Obstetrics kalender

Den obstetriska kalendern för nuvarande graviditet räknas som regel från den sista dagen av den tidigare graviditeten i menstruationscykeln. Vid denna tidpunkt har ägget ännu inte blivit befruktat, eftersom processen för dess mognad bara börjar. Omedelbart befruktning sker efter att ägget släppts ut i bukhålan - ägglossningen. Vanligtvis förekommer denna process i kroppen hos varje kvinna 14 dagar efter menstruationsperioden. Det är därför den obstetriska perioden skiljer sig från det som gynekologen fastställt i 2 veckor.

Vad är en obstetrisk kalender?

För att beräkna tiden använder gynekologer en speciell enhet - den obstetriska kalendern. Det gör att du snabbt och enkelt kan bestämma varaktigheten av den aktuella graviditeten. För detta ändamål visas datumet för den sista menstruationen på skalan och beräknad leveransdatum beräknas.

Den runda obstetriska kalendern är uppdelad i enskilda veckor, månader och så kallade trimesterar (en period på 3 månader). Varaktigheten av en normal graviditet är 40 veckor, vilket är exakt 10 obstetriska månader.

Hela perioden av graviditet är vanligtvis uppdelad i tre termer:

I det här fallet har var och en av de ovannämnda perioderna sina egna egenskaper.

Första trimestern

Denna period präglas av en kraftig förändring av kvinnans kropps hormonella bakgrund. Eftersom den framtida moderens organism förbereder sig för upprätthållandet av graviditeten släpps en stor mängd progesteron, vilket leder till en förändring av kvinnans tillstånd. Det är under denna period av barnmorskkalendern att barnets kön bestäms.

Andra trimestern

Vid denna tidpunkt ägs särskild uppmärksamhet åt många studier, vars huvudsakliga egenskaper är ultraljud. Med sin hjälp övervakar läkare ständigt tillväxten och tillägget av barnets massa, liksom fosterorganens funktion.

Tredje trimestern

Denna period präglas av fostrets aktiva tillväxt, vilket leder till ökad belastning på honorganen, i synnerhet ökar trycket på membranet. Den framgångsrika genomförandet av denna period i den obstetriska kalendern är födseln.