom för en candidiasis i munhålan. Det orsakas av jästliknande svampar.

Dessa svampar finns ständigt närvarande i barnets kropp, men blir patogena under vissa förutsättningar. I sådana fall börjar svampar intensifiera, störa hudens slemhinnor och förstöra vävnader, vilket uttrycks i inflammation. Gynnsamma betingelser för reproduktion av Candida svampar är: minskad immunitet, hypovitaminos, artificiell utfodring av nyfödda, prematuritet, postoperativ period, rickets, anemi, dysbios, störningar i det endokrina systemet.

Symtom på tröst i munnen

Vid candidiasis, är barnets munhålan täckt med en prick av vitaktig färg, vilken i utseende liknar mjölken förvandlas till kockost. Det är av detta att namnet på trumhinnan i munhålan tar sitt namn.

Tröst i barn i munnen kan vara av tre former: mild, måttlig och svår.

  1. Den svaga formen av denna sjukdom kan manifestera sig på tandköttet, gommen, kinderna och tungan. Candidiasis orsakar inga subjektiva känslor. Plåten kan lätt avlägsnas. Det finns ingen lukt från munnen.
  2. Med en medelstark form uppträder den krökta filmiga beläggningen på den inflammerade basen, täcker kinderna, den hårda gommen, tungan och läpparna. Det kan inte helt avlägsnas; När du försöker göra det, har du fortfarande en blödande yta av slemhinnan.
  3. Den svåra formen av candidiasis i munhålan utmärks av det faktum att en kontinuerlig beläggning täcker hela slemhinnan i munnen, kinderna, tandköttet, bakre buken i struphuvudet, läpparna. Skrapning gör att du bara kan ta bort en liten del av denna plack, men samtidigt kvarstår den vita filmen på slemhinnan, som inte kan separeras.

Barn som lider av denna sjukdom, äter dåligt, ger upp bröst och bröstvårtor, blir rastlösa. I vissa fall är candidiasis i munhålan åtföljd av manifestationen av denna sjukdom i perineum, på yttre könsorganen och även i tarmformen.

Behandling av tröst i munnen

Eftersom behandling av tröst i munnen är nödvändig från de allra första dagarna och till och med timmar av symtom, bör föräldrarna till ett sjukt barn konsultera en barnläkare som kommer att bestämma orsaken till sjukdomen och förskriva en behandling. Barnläkaren bestämmer hur mycket behandling för tröst i barnets mun, baserat på barnets organisms individuella egenskaper, dess allergiska humör, andra medföljande patologier, och även beroende på andra mediciner som tas av de sjukdomar.

För att bekräfta diagnosen och fastställa orsaken kommer läkaren att föreskriva vissa prov: blod, avföring, skrapning från det drabbade området. Det kan också ordineras genom undersökning av mamman, eftersom om hon är bärare av sjukdomen är sannolikheten för överföringen till barnet hög.

Att bli av med tröst i munnen, speciell geler, krämer, sköljningar med läsklösning. Bikarbonatlösningen kan också användas för smörjning av munhålan med en bomullspinne. Om barnet suger en napp, kan du doppa det i en läsklösning och låt barnet suga det efter varje matning.

I vissa fall kan barn som är äldre än sex månader förskrivas speciella preparat som flukonazol , vars dosering endast kan bestämmas av läkaren.

Kom ihåg att under sjukdomsperioden kan du inte ge ditt barn söt, mjöl och grov mat. Undantaget är honung som kan lösas i vatten och ges till smulor. Denna lösning kan också torka munnen.