Ödem i nässlemhinnan

Förmodligen hade vi alla möjlighet att "bekanta" med ett så obehagligt symptom som en känsla av svullnad och torrhet i nässlemhinnan. Oftast är detta det första tecknet på den inflammatoriska processen, som skickar kroppens första "livvakter" till knockout - näsan och halsen. Således blir en person mycket mer utsatt för mikroorganismer och virus.

Det är viktigt att notera att svullnaden i nässlemhinnan är ett symptom som kännetecknar den första fasen av rinit (vanligt förkylning), vilket oftast orsakas av intag av virusinfektion. Det finns också några manifestationer som går med i tandem. Bland dem - dålig hälsa, brist på aptit, sömnighet, torrhet och klåda i näsan.

Vanligtvis är dessa symtom inte givna någon betydelse, och riniten passerar in i nästa fas - det finns vattnisk urladdning från näsan, och andra kalla eller virus-symptom kan bli mer uppenbara. Se bort från svullnaden i nässlemhinnan, eftersom körprocessen är mycket svårare att bota än bara början kallt. Så, låt oss i större detalj överväga orsakerna och taktiken för behandling av ödem i nässlemhinnan.

Ödem i nässlemhinnan - orsaker

Det finns ett stort antal faktorer som försvagar skyddsfunktionen hos nässlemhinnan och förorsakar därmed en person till utvecklingen av ödem i nässlemhinnan och rinit. Dessa faktorer är indelade i yttre (på grund av påverkan av den yttre miljön på kroppen) och inre (som är dolda inuti kroppen).

Externa faktorer inkluderar:

  1. Kall fuktig luft.
  2. En plötslig temperaturförändring.
  3. Atmosfärisk förorening.

Interna faktorer inkluderar :

  1. Obstruktion i övre luftvägarna: adenoider, krökt septum, polyper.
  2. Tumörer i näshålan.
  3. Fördjupning till allergier.

Förutom de faktorer som påverkar predispositionen mot svullnad i näsan finns det också konditioneringsfaktorer. De kan betraktas som inträdet i kroppen av olika virus (influensa, adenovirus, enterovirus).

Hur man tar bort svullnaden i nässlemhinnan?

Med tanke på att den vanligaste orsaken till förkylningen är virusen kommer vi att överväga vad som kan avlägsnas svullnad i nässlemhinnan och också för att lindra det allmänna tillståndet i ARVI och åtföljande rinit.

Målsättningen med behandlingen är enkel nog: först och främst är det nödvändigt att återställa näthetens permeabilitet, för det andra för att lindra symtomen på förkylningen och i det tredje - för att förhindra komplikationer som infektion, bihåleinflammation och otit.

För att avlägsna svullnad i nässlemhinnan, använd droppar som har en vasokonstriktiv effekt - nafazolin, xylometazolin, nasol. När näsan "bröt igenom", behandla näshålan med en lösning av protargol (2%) eller collargol (2%). Dessa läkemedel har en lokal desinfektionseffekt, och tillsammans med din immunitet hindrar de ytterligare penetrering av viruset i kroppen.

Naturligtvis är det nödvändigt att kämpa direkt med orsaken till näsa ödem - en virusinfektion. För detta, använd interferonpreparat.

Glöm inte att en enkel svullnad i nässlemhinnan bara är ett första steg, så försök att ligga tillbaka hemma. Dessutom, om du förutom detta symptom har andra tecken på ARVI.

I vissa fall kan läkaren ordinera antibiotika hos penicillingruppen eller cefalosporiner på grund av förebyggande av komplikationer. Men detta görs endast i specifika situationer, och ett beslut om huruvida antibakteriell behandling är nödvändig beroende på ålder och nivån på resistans hos patientens kropp.

Som du förmodligen redan har noterat för dig själv, är svällningen i nässlemhinnan, även om den inte åtföljs av en rinnande näsa, en viktig klocka som oftast ger upphov till en sjukdom. Var därför uppmärksam på dig själv och agera omedelbart så snart du har märkt något fel. Var frisk!