Lungemboli

Jag undrar om många vet att embolus är en trombos? Embolus kan vara en fettklump och luftbubbla, och även en parasit, men beroende på ursprunget till principen om "handling" förändras det inte i kroppen. Vilken typ av tillstånd är detta - lungemboli - vi kommer att försöka förklara.

Vad är lungemboli?

Det är faktiskt ett blockering av en trombus (av absolut ursprung) i andningsartären. Du behöver inte vara en läkare för att förstå hur farlig en sådan sjukdom kan vara. I medicin anses lungemboli vara den allvarligaste och farligaste komplikationen som kan uppstå i luftvägarna.

Denna sjukdom är extremt farlig, eftersom den kan orsaka plötslig död. Att panik på en gång är det inte nödvändigt, men också att dra med referensen till experten är det inte rekommenderat. Det är bäst att ringa en ambulans omedelbart när de första symtomen på sjukdomen uppträder.

Prognoser för lungemboli för olika patienter kan vara radikalt olika. Sjukdomsutvecklingen beror på många faktorer. En viktig roll spelas av embolusens storlek och dess placering. Självklart desto mer en trombos är desto farligare är det för livet. Men även det här är inte en dom, eftersom det med tiden kan upptäckas och början på behandlingen av embolen är ganska möjligt att klara av problemet.

Symptom på lungemboli

Och för att upptäcka sjukdomen i tid, behöver du veta de viktigaste sätten för dess manifestation, symtom. Små trombier orsakar inte alltid en försämring av välbefinnandet, men i detta fall kan en person plötsligt få andfåddhet. Visst kan en känsla av brist på luft uppstå av flera andra orsaker, så det är möjligt att bestämma om det är lungemboli eller någon annan sjukdom, en undersökning kommer att hjälpa till.

De huvudsakliga symptomen som är förknippade med lungemboli är som följer:

  1. De första sanna tecknen på problemet kan vara yrsel, svimning, kramper.
  2. Lungemboli kan störa hjärtritmen. Och om det finns blockering av ett stort fartyg, då är blå hud möjlig.
  3. En hosta med blod kan också vara bevis på lungemboli (ett symptom på detta är uppenbart med ett lunginfarkt).
  4. Misstanke om lungartärsemboli kan uppträda vid akut smärta i bröstet, en kraftig temperaturhöjning, svullnad i nedre extremiteterna (fötterna och benen i allmänhet).

När dessa tecken på lungemboli uppträder är det bäst att omedelbart gå till sjukhuset.

Orsaker till trombi och förebyggande av lungemboli

Clots - den främsta orsaken till utvecklingen av ett farligt tillstånd - kan uppstå som resultat av skador eller med tromboflebit. Lungemboli är mottaglig för:

För att inte komma in på sjukhuset med lungemboli och inte ta emot långvarig medicinering behandling kan du vidta några förebyggande åtgärder:

  1. Först måste du leda en hälsosam livsstil. Denna och lungemboli kommer att varna, och många andra sjukdomar kommer att bidra till att undvika. Rätt näring, viktkontroll, snabb behandling - allt detta kommer bara att gynna.
  2. Du kan inte sitta för länge. Minst en gång i timmen måste du gå upp för att sträcka dina ben.
  3. Du måste dricka tillräckligt med vatten, speciellt när du reser. Men kaffe och alkohol är något som det skulle vara trevligt att vägra.
  4. Människor vars kroppar är benägna att trombos bör ta antikoagulantia regelbundet.

Lungemboli är ett farligt problem, som endast kan neutraliseras med snabb upptäckt.