Lungens bronkoskopi

Bronkoskopi är en trakeobronchoscopy eller fibrobronchoscopy - den så kallade endoskopiska metoden för direkt visuell undersökning av det slemhinniga trakeobronchialträdet. I en enkel mening tillåter denna metod doktorn att med egna ögon se tillståndet av vävnaderna i bronkierna och luftstrupen - för att avslöja patologier eller dra slutsatser om patientens hälsosamma tillstånd. Det senare fallet är sällsynt, eftersom det i regel finns allvarliga orsaker till bronkoskopi, erhållen genom andra undersökningsmetoder.

Indikationer för bronkoskopi

Bronkoskopi kan utföras med två syften - för diagnos och behandling. Oftast bestämmer viktiga indikationer för sitt beteende misstanke om inflammation eller svullnad.

Om röntgenbehandlingen har visat sig vara ogynnsamma processer i lungvävnaden, eller om patienten uppvisar hemoptys, är detta en viktig indikator för att utföra denna procedur.

Bronkoskopi kan också ta bort främmande kroppar. Bronkoskopi är oupplösligt kopplad till biopsi i fall där det är nödvändigt att lära sig om utbildningens karaktär.

Så sammanfattningsvis är det möjligt att fördela några punkter när bronkoskopi visas:

Bronkoskopi avslöjar således goda möjligheter att studera patologins natur, korrigering av behandlingen och i vissa fall för behandling.

För terapeutiska ändamål används bronkoskopi för:

Förberedelse för bronkoskopi

Förberedelser för förfarandet består av flera saker:

  1. Röntgen på bröstet, såväl som elektrokardiografi. Preliminär undersökning består också av definitionen av urea och gaser i blodet.
  2. En läkare varning om förekomst eller frånvaro av diabetes mellitus, en erfaren hjärtinfarkt och ischemisk hjärtsjukdom. Intag av antidepressiva medel och hormonbehandling bör också informera endoskopist före proceduren.
  3. Bronkoskopi utförs på en tom mage. Därför bör den sista måltiden vara senast 21:00.
  4. Mottagande av vatten på undersökningsdagen före förfarandet är förbjudet.
  5. Bronkoskopi kan endast göras i specialutrustade rum och sterila förhållanden, eftersom sannolikheten för infektion i kroppen är mycket hög. Se till att. Att den medicinska institutionen uppfyller alla hygienkrav.
  6. Före proceduren kan känslomässiga patienter behöva en lugnande injektion.
  7. Innan proceduren måste du förbereda en handduk och servetter, sedan det kan vara hemoptys.
  8. Också före proceduren bör tas bort proteser, bitkorrigeringsplattor och piercing smycken.

Hur är bronkoskopi gjort?

Innan bronkoskopi av lungorna tas ut tar patienten ut ytterkläderna och avbryter kragen. Vid kronisk obstruktiv bronkit och astma (sjukdomar som åtföljs av lungspasmer) administreras dimedrol, seduxen och atropin 45 minuter före proceduren och 20 minuter före starten administreras en lösning av euphyllin. Vid bronkoskopi under anestesi får patienten dessutom inhalera salbutamol aerosolen, vilken utvidgar bronkierna. För lokalbedövning används nebulisatorer för att behandla nasofarynx och oropharynx. Detta är nödvändigt för att undertrycka den emetiska reflexen.

Läget som patienten upptar - ligger eller sitter, bestäms av läkaren.

Endoskopet sätts in i luftvägarna under kontroll av syn genom näsan eller munnen, varefter doktorn undersöker intressanta områden från alla håll.

Konsekvenser av bronkoskopi

Ofta är bronkoskopi inte åtföljd av allvarliga konsekvenser - en liten domningar och täppt näsa passerar under dagen. Det finns emellertid fall då bronkierna är skadade, utvecklar lunginflammation , bronkospasm, allergi och blödning efter en biopsi.